Aan een gloednieuwe matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen.
Een nieuw matras luchten
Ook kunnen matrassen geuren opnemen tijdens het transport of door de manier van verpakken. De meeste geurtjes zijn gelukkig onschuldig en verdwijnen over het algemeen binnen enkele uren tot een paar dagen.
3. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten. Een opgerolde matras heeft 3 dagen nodig om het volledige volume te krijgen. Daarna kan hij pas het maximale comfort geven en kun je goed beoordelen hoe hij ligt.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Door je matras goed te luchten, zorg je ervoor dat dit vocht ook weer weg kan. Het luchten kun je doen door je beddengoed opengeslagen aan je voeteneinde te laten liggen. Hierdoor kan er voldoende lucht langs het matras en zal deze weer drogen. Het beste kun je je beddengoed zo laten liggen tot je weer gaat slapen.
Wil je het matras toch direct gebruiken, haal dan overdag het beddengoed inclusief hoeslaken en molton van het matras af, en zet deze indien mogelijk op zijn kant en zet een raam open. Dit herhaal je net zo lang tot de geurtjes zijn verdwenen.
Wennen aan uw nieuwe matras
Dat is vervelend, maar dat kan gebeuren natuurlijk. Sterker nog: het is volstrekt normaal. Het lichaam heeft namelijk een tijdje nodig voor de zogenoemde ' houding- correctie periode'; een periode waarin spieren moeten wennen aan het nieuwe matras en de nieuwe manier van slapen.
De Meradiso scoort goed in de test van de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is de matras erg voordelig, iets wat wij kunnen beamen. De matras is opgebouwd uit duurzame materialen die ervoor zorgen dat hij een lange levensduur heeft. Dit is niet het geval bij andere matrassen in deze prijsklasse.
In principe is koudschuim veilig. Zeker als het de juiste certificaten heeft (Schadstoff gepruft, CertiPur, en medischien getest). Maar tegenwoordig worden er vaak brandvertragers aan het schuim toegevoegd.
In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, is een hard matras niet beter tegen rugpijn en kunt u beter een matras nemen dat uw gewicht goed verdeeld en geen overdruk creëert. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard matras het beste was tegen rugklachten, maar deze veronderstelling is echt achterhaald.
Leg het matras op de grond en snij voorzichtig het plastic van het matras. De matras rolt zich nu vanzelf uit. Binnen 24-72 uur neemt het matras zijn uiteindelijke vorm aan. Als je wilt kun je er natuurlijk al gelijk op slapen.
Matrassen strak oprollen of plat indrukken is een ideale manier om het volume te verkleinen en handig voor transporteurs. Voor de mensen die het matras gaan beslapen is het minder handig want door het samendrukken van de materialen (polyether, latex, pockets, koudschuim en traagschuim) neemt de veerkracht af.
Laat je matras of topper 24 uur lang rusten zodat het volledig uitgezet is.
Waarom ruikt het Emma matras niet lekker? Er wordt door veel klanten aangegeven dat het matras een chemische geur heeft. Belangrijk om te weten is dat deze geur niet schadelijk is, maar dat dit komt doordat het matras gelijk in vacuüm wordt verpakt.
Vieze geurtjes verwijderen
Je kunt gebruik maken van korrels soda. Strooi deze gelijkmatig uit over het matras en ga hier met een borstel overheen. Laat het een paar uur liggen en klop dan buiten goed uit. De restjes zuig je op met de stofzuiger.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Op nummer één voor 'Beste uit de test' van de Consumentenbond komt de matras 'Meradiso', een 7-zones koudschuim matras in hardheid 3. Dit matras is te koop via de webshop van de Lidl en kost €100,- (90x200 centimeter).
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Zowel polyether en koudschuim als traagschuim matrassen worden wellicht gemaakt met giftige stoffen. Daarnaast worden er in sommige gevallen giftige, schadelijke stoffen toegevoegd tijdens het productieproces.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Lidl matras beste koop
Een extra leuk gegeven bij Lidl, is dat zijn Meradiso koudschuimmatras is uitgeroepen tot 'Beste Koop' volgens de Consumentenbond.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Klachten verdwijnen meestal vanzelf
Bij het wennen aan een nieuw matras komt het ook vaak voor dat men moeite ervaart met inslapen of onrustiger slaapt. 8 op de 10 mensen ervaart namelijk klachten in de eerste weken slapen op een nieuw matras. Hierbij kan het gaan om lichte spierpijn tot tussendoor veel wakker worden.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
De gemiddelde prijs van een matras ligt rond de 900 euro. Matrasprijzen variëren echter enorm. Zo zijn er goedkope matrassen die nog geen 100 euro kosten (bv. van Lidl en IKEA), maar ook matrassen waar je duizenden euro's voor neer moet leggen.