Kakkerlakken dragen vele bacteriën, schimmels en virussen met zich mee. Onderzoek heeft uitgewezen dan op een kakkerlak soms wel 40 ziekte verspreidende bacteriën meeliften waaronder Polio, E.coli, salmonella en shigella (dysentrie bacteri). Kakkerlakken eten zowel gewoon eten als uitwerpselen.
Kakkerlakken brengen namelijk geen ziekten over via hun beten. Kakkerlakken zijn echter niet de schoonste dieren. Ze staan erom bekend een groot aantal verschillende ziektekiemen, bacteriën en ziekteverwekkers op hun lichaam te dragen.
Veel mensen vinden kakkerlakken eng en vies
De kakkerlak scoort hoog als het gaat om beesten die we eng én vies vinden. Toch vormt het beest voor mensen nauwelijks een gevaar. Ze zijn niet giftig en ze leven niet van menselijk bloed.
Kakkerlakken hebben de reputatie vies en eng te zijn. De kruipende insecten planten zich snel voort, waardoor een paar kakkerlakken al snel een plaag kunnen worden. Dan zijn professionele bestrijders nodig die gif inzetten. Voorkomen dat kakkerlakken jouw huis binnendringen is dan ook veruit het beste voor het milieu.
Als je een kakkerlak ziet, impliceert dat wel een gezondheidsrisico. Behalve als je vriend astma heeft, of een kakkerlakje eet, valt dat risico wel mee. Hij moet wel zijn eten verpakken, en schone borden gebruiken voor, tijdens en na de kakkerlakkenplaag.
Vijanden van de kakkerlak
Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels. De grootste vijand is logischerwijs de mens.
Kakkerlakken houden niet van bepaalde geuren en vermijden deze dan ook het liefst. Kakkerlakken haten bijvoorbeeld de geur van laurierblaadjes en de geur van kattenkruid.
Kakkerlakken komen soms ook in bed. Misschien eet en drink je regelmatig in bed en verschoon je amper het beddengoed. Wat er dan aan resten in je bed verdwijnen: die trekken kakkerlakken aan!
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool! De eitjes kunnen namelijk later uitkomen.
Kakkerlakken zijn geen moeilijke eters, ze eten zo ongeveer alles wat ze kunnen vinden; fruit, lijm, uitwerpselen, noem maar op.
Levenscyclus en broedplaatsen van kakkerlakken
Afhankelijk van de soort, liggen er 10 tot 30 eitjes in een pakket. Na ongeveer 4 weken wordt het ei-pakket afgezet. Hoe snel de eitjes zich van nimf tot kakkerlak ontwikkelen, hangt af van de temperatuur en het voedselaanbod. Gemiddeld is dit tussen de 4 en 8 weken.
Functie van kakkerlakken
In de natuur is een kakkerlak heel belangrijk, want hij dient onder andere als voedsel voor veel andere dieren die groter zijn. Zoals bijvoorbeeld slangen, kikkers en zelfs hagedissen. Ze zijn een heel belangrijk deel van veel voedselketens in de natuur op ons eiland.
Door de wc spoelen is ok, ondanks dat het geen garantie is dat ze niet terugkomen, is het beter dan doodtrappen! Als je namelijk een kakkerlak dood trapt laat die alle eitjes los en zo kan je dus een plaag veroorzaken.
Hun nesten en eitjes bevinden zich meestal op droge plaatsen, zoals op valse plafonds, tussen scheidingsmuren en achter ovens en koelkasten in keukens. Overdag verbergen kakkerlakken zich in kieren, gaatjes en andere schuilplaatsen zodat er niets van hun lichaam zichtbaar is.
Kakkerlakken zijn snel en lopen zelfs over plafonds en gladde muren.
Net als wij drinkt de kakkerlak graag bier. De combinatie van hop en suiker lokt hen naar het gele goedje. Let dus goed op als je thuis een knappe bierkelder aanlegt, dat je zeker alle gaten en kieren goed dichtmaakt.
Kunnen kakkerlakken bijten? Hoewel het zeldzaam is, is van sommige soorten kakkerlakken bekend dat ze mensen bijten.
Kakkerlakken stellen niet veel eisen aan hun woonruimte. Ze vinden het prettig als hun schuilplaats lekker donker is, warm en liefst wat vochtig. Natuurlijk zitten ze graag dicht bij hun voedselbron: jouw keuken of een opslagruimte voor voedsel.
Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien.
Eitjes: Kakkerlakken leggen meerdere eitjes in één keer, die zijn gegroepeerd in een bundeltje of pakketje. Deze eibundeltjes liggen dicht bij het nest. Doorzichtige capsules: kakkerlakken vervellen meerdere keren tijdens hun leven, deze velletjes zien eruit als een doorzichtige capsule.
Des te belangrijker is het dat je hun eitjes snel herkent. De eitjes van kakkerlakken zitten in eipakketjes. Een eipakket ziet eruit als een klein kokertje met ribbeltjes. Het is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen.