Na ongeveer 3 maanden staan de tanden en kiezen recht naast elkaar. Hierna nog 3 maanden wachten op stabiliteit. Na in totaal 6 maanden gaat de beugel eruit: er wordt een spalkje geplaatst voor een blijvend recht en stralend resultaat!
De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt.
Een beugelbehandeling met slotjes bestaat uit een aantal fasen, waaronder: de tanden op rij zetten, bewegingen in de tandboog en finishing (eindfase). Tegen het eind van de beugelbehandeling, staan de tanden meestal al heel recht. Toch kan de behandeling dan nog best een aantal maanden duren.
Per kaak duurt het plaatsen van een slotjesbeugel gemiddeld 45 minuten. Besluit de praktijk om de slotjesbeugel op één dag zowel in de boven- als de onderkaak te plaatsen, dan duurt deze afspraak gemiddeld 1 uur en een kwartier.
Eerder je beugel eruit
Je kunt een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je beugel er zo snel mogelijk weer uit kan. Dit zijn: Je mond schoonhouden: kan ervoor zorgen dat je tanden sneller op de juiste plek komen te staan, waardoor je je beugel minder lang hoeft te dragen.
Denk aan een klein spleetje tussen je tanden of een tand die iets scheef staat ten opzichte van de rest van het gebit. Voor deze behandeling krijg je maximaal 5 aligners. Iedere aligner draag je gemiddeld twee weken en zo ben je met deze behandeling dus al met 10 weken klaar!
Behandeling van een diasteem
De mogelijke behandelingen voor een diasteem zijn: Facings kunnen geplaatst worden op jouw tanden om zo de spleet tussen jouw tanden te sluiten. Deze facings worden op maat gemaakt zodat ze goed aansluiten bij jouw gebit en ook dezelfde kleur hebben als de rest van jouw gebit.
Oplossing 2: Composiet
De eerste houdt in dat de ruimte tussen twee tanden met composiet wordt opgevuld. Dat noemen we bonding en is eigenlijk hetzelfde proces als wanneer de tandarts een gaatje vult. Eerst worden de tanden goed schoongemaakt en gedroogd.
De beugel aandraaien
Meestal moet je twee keer per dag draaien. De arts legt je uit hoe je dat moet doen en hoe vaak. Door het aandraaien van de beugel krijg je een spleetje tussen je voortanden. Hier hoef je niet van te schrikken, dat is normaal en het geeft aan dat de beugel goed zijn werk doet.
Als het een paar elastiekjes zijn dan mesten ze het er wel mee uit. Wordt gewoon uitgepoept. Die stiekjes komen gewoon weer heel uit de kont hoor! Niks om je zorgen over te maken.
Al na 3 maanden staan jouw tanden recht. Het kaakbot moet dan nog hard en sterk genoeg worden om de tanden en kiezen op hun plaats te houden. Dit duurt ook ongeveer 3 maanden. Aan het einde van de beugelbehandeling krijg je een draadspalk achter jouw tanden om het mooie resultaat vast te houden.
Wat je niet kunt eten met een beugel
Eet wat minder snoep, chips en frisdrank. Suiker- en zetmeelrijke voedingswaren veroorzaken zuurhoudend tandplak, dat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Plakkerige, taaie zoetigheden zoals karamel kunnen de draden beschadigen en de slotjes losser maken.
Drinken. Met het drinken moet je letten op de combinatie van zoet en zuur. Drink daarom met een beugel geen appelsap, ijsthee en koolzuurhoudende dranken. Onder de blokjes kan niets komen, maar doordat het zoet en zuur is, kan je tand verkleuren.
Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst.
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Hoe lang moet je nachtbeugel dragen? Ons advies is om het eerst jaar de nachtbeugel elke nacht te dragen, vanaf het 2e jaar wordt de draagtijd stap voor stap gereduceerd. Op lange termijn adviseren wij uiteindelijk de nachtbeugels regelmatig nog 1 nacht per maand te dragen om het resultaat stabiel te houden.
Afhankelijk van de correctie die nodig is voor jouw gebit, vervang je de doorzichtige beugel om de 10 dagen voor een iets gewijzigd exemplaar. Zo kom je stapsgewijs tot het gewenste resultaat.
Hoe vaak moet ik elastieken verwisselen? Eenmaal per week tot hooguit een maal per dag. Het blijkt dat tanden en kiezen makkelijker verschuiven als dezelfde elastieken langer worden gedragen. Na verloop van tijd worden de elastieken vies of knappen en dan moeten ze natuurlijk worden vervangen.
Wit lijkt in eerste instantie een goede keus te zijn, maar het zorgt ervoor dat je tanden geler lijken. Overweeg donkerdere kleuren. Donkerdere kleuren, zoals donkerpaars en marineblauw, kunnen ervoor zorgen dat je tanden witter lijken.
Normaal passen de bovenste en onderste tandenrij goed op elkaar als je de mond sluit. Als je de tanden niet goed meer op elkaar kan zetten, en dus niet goed aansluiten, spreken we van malocclusie. Vaak zorgt dit voor extra spanning in het kaakgewricht, en kan dit pijn veroorzaken in de kaak en/of het aangezicht.
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.
Gemiddeld kun je rekenen op een kostenplaatje tussen de 2000 en 3000 euro totaal voor de onder- en bovenkaak (volledige behandeling). De orthodontist brengt de kosten gelukkig gespreid in rekening. Ook de verzekering kan (een deel van) de kosten dekken.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.