GezondheidVanille-Ijs is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Vanille-Ijs kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Er zitten 108 kilocalorieën in 1 bolletje (50 gram) roomijs. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roomijs'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vitamines en mineralen. In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen.
Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Uit 1L hoeve-ijs kan je ongeveer met 4 personen eten. Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
De Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti van ijssalon Roberto Gelato heeft gisteren in Italië op een belangrijke ijsbeurs de Coppa d'Oro gewonnen voor het beste vanille-roomijs. Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten .
Bevers hebben een klier bij hun anus waarmee ze een zoet luchtje verspreiden. Dit goedje staat bekend als bevergeil en wordt gebruikt als smaakstof voor onder andere vanille-ijs.
Roomijs bestaat uit eidooiers, suiker, melk en slagroom. Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes. Eventueel wordt het merg uit de vanillestokjes toegevoegd aan de melk, wat kleine zwarte puntjes in het ijs geeft, als teken dat het ijs van echte vanille is gemaakt.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen. De zwelling zou de weefsels 'weker' maken en daardoor kwetsbaarder. Daarom zou zwelling zoveel mogelijk voorkomen moeten worden door te koelen.
Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen.
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
De horecavariant van Magnums is groter
Eén ijsje zorgt voor eenvijfde van je aanbevolen dagtotaal. Verrassender is misschien dat suiker rijker aanwezig is dan vetten. Voor elke 3 gram vet zit er iets meer dan 4 gram suiker in een Magnumijsje. Daardoor lopen alles bij elkaar de calorieën aardig op.
Gezondheid
Solero Exotic is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Solero Exotic kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een bolletje schepijs weegt ongeveer 50 gram (100 ml). 100 gram komt ongeveer overeen met 200 ml.
Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept om hard en moeilijk schepbaar ijs te voorkomen.
In volume gegeten ijs wordt de ranglijst aangevoerd door de Verenigde Staten met 17 liter per persoon, gevolgd door Australië met 10,3 liter, Noorwegen met 10,2, Zweden met 8 en Denemarken met 7 liter per persoon.
De bedenker van dit dieet, gastro-enteroloog Brian Weiner, beweert dat je lichaam meer calorieën verbrandt door het eten van een grote hoeveelheid ijsblokjes. Al deze ijsblokjes moeten namelijk naar lichaamstemperatuur worden opgewarmd, en dat kost je lichaam energie.
Veel suikers
Minder goede keuzes zijn vla, pudding en ijs. Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in.