1. priester, voorganger of andere geestelijke leider van een niet-christelijk geloof. Zie Hindostaanse en Javaanse dominee*; bij Vianen (1969: 81) ook Islamitische dominee.
Het woord dominee (afgekort ds.) is een aanspreektitel voor een predikant, zoals professor dat is bij een hoogleraar. Het woord is een verbastering van de vocatief domine van het Latijnse dominus dat heer betekent. Voor de aanduiding van het ambt wordt echter altijd het woord 'predikant' gebruikt.
Het woord dominee is afkomstig van het Latijnse dominus dat heer betekent. Dominee is een aanspreektitel, zoals professor dat is bij een hoogleraar. Voor de aanduiding van het beroep wordt het woord 'predikant' gebruikt.
als synoniem van een ander trefwoord: zielenherder (zn) : dominee, geestelijke, pastoor, predikant, zielenhoeder, zielzorger.
Het woord dominee (afgekort ds., of da. voor een vrouwelijke dominee) is een aanspreektitel voor een predikant, zoals professor dat is bij een hoogleraar. Voor de aanduiding van het ambt wordt echter altijd het woord 'predikant' gebruikt.
Als je dominee wilt worden moet je eerst de bachelor theologie volgen. Hier wordt de basis gelegd voor je Bijbelkennis en scholing op het gebied van de geschiedenis en ontwikkeling van het christelijk geloof. Vervolgens kies je een master 'predikantschap' of 'gemeentepredikant'.
Wat is een Dominee? Een dominee geeft het woord van de bijbel door aan mensen, door te preken en te onderwijzen volgens de leer van de protestantse kerk. Men heeft de verantwoordelijkheid over een gemeente of deel van een gemeente, en werkt daar op een zelfstandige manier om het woord van God te verspreiden.
De dominee staat aan het hoofd van een Protestantse kerk. Tegenwoordig wordt de functie zowel door mannen als vrouwen ingevuld. De naam is afkomstig van het Latijnse dominus, dat 'heer' betekent. In de praktijk wordt ook wel gesproken van een 'predikant'.
Een dominee is een christelijk geestelijk leider bij de Protestanten. In tegenstelling tot een priester bij de Rooms-Katholieke Kerk mag een dominee wel trouwen - dat mag een priester niet. Ze hoeven zich niet aan het Celibaat te houden.
Wat verdient een Dominee? Een dominee heeft recht op een Traktement oftewel salaris van tussen de 2202 en 3148 euro per maand.
Om opgeleid te worden voor het ambt van predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland moet je met succes het admissie-examen afleggen. De opleiding duurt dan 3 jaar. Wanneer je de predikantsmaster hebt afgerond, kun je je aanmelden voor het toelatings- of welkomsgesprek bij de Protestantse Kerk.
Priester (hogere wijding) Diaken (hogere wijding) Subdiaken (hogere wijding) Exorcist (lagere wijding)
Op dit moment zijn priesters en monniken verplicht celibatair te leven. Dat betekent: bewust kiezen voor een leven zonder seks. Maar in de rooms-katholieke kerk mogen ze ook niet getrouwd zijn en omdat buitenechtelijke seks niet mag, komt dat op celibatair leven neer.
Een dominee of predikant wordt bij Defensie geestelijk verzorger genoemd. Net als de aalmoezeniers, rabbijnen, pandits, raadslieden en imams die bij de krijgsmacht werken. Zij helpen militairen met morele vraagstukken, ethische dilemma's en zorgen dat er momenten van bezinning zijn.
Het gaat om predikanten die zijn verbonden aan een gemeente: van de bijna 1550 gemeentepredikanten gaan er de komende tien jaar zo'n 740 met pensioen, bijna 50 procent.
Een proponent is in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Doopsgezinde Broederschap en de Remonstrantse Broederschap een afgestudeerd theoloog die mag preken en beroepen kan worden door een gemeente. De proponent onderscheidt zich van de 'kandidaat', een student die wel mag preken, maar nog niet beroepbaar is.
Een voorganger is een dominee-predikant in de evangelische gemeenten en pinksterkerken. In de protestantse kerken staat de term voorganger bekend onder de term dominee of predikant. In feite voert een voorganger dezelfde taken uit als een dominee-predikant.
Wat doet een voorganger? Een geestelijk leider of voorganger geeft leiding aan een spirituele gemeenschap. Voorbeelden van voorgangers zijn een priester, pastoor, rabbijn, imam of dominee. De gemeenschappen van een voorganger kunnen in verband worden gebracht met geloof of het belijden van geloof.
Antwoord: Het beheer van de gebouwen en goederen, de betaling van het traktement van de predikant en de vergoedingen voor de preekvoorziening etc. worden betaald uit de vaste vrijwillige bijdragen van de gemeenteleden en de opbrengsten van de collecten voor de kerk.
De belangrijkste inkomstenbron vormen collectes onder de gelovigen. Jaarlijks organiseren de protestantse en katholieke kerken gezamenlijk de actie 'Kerkbalans', waarbij kerkgemeenten miljoenen euro's ophalen. Daarnaast verdienen de kerken aan, onder meer, onroerend goed, beleggingen en nalatenschappen.
Theologie en Religiewetenschappen: Predikantsopleiding
Als je de opleiding hebt voltooid, ben je master in de Theologie en Religiewetenschappen met de specialisatie Predikant. Je bent opgeleid tot academisch theoloog die is toegerust tot het ambt van predikant.
Een Kardinaal verdient zo'n € 4000 tot € 5000 per maand. Dit is een brutosalaris, mede afhankelijk van de middelen van het Bisdom. In sommige gevallen zijn er ook regelingen zoals eindejaarspremie en vakantiegeld. Daarnaast kan een Kardinaal aanspraak maken op een reiskostenvergoeding.
Een pastoor zal afhankelijk van de grootte van diens parochie een salaris van 1523 tot 1842 euro per maand kunnen ontvangen, bruto. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd.