Een bocht in pvc kan niet worden teruggebogen omdat dan het materiaal te zwak wordt en de kans groot is dat de buis breekt. Met een buigveer kan men in een pvc-buis verschillende vormen aanbrengen. Naast de gewone bocht in verschillende graden (stompe of scherpe bocht) kan men ook een S-bocht aanbrengen.
Eigenschappen PVC schuimplaten
Zo zijn ze uv-bestendig, waterbestendig, weersbestendig, geluid en warmte isolerend en recyclebaar. Daarnaast zijn deze platen niet hard, maar wel sterk. Ook zijn PVC schuimplaten erg buigzaam.
Grijze slagvaste elektrabuis
Deze Grijze elektrabuis is beter bestand tegen UV-licht en zal dus minder snel broos worden. De buis kan zowel met een buigveer in de gewenste stand gebogen worden of je kan met de bijbehorende bochten, koppelstukken en klemmen de installatie vormgeven zoals jij dat wilt.
De buigveer in de elektrabuis duwen
Duw de buigveer in de buis, tot op de plek waar je de buis wilt buigen. Laat de veer 5 cm uitsteken. Zorg ervoor dat de elektrabuizen, voor je deze buigt, op kamertemperatuur zijn. Onder de 18 graden kunnen de buizen breken.
Het buigen van de buis kan op meerdere manieren worden gedaan, bijvoorbeeld met de hand, machinaal of met een veer. De meest voorkomende manier is het toepassen van een binnen- of buitenveer. Door de veer aan te brengen op de plaats van de te maken bocht, buigt men met de hand een bocht in de buis.
Voor de waterleiding wordt eigenlijk altijd een koperen buis gebruikt. Koper is er in 2 uitvoeringen; harde en zachte buis. De harde koperen buis koopt u in lengtes en de zachte variant (ook wel wicu-buis genoemd) is te koop per rol.
Een flexibele kunststof waterleiding is, zoals het woord al aangeeft, zeer flexibel. Voor de aanleg van leidingen in muren is daarom een meerlagenbuis een betere en makkelijkere optie. Werken in bochten is heel eenvoudig met flexibele kunststof leidingen.
Verkopen jullie gebogen buizen en kan ik het zelf buigen? Wij verkopen geen gebogen buizen. Steigerbuizen buigen is vrij lastig om te doen, we adviseren om dit te laten doen door een ervaren partij met professioneel apparatuur.
Wicu roodkoperen buizen zijn zo zacht dat ze met de hand te buigen zijn. We raden aan om niet te ver door te buigen, anders gaat de buis knikken. Voor de installatie van roodkoperen buizen wordt divers gereedschap gebruikt. Denk hierbij aan pijpsnijders, soldeergereedschap.
Aluminium buizen kunnen wij buigen tot en met een diameter van 168,3 mm. Bij het buigen van aluminium moet u denken aan verhoogde moeilijkheidsfactoren ten opzichte van staal of roestvaststaal. Het aluminium kent namelijk een natuurlijke veroudering, waardoor het materiaal hard wordt na verloop van tijd.
De gevoeligheid voor U.V.-stralen is, afhankelijk van de soort PVC. De gewone PVC XT is niet UV stabiel, echter de PVC slagvast is wel UV bestendig en bovendien goed bestand tegen lage temperaturen. PVC is goed bestand tegen vocht. De geëxtrudeerde platen nemen meer vocht op dan de geperste.
In een flexbuis (flexibele buis) mogen minder draden worden getrokken dan in een gladde (normale) buis. Ook maakt het uit of je een 16mm (5/8) buis gebruikt of een 19mm (3/4) buis gebruikt. 4 draden 1,5mm2 en 3 draden 2,5mm2. In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
Elektrabuis of pvc-pijp
De gele elektrabuis wordt ook wel pvc-pijp of installatiebuis genoemd. Voor buiten wordt veelal de grijze elektrabuis gebruikt deze is namelijk slagvast.
Polycarbonaat is net als vele andere kunststoffen geschikt om te buigen. Platen van Polycarbonaat kun je buigen als ze koud of warm zijn. Polycarbonaat wordt zacht als je het verwarmd, hierdoor kun je het kunststof buigen met bijvoorbeeld een buigbank.
PVC is de afkorting van Polyvinylchloride en één van de meest gebruikte kunststoffen. Het is een stabiele, inerte en flexibele kunststof. PVC kan in elke vorm geëxtrudeerd worden, daarom wordt het vooral gebruikt voor producten met complexe vormen, zoals dashboards en kinderspeelgoed.
Vaak is bij wicu het probleem dat je de koppeling snel te vast draait waardoor de buis vervormt. Zoals voorgaande al aangeeft, het plaatsen van steunhulzen is zeker aan te raden. Bij solderen is dit uiteraard niet nodig. Met steunhulzen is knellen overigens een prima oplossing, mits bereikbaar.
Je kunt ook een flexibele roodkoperen buis kopen (WICU-buis, 12 of 15mm). Dit buig je simpelweg met de hand. De buis is niet geschikt voor het gebruik van knelfittingen. Waterleiding solderen: Smeer de geschuurde uiteinden van de buis en koppelstukken in met soldeervet of vloeimiddel (S39 of S65).
Leg het streepje precies boven het middelpunt van de buigtang. Buig de eerste bocht met de buigtang. De scherpte van de te buigen bocht is afhankelijk van de hoogte van de sprong. Is de sprong hoog buig je scherper (nooit scherper dan 45°) is de sprong niet zo hoog dan buig je een flauwe bocht.
De vierkante buis heeft een betere plasticiteit, hardheid, weerstand tegen vermoeiing, slagsterkte en sterkte dan ronde buizen in dezelfde dimensie. Door zijn grote dwarsdoorsnede en buig- en torsieweerstand kan hij het gewicht verminderen en staal besparen. Dus het is populairder in praktische toepassingen.
Steigerbuis is gegalvaniseerde, ofwel thermisch verzinkte stalen buis. Deze buis kan werkelijk overal worden toegepast en de mogelijkheden zijn oneindig. Door de oppervlaktebehandeling is steigerbuis bestand tegen roesten en kan dus zonder zorgen buiten worden gebruikt.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
Knelkoppelingen willen nog wel eens na verloop van tijd een (heel) klein beetje gaan lekken. In de open lucht trek je dan die moer even wat vaster en het is over. In de muur lukt het niet meer! Het heeft dus ongetwijfeld met gevaar op lekkage te maken.
Cv-leidingen in de muur
Cv-leidingen kunnen netjes in de muur worden weggewerkt. Dit zorgt voor een rustige, opgeruimde look. De leidingen moeten in de muur wel altijd voldoende ruimte hebben. Door de warmte kunnen de leidingen namelijk uitzetten, en zouden ze uw muur kunnen beschadigen.