Wanneer zijn geluiden schadelijk voor je gehoor? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
De waarneming van de geluidssterkte is weliswaar altijd subjectief en ook afhankelijk van het eigen gehoor, maar in principe kan men stellen dat een toename van 10 dB ongeveer een verdubbeling is van de waargenomen geluidssterkte. Als gevolg daarvan is 60 dB twee keer zo luid als 50 dB.
Wat is het verschil tussen 103 en 100 decibel? 100 decibel is de helft van 103 decibel. Dat lijkt niet helemaal logisch, maar geluid wordt gemeten in een zogeheten 'logaritmische schaal'. Dat geldt ook voor de schaal van Richter (voor de kracht van aardbevingen).
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert.
Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 decibel en de 140 decibel. 0 decibel wil niet zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij het niet horen. Meer dan 140 decibel kunnen we wel horen, maar dat is te pijnlijk voor onze oren. Bij geluiden boven de 100 dB neemt de kans op blijvende gehoorschade sterk toe.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager. Soms is een geluidsmeting niet direct de oplossing voor een complex hinderprobleem.
De pijngrens van geluid ligt voor mensen rond de 120-130 dB. Deze geluidsniveaus zijn zo hoog dat je bij blootstelling direct gehoorschade kunt oplopen. Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
Vuurwerkknallen halen met gemak meer dan 120 decibel. Legaal vuurwerk mag in Nederland zelfs maximaal 156 decibel produceren en knallen van illegaal vuurwerk kunnen zelfs oplopen tot 170 decibel. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn en geluiden van 120 decibel kunnen direct je gehoor beschadigen.
Bij buitenpodia ligt het volume meestal tussen de 90 en 100 decibel.In een festivaltent of concertzaal tussen de 95 en 103 decibel. Hoe schadelijk is dat? Als je langer dan acht uur in geluid van 80 decibel verblijft loop je al risico op gehoorschade.
Zo is het geluid van een deurbel 80 decibel en produceert een overvliegende straaljager 130 decibel, van korte duur maar behoorlijk irritant.
Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen. Voor zowel android als Apple zijn er apps beschikbaar om zelf een indicatie te krijgen van de decibellen.
Er is in Nederland geen wet over hoe hard de muziek mag staan. Wel is met poppodia en festivals afgesproken muziek niet langer dan een kwartier boven de 103 decibel uit te laten komen. Zonder oordoppen kan dit je gehoor in minder dan vijf minuten beschadigen.
Het geluidsniveau van een split airco ligt doorgaans tussen de 20 en 50 decibel (dB) op een gemiddelde afstand van ongeveer 1 meter. Sommige modellen kunnen echter meer dan 50 dB produceren, afhankelijk van de instellingen en het merk en model.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het geluidsniveau overdag, gemeten aan de gevel van een woning, maximaal zo'n 50 tot 70 dB(A) mag bedragen. 's Avonds is men wat strikter en gaat het dan om 45 tot 65 dB(A) en 's nachts bedraagt de grens ten slotte zo'n 40 tot 60 dB(A).
Geluidsoverlast en tijden
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
"Decibel X" is een van de weinige geluidsmeter-apps op de markt die zeer betrouwbare, voorgekalibreerde metingen uitvoert en frequentiegewichten ondersteunt: ITU-R 468, A en C. Hij maakt van uw telefoon een professionele geluidsmeter, die precies het geluidsdrukniveau (SPL) om u heen meet.
Mensen kunnen geluiden horen tussen 0 dB (volledig stil) en 120 dB. Hierboven ontstaat er al snel gehoorschade. Maar ook wanneer je vaak en langdurig aan een geluidsniveau van rond de 90 dB wordt blootgesteld, treedt er gehoorschade op.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, zoals gemeten aan de buitengevel, zijn overdag tussen de 50 en 70 decibel, 's avonds tussen de 45 en 65 decibel en 's nachts tussen de 40 en 60 decibel. Het geluid mag wel eens pieken, maar het gemiddelde moet onder de limiet blijven.
Bij rond 130 dB – dat is de absolute pijngrens van het gehoor – ligt het lawaai dat een straaljager produceert. Extreem luid en schadelijk zijn harde klappen of vuurwerk onmiddellijk in de buurt van het oor: deze bereiken waarden van max.180 dB.
Om je een idee te geven hoeveel geluid huishoudelijke apparaten uitstoten: een hogedrukreiniger stoot geluid af van zo'n 108 dB, een haardroger 85 dB en een bladblazer 105 dB. Bij gebruik van deze apparaten is het van belang om gehoorbescherming te dragen.
De decibel (dB) geeft de grootte van een geluidsniveau aan. De getallen zijn vaak onverwacht, als bijvoorbeeld een geluid van 60 dB verdubbelt in intensiteit, wordt het 63 dB.
Frequentieafhankelijkheid. De gehoordrempel is sterk afhankelijk van de frequentie van het geluid en vertoont bij personen zonder gehoorschade of presbyacusis een minimum tussen 1000 Hz en 5000 Hz. Rond een frequentie van 4000 Hz horen mensen het beste. De gehoordrempel bedraagt daar ongeveer −5 dB.