De wettelijke druk (drukgarantie) op de watermeter moet dus minimaal 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden. De maximale toegestane uitgaande druk van pompstations bedraagt 650 kPa.
De waterleidingmaatschappijen die in Nederland ons drinkwater verzorgen, moeten het water bij u thuis aanleveren met een minimale druk van 1,5 bar. De druk die u daadwerkelijk heeft, wordt bepaald door de druk waarmee uw waterbedrijf het water in het leidingnetwerk aanbiedt.
U kunt de waterdruk van uw cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
De druk op de watermeter moet minimaal 1,5 bar oftewel 150 kPa zijn. Daarmee kan het water door alle leidingen in huis gepompt worden.
De waterdruk wordt gemeten in bar. U meet die door een manometer aan te sluiten op de kraan. Als u geen manometer hebt, kunt u ook inlichtingen vragen bij het waterleidingbedrijf" of uw hovenier om hulp vragen. Voor een goede werking moet er een waterdruk van minstens 2,5 bar zijn.
Een te hoge druk op uw cv-ketel kan onnodige schade aan het expansievat tot gevolg hebben. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat kan dit bovendien leiden tot gevaarlijke situaties. In dit geval kan namelijk de drukbeveiliging open gaan, wat ernstige waterschade tot gevolg kan hebben.
Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd. Een gemiddelde regendouche van Bruynzeel heeft een waterdoorstroom bij 1 bar van 10,5 L/min, bij 2 bar van 14 L/min en bij 3 bar van 17 L/min.
Waterdruk is de druk die op het water in de drinkwaterleiding staat. PWN streeft er naar om bij alle klanten op het leveringspunt achter de watermeter, het water aan te leveren met een minimale druk van 200 kPa (2 bar). De minimale druk die volgens de wet aangehouden moet worden bedraagt 150 kPa.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
De werkdruk van iedere CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Is de druk lager dan 1,0 bar, dan zal de cv-ketel uitschakelen of niet goed meer werken. Een te hoge druk veroorzaakt onnodige slijtage aan het expansievat. Gaat de druk richting 3 bar, dan ontstaat het gevaar dat de drukbeveiliging opengaat.
Er is sprake van een hoge waterdruk op uw CV-Ketel wanneer deze boven de 2.0 bar zit. Deze hoge druk kan onnodige schade aan het expansievat creëren. Wanneer de druk richting de 3 bar gaat, zijn er zelfs nog grotere gevolgen. De drukbeveiliging kan dan open gaan en ernstige waterschade tot gevolg hebben.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
Standaard staat deze op 1,9 bar en dat is voor vrijwel iedere situatie de juiste druk.
Waterdruk buitenkraan en tuinslang verhogen
Een hydrofoorpomp wordt altijd voor de cv-ketel geïnstalleerd. Hierdoor verhoogt dus zowel de druk van warm als van koud water. Een hydrofoorpomp is dus ook een goede oplossing om waterdruk van de buitenkraan en tuinslang te verhogen.
De meest voorkomende statistische druk is 2 bar. Voorbeeld: De aanvoerleiding heeft een diameter van 22 mm en een statistische waterdruk van 2 bar. Op de watermeter wordt een Qn- waarde van 1,5 m³ aangegeven, de capaciteit is dan 0,66 m3/u.
Als het vat boven in de installatie (dus bijvoorbeeld op zolder) geplaatst is, gebruik je een expansievat met de laagste voordrukwaarde van 0,5 bar. Ook als het expansievat onderin in de installatie zit en radiatoren moet verwarmen, die tot 5 m hoger gemonteerd zijn, is een voordruk van 0,5 bar voldoende.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Een te lage waterdruk kan verschillende oorzaken hebben. Door het opwarmen van het water kan er water verloren gaan. Als er een lekkage is dan zal de druk langzaam afnemen, omdat er water wegloopt uit het verwarmingssysteem. Een kapot expansievat kan er voor zorgen dat de druk afneemt.
Uitgaande van een gemiddelde kraan sproeit u met ongeveer 10 liter in de minuut ofwel zo'n 600 liter per uur.
Die druk wordt geregeld door elektrische pompen. Waar je in Nederland ook de kraan opendraait, er komt overal perfect drinkwater uit. Op elke kraan staat genoeg druk om het water te laten stromen.
Beste antwoord (via Akemi op 13-03-2017 10:01)
Dezelfde hoeveelheid water door kleinere gaatjes betekent dat je een hardere straal krijgt. Vergelijk het met een tuinslang grotendeels afsluiten met je vinger, dan spuit het water er ook uit.
Deze stevige slang kan wel wat hebben, want hij is bestand tegen een waterdruk tot 5 bar, een spanning tot 50 kg en hittebestendig tot 70° C.