Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Geiten vinden het fijn om ergens aan te knabbelen. Ze hebben hierbij een voorliefde voor houtachtig voedsel (takken, boombast, struiken, houtige kruiden, bladeren). Zeker in het voorjaar is dit goed te merken. Dit komt mogelijk door de zoete smaak van de sapstromen die dan in bomen en struiken op gang zijn gekomen.
Geiten mogen fruit, , in de natuur eten ze alles,maar een sinasappel bevat heel veel vocht en daar verslikken ze zich in, zou jij ook doen! Een stukje appel is misschien handiger, hier ook weer beter in stukjes dan een hele. Een hele winterpeen kan wel.
Brood kan ervoor zorgen dat de balans tussen de micro-organismen verstoord wordt. Dit – en het gisten van het brood in de maag – kan weer zorgen voor gasophoping. Daar kunnen de dieren erg ziek van worden en zelfs van komen te overlijden.
Oud brood kan je hergebruiken in tal van gerechten. Met broodresten maak je wentelteefjes, broodpudding en zelfs gepaneerde kip. Ontdek hier de tips en recepten met oud brood van Dagelijkse kost.
Voorzie verhoogde ligplaatsen waarop de geiten kunnen rusten. Geiten die het goed kunnen vinden met elkaar, zullen dicht bij elkaar (of zelfs tegen elkaar) rusten. Andere dieren houden ze liever op een afstand. Als het kan, gaan ze tegen een muur liggen en niet in het midden van de stal.
Niets saaier dan je te vervelen, ook geitjes weten dat. Zorg daarom dat ze altijd iets hebben om op te spelen. Geiten klimmen graag, dus met houten constructies of een oude glijbaan zullen ze al heel tevreden zijn. Let wel op voor oude nagels als je zelf aan de slag gaat met planken en boomstammen.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Het voedsel van dwerggeiten bestaat in de zomer vooral uit gras en in de winter uit brokjes en hooi. Gras dat vermengt is met zaad laten ze ook niet staan, evenals boerenkool, wortelen, maïs en brood. Daarnaast drinken ze iedere dag water.
Geiten en schapen mogen meer niet hebben dan wel. Geef ze de juiste brok (één handje per dier per dag), weidegang in het groeiseizoen en hooi naar behoefte. Meer hebben ze niet nodig.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Geef niet zomaar broodresten aan dieren. Schapen en andere herkauwers verteren slechts beperkte hoeveelheden. Voeder ook geen oud brood aan (water)vogels. Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Geiten vinden het prettig om naar hun voedsel te kunnen zoeken, en dit is dus sterk gerelateerd aan hun welzijn. Het natuurlijke dieet van geiten bevat weideplanten, bomen, druiven, hooi, fruit en een kleine hoeveelheid granen.
Tijdens de droogstand blijft u in ieder geval 0,5 kg brok per geit per dag verstrekken. Ook hebben geiten ruwvoer van goede kwaltiteit nodig, met veel VEM per kg droge stof.
Meestal wordt voor dwerggeiten een minimum van 50 m2 per geitje geadviseerd. Dus voor twee geitjes zou 100 m2 zou genoeg moeten zijn voor voldoende beweging en voor voldoende gras in de zomer. Geiten hebben nooit genoeg aan gras alleen, ze moeten altijd ook hooi krijgen om een goede penswerking te houden.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Ze eten zomers vooral grassen, jonge scheuten, bladeren en twijgen van struiken. 's Winters eet hij voornamelijk mos en korstmos, twijgen van dennen, sparren, jeneverbes en ratelpopulier, en de wortelstokken van varens.