Dit kun je doen door de kolf de eerste keer uit te koken en hem na ieder gebruik schoon te maken. Allereerst spoel je alle onderdelen af waar melk op kan zitten.Maak het daarna schoon met heet water en wat zeep.Vergeet niet na te spoelen.
De ervaring leert dat drie keer per dag afkolven goed werkt, bijvoorbeeld halverwege de ochtend, rond de lunch en halverwege de middag. Daarnaast is het handig om je kindje zo kort mogelijk voor je gaat werken te voeden en zo snel mogelijk als jullie weer bij elkaar zijn, bijvoorbeeld op het opvangadres.
Bewaar de afgekolfde moedermelk in een steriel bakje of fles en plaats dit in de koelkast op je werk. Neem de afgekolfde melk in een koeltas mee naar huis. Plaats het daar weer direct in de koelkast of de vriezer. Plak een sticker met de datum op de afkolfde melk.
Spoel je kolfaccessoires eerst af met water van drinkkwaliteit (van ongeveer 20 °C) om eventuele achtergebleven melkproteïnen te verwijderen. Was vervolgens alle onderdelen met warm water (ongeveer 30 °C) en vloeibaar afwasmiddel. Spoel de onderdelen dan opnieuw 15 tot 20 seconden af met water van drinkkwaliteit.
Steriliseer alle kolfonderdelen die met melk in contact komen voor het eerste gebruik van de kolf tenzij de onderdelen steriel verpakt zijn. Algemeen: Steriliseer kolfonderdelen die met melk in contact komen elke dag tot je kindje 6 maanden is. Na de leeftijd van 6 maanden volstaat 1 keer per week.
Borstvoeding geven en kolven tijdens werktijd
U heeft tijdens de eerste 9 maanden van uw kind het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal 1/4e van uw werktijd per dienst in beslag nemen. Uw werkgever moet hiervoor een geschikte, af te sluiten ruimte ter beschikking stellen.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Methode 3: Steriliseren in een pan kokend water
- Vul een grote pan met water. Zorg dat ze volledig ondergedompeld zijn. - Wacht tot het water kookt en laat 10 minuten doorkoken. - Voeg de laatste 3 minuten (niet langer) spenen en andere siliconen onderdelen (slangen, ventielen etc.)
Zoals de naam het eigenlijk al zegt, werkt een handkolf handmatig. Met een handkolf creëer je zelf vacuüm door de hendel op en neer te bewegen. In het geval van een elektrische kolf doet de motor het werk voor jou en hoef jij zelf geen vacuüm te creëren.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
Tips voor het combineren van kolven en werk
Geef bijvoorbeeld een paar slokjes (10 tot 20 milliliter) afgekolfde melk tussen voedingen door. Bijkomend voordeel van vroeg beginnen met kolven: je kunt al voordat je weer gaat werken een voorraad moedermelk opbouwen in de diepvries.
Kolf elke borst af tot de melkstroom kleiner wordt. Activeer aan beide kanten de toeschietreflex door je borsten te masseren, dit kan aan beide kanten tegelijk. Start nu weer met kolven tot de melkstroom minder wordt. Gewoonlijk houdt de melkstroom de tweede en derde keer sneller op.
Je kunt een tweede borstkolf aanschaffen voor op het werk, zodat je je kolf niet elke dag mee hoeft te nemen. Andere handige dingen om mee te nemen zijn onder andere: flesjes of moedermelkbewaarzakjes. een koeltas om je melk in te vervoeren.
– Het werk mag hiervoor zo vaak als nodig is, worden onderbroken, als het in totaal niet meer dan een kwart van de werktijd in beslag neemt. – Deze tijd geldt als werktijd en de werkgever moet voor deze uren het loon doorbetalen. De werkgever mag de vrouw niet verplichten de kolftijd in te halen.
Reinig eerst alle materiaal grondig. Verhit de flessen minstens 10 minuten op 110 à 120 °C. Laat na het steriliseren het materiaal rustig afkoelen.
Bij een sterilisatie snijdt de arts de zaadleiders door, maakt ze korter en naait ze dicht. Zo kunnen de zaadcellen niet meer uit de penis komen. Bij het klaarkomen komt alleen vocht uit de penis, zonder zaadcellen. Zonder deze zaadcellen kan een vrouw niet zwanger worden.
Kolf bij je eerste kolfsessie gedurende ten minste 15 minuten. Maak je geen zorgen als je in het begin niet veel melk opvangt – een regelmatige extra zuigstimulans zou je borsten snel moeten aanzetten om meer melk te produceren.
Een keer een voeding uitstellen of overslaan zal meestal niet direct een probleem opleveren. Maar als je dat meerdere voedingen of dagen achter elkaar doet, kan het zijn dat je melkproductie achteruit gaat, waardoor je kind minder vaak bij je wil of kan drinken.
Ik raad je aan niet langer dan een half uur totaal te kolven. Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden. Je kunt dan het beste nog 1 tot 2 minuten doorgaan met kolven, dit is vettere 'achtermelk.
Borsten en tepels komen in verschillende soorten en maten. Een te klein of te groot borstschild kan ervoor zorgen dat kolven pijn doet OF dat je minder melk gaat kolven. Kolven mag geen pijn doen! Bij sommige winkels kan je verschillende kolven proberen onder begeleiding van professionele hulp.
Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is. Handig! Schrijf eventueel 'BV' of 'moedermelk' op de melkcontainer, zodat het bij de kinderopvang duidelijk is dat het om moedermelk gaat die op een speciale manier opgewarmd moet worden.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe aan reeds gekoelde melk.
Verwarm de moedermelk op maximaal 600 Watt. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en van 200 milliliter 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen. Anders kan een deel van de melk te warm worden.