Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat Finland, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats.
De beste negen universiteiten van de wereld bevinden zich allemaal in de VS en Engeland. Massachusetts Institute of Technology (MIT) voert de lijst aan, gevolgd door Stanford, Harvard en Caltech. Het Britse Cambridge en Oxford volgen. Delft staat op plek 54, de Universiteit van Amsterdam op plek 58 wereldwijd.
Duurste. ,,Goed onderwijs is gewoon niet mogelijk met het geld dat we van het rijk krijgen'', legt de leiding van de Kievietschool in Wassenaar uit. De school is met een jaarlijkse ouderbijdrage van 1450 euro een van de duurste van Nederland.
Nederland lijkt op het gebied van wiskunde wél beter dan alle andere landen van de Europese Unie. Dat is opmerkelijk, omdat Finland een paar jaar terug nog het beste jongetje van de klas was. In 2006 scoorde het Scandinavische land op alle drie de categorieën (wiskunde, lezen en wetenschap) hoog.
De Finse leraar is universitair geschoold en heeft meer tijd en vrijheid dan zijn Nederlandse collega's om lessen voor te bereiden, iets waar ook in Nederland over gesproken wordt. Daardoor sluit het onderwijs beter aan op de behoeften van leerlingen.
Finland gaan kinderen vanaf 7 jaar naar de basisschool (first grade). Op de kleinere basisschool, Luolaja, starten de leerlingen als ze 6 jaar oud zijn met 'pre school'. Ze gaan dan elke ochtend naar school (4 uur). Ook als de leerlingen ouder zijn, zijn de schooldagen relatief kort, ongeveer 5 uur per dag.
Kleinere klassen én meer leraren
In Finland zitten gemiddeld 19 kinderen in een klas. Scholieren krijgen hierdoor meer persoonlijke aandacht.
Het land met de meeste universiteiten op de wereld is volgens de Leiden ranking China met 247 universiteten. Dit zijn er 46 meer dan de Verenigde Staten en 234 meer dan Nederland.
Afnemende prestaties van leerlingen
De prestaties van leerlingen zijn de afgelopen 20 jaar geleidelijk gedaald. Dit blijkt uit internationale onderzoeken in het basis- en voortgezet onderwijs. In tegenstelling tot vrijwel alle andere landen, presteren leerlingen in Nederland steeds iets minder dan vroeger.
Studeren aan Le Rosey kost zo'n 100 duizend euro per jaar. Bekende oud-leerlingen van Le Rosey zijn Koning Albert II van België, de Sjah van Iran, prins Rainier van Monaco en Koning Farouk van Egypte.
De City Montessori School (CMS) is een school voor lager en middelbaar onderwijs in Lucknow, de hoofdstad van de deelstaat Uttar Pradesh in India. In aantal leerlingen is het de grootste school ter wereld, met twintig locaties en 47.000 leerlingen in 2013. Wereldburgerschap is een belangrijk thema voor de school.
In drie jaar tijd is het aantal particuliere basisscholen in Nederland bijna verdubbeld, van ongeveer 35 in 2015 naar zo'n 60 in 2018. Ook het aantal particuliere scholen in het voortgezet onderwijs stijgt.
Aziatische landen domineren de lijst, Singapore en Hong Kong voorop. In ontwikkelingslanden als Ghana en Honduras was het niveau het laagst. Volgens het OECD is er nooit eerder op zo'n grote schaal onderzoek gedaan naar het niveau van onderwijs.
Finse leerlingen hebben meer vakantie en langere pauzes (75 minuten per dag) dan leerlingen in de meeste andere landen. Het paradoxale is dat “minder” hier blijkbaar “meer” is omdat de prestaties hoger liggen. De docenten zijn allemaal hoog opgeleid en krijgen een grote vrijheid om hun onderwijs zelf vorm te geven.
De British School of Brussels (BSB) is erkend als een van de 10 beste scholen in Europa* door de onafhankelijke Spear's Schools Index. De Spear's Schools Index, opgericht in samenwerking met Carfax Education, biedt een overzicht van de allerbeste privéscholen ter wereld.
Inzicht in de prestaties en andere gegevens van een school helpt ouders en leerlingen bij het kiezen van een geschikte school. De overheid stimuleert daarom openheid over de kwaliteit van scholen. Bijvoorbeeld met de website Scholenopdekaart.nl, waar ouders scholen kunnen vergelijken.
Het schoolsysteem in Australië staat goed aangeschreven, is van hoog niveau en biedt veel buitenschoolse activiteiten aan. Het schooljaar begint in februari en eindigt in december. Het is verdeeld in vier termijnen van ieder acht weken. Met de kerst heb je zes weken vakantie.
Jaarlijks proberen duizenden ijverige studenten binnen te komen bij prestigieuze Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Princeton of Columbia. En met dat prestige komt ook een fikse som collegegeld, zo'n 40 duizend euro per jaar. Ter vergelijking: in Nederland betalen universitaire studenten 1906 euro per jaar.
De universiteit in Fez, Marokko, stamt uit 859 na Christus en is daarmee de oudste universiteit ter wereld. Hij zou zijn opgericht door de geleerde en rijke koopmansdochter Fatima al-Fihri.
De kleinste universiteit van Nederland is de Universiteit Twente met 9400 inschrijvingen.
Finland kent een 9-jarige leerplicht, voor de leeftijdscategorie 7 tot 16 jaar. Dat is de periode waarin de leerling de basisschool doorloopt. De bovenbouw van het voortgezet onderwijs wordt aangeboden door scholen voor algemeen vormend voortgezet onderwijs en scholen voor beroepsvoorbereidend onderwijs.
In Noorwegen wordt nog over klassen gesproken. De leerplicht bedraagt tien jaar, na het basisonderwijs (klas 1-7) volgt de onderbouw van het voortgezet onderwijs (klas 8-10). Op de meeste Noorse scholen kun je voor beide onderwijsvormen terecht, kinderen gaan dan ook vaak tot hun zestiende naar een en dezelfde school.
Iedereen mag in Nederland een particuliere school oprichten. Gaat het om een school in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs, voor leerlingen die leerplichtig of kwalificatieplichtig zijn? Dan moeten Burgemeester en Wethouders van de gemeente waar de school staat, de school erkennen.