Een fibroadenoom kan soms zeer snel groeien, het kan dan bijvoorbeeld in zes maanden tijd twee keer zo groot worden. Deze vorm wordt “phyllodes tumor” genoemd. Het wordt nu wél verwijderd en gecontroleerd, omdat deze vorm de neiging heeft steeds terug te komen. Een klein percentage hiervan kan kwaadaardig worden.
Een bindweefselknobbel, ofwel een fibroadenoom, is een goedaardige tumor in de borst. De knobbels komen meestal voor bij vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud.
Een fibroadenoom is een borstgezwel dat bij jonge vrouwen heel frequent voorkomt. Het is een hard gezwel dat duidelijk begrensd is, goed beweegbaar en niet pijnlijk. Een fibroadenoom kan makkelijk chirurgisch verwijderd worden. Fibroadenomen zijn onschadelijk en ze vergroten het risico op borstkanker niet.
Sommige vrouwen hebben echter veel last van hun fibroadenoom. Bijvoorbeeld omdat het voor iedere menstruatie pijnlijk is of omdat het precies onder de rand van de BH zit. Er kan dan besloten worden het fibroadenoom te verwijderen.
Fibroadenomen kunnen spontaan verdwijnen, stabiel blijven en groeien.
Is het fibroadenoom niet al te groot en goed te bereiken? Dan kan de arts het weghalen via een klein sneetje in de huid, met een zogenoemde Mirabelprocedure. Deze behandeling gebeurt op de afdeling Radiologie, onder plaatselijke verdoving.
Een fibroadenoom groeit meestal langzaam en wordt vaak niet veel groter dan 3 cm. Een phyllodestumor groeit juist snel en kan veel groter worden. Meestal neemt de arts tijdens de onderzoeken wat weefsel van de tumor weg. Dit heet een biopsie.
Bindweefselknobbel (fibroadenoom)
Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar groeit niet naar binnen. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden met echografie.
Een pijnlijke cyste kan door de arts in het ziekenhuis zo nodig worden leeggezogen door middel van een punctie. Een andere veel voorkomende goedaardige borstafwijking is de fibroadenoom. Dit is een knobbel die uit bindweefsel en klierweefsel bestaat en die niet veel klachten veroorzaakt.
Tijdens de menopauze nemen de klachten vaak af, maar na de overgang kunnen ze weer terugkomen.
Een fibroadenoom ontstaat door wildgroei in het bindweefsel en is meestal scherp afgegrensd van de rest van de borstklier. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms voelt het als een gladde, makkelijk wegschietende knikker in de borst.
Borstkanker (dit noemen we ook wel mammacarcinoom) ontstaat niet altijd op dezelfde plek. Een tumor in de borst groeit meestal in de weefsels rond de klierbuizen en klierkwabjes, zoals het vetweefsel.
Over het algemeen wordt een fibroadenoom meestal niet veel groter dan 2 à 3 centimeter, wel kunnen er meerdere fibroadenomen in een of beide borsten zitten.
Een knobbeltje (zwelling) in de borst
Een van de meest voorkomende symptomen is een 'knobbeltje'. Het gaat dan om een verdikking of verharding in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die je normaal kunt opmerken. Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Meer lezen over een knobbeltje in de borst.
Zo'n knobbel(tje) in de borst kan wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak gaat het om een cyste (een met vocht gevulde holte) of een bindweefselknobbel. Als je een knobbeltje voelt dat niet snel verdwijnt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Zwelling van de borst die plots is opgekomen waardoor de ene borst veel groter is dan de andere. Jeuk aan de borst. Roze, rode of donker gekleurde zones op de borst, soms met oneffenheid van de borsthuid waardoor ze kan lijken op die een sinaasappel. Verkleurde huidranden met verdikte zones van de borsthuid.
Verandering van je borst
In de maanden tot jaren na de bestraling kan het uiterlijk van je borst nog veranderen. De behandelde borst kan wat kleiner worden. Ook kan het litteken in de borst vaster aanvoelen. Dit heet fibrose.
Goedaardige tumoren groeien niet door in omliggend weefsel en zaaien niet uit naar andere delen van het lichaam. Een goedaardige tumor kan wel vervelend of pijnlijk zijn als deze op het omliggende weefsel drukt. Als een goedaardige tumor klachten geeft, kunnen we de tumor weghalen.
Een fibroadenoom (bindweefselknobbel) is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Het bevindt zich vaak in de buurt van de tepel. De grootte varieert van een halve tot vijf centimeter.
Is het risico op borstkanker afhankelijk van het soort cyste? Palpabele borstcysten duiden op een verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker, onafhankelijk van het type cyste en vooral bij vrouwen onder de 45 jaar. Vrouwen met palpabele cysten dienen daarom intensief opgevolgd te worden.
Soms kan een goedaardige tumor kwaadaardig worden. Dat gebeurt als de tumorcellen steeds meer gaan afwijken van normale cellen. En als ze vervolgens ongecontroleerd gaan delen. Met controles houdt de arts de afwijkende cellen in de gaten.
Klachten bij een goedaardige tumor
Er kan een zwelling, knobbeltje of bultje ontstaan. Meestal doet die zwelling geen pijn. Het kan een beetje 'rubberachtig' aanvoelen. Vaak kun je het knobbeltje met je vingers op en neer bewegen.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.