Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Blijf langer bruin door je huid te scrubben
Nee je scrubt je kleur niet eraf. Sterker nog, door dode huidcellen te verwijderen zal je langer bruin blijven. Het bruiningsproces speelt zich af op cel niveau in de diepere huidlagen en niet in de opperhuid.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Heb je een droge, gevoelige huid? Scrub je lichaam dan maximaal één keer in de twee weken. Als je eerder een vette, onzuivere huid hebt, dan mag je iets vaker je lichaam scrubben, namelijk twee keer per week. Wil je tijdens je vakantie vaker scrubben, gebruik dan een heel milde scrub.
Hoe vervellen voorkomen en zo tegengaan? Zorg dat je huid altijd goed gehydrateerd is. Drink voldoende water (ongeveer twee liter per dag) en gebruik hiernaast een rijke hydraterende crème. Pas op met scrubben.
Je kunt dus niet op een natuurlijke manier in Nederland bruin blijven, hiervoor is de zonkracht in de winter te laag. Om bruin te blijven zul je onder de zonnebank moeten of smeerseltjes gebruiken.
GUN JE HUID RUST
Dep je huid droog met een handdoek in plaats van hard te wrijven. Douche niet te heet. En vermijd de zon, zodat de nieuwe huid niet direct met verbranding te maken krijgt.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Ja, als je snel bruin wil worden ga dan opzoek naar water. Het is namelijk écht zo dat je aan zee of aan het zwembad veel sneller bruin wordt dan in een bos. De reflectie van de uv-stralen in samenhang met het water zorgt voor een heerlijke tint. Let op: wel extra smeren als je aan het water ligt.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Melanotan verkoop is illegaal
Maar zelfs als er sprake zou zijn van authentiek melanotan, is het kopen en injecteren hiervan ten sterkste af te raden, behalve indien er sprake is van deelname aan een klinische studie onder toezicht van bijvoorbeeld een dermatoloog.
Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Als je sneller vervelt, betekent het dat de buitenste laag van je huid is beschadigd door bijvoorbeeld de zon. Je huid maakt dan sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om de beschadigde cellen te vervangen. Dit vernieuwingsproces zorgt ervoor dat je vervelt en dus ook je bruine kleurtje verliest.
Scrubben is een grondige manier van het reinigen van het gezicht en heeft een positief effect op de huid. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van puistjes of van een vette huid is scrubben zeker een aanrader. Daarnaast heeft scrubben nog meer voordelen: Door te scrubben wordt je sneller en egaler bruin.
Daarnaast kan je met scrubben pukkeltjes en puistjes verminderen, ingegroeide haartjes losmaken, en littekens laten vervagen. Bovendien is het goed voor je bloedsomloop en stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen waarmee je de veroudering van je huid vertraagt.
Spoel je huid af met (lauw)warm water. Verwen je huid achteraf met een vochtinbrengend product. Scrub zeker niet dagelijks. Zo'n twee keer per week is voldoende.