U kunt zelf stucwerk waterdicht verven of dit laten doen door een coatingspecialist. Als het stucwerk reeds is aangebracht dan kunt u het beste stucwerk waterdicht maken door er een waterafstotende coating over aan te brengen. Houdt er wel rekening mee dat dit nooit dezelfde waterdichte werking zal hebben als tegels.
Een van de nieuwste trends op het gebied van een wandafwerking is stucwerk. Uw badkamer stucen kan geheel waterbestendig en is een goed alternatief van het betegelen van de badkamer wanden maar zeker stuk hygiënischer dan badkamertegels.
Vochtbestendige stucmortel: Deze stucmortel is bestand tegen vocht, maar mag niet direct in contact komen met water. Het is dus niet aan te raden om deze stucmortel te gebruiken voor de natte gedeeltes in de badkamer, zoals een inloopdouche.
De gemiddelde droogtijd van stucwerk is gemiddeld 1 dag per mm laagdikte. Lees hier meer informatie over het drogen van stucwerk…
De juiste keuze voor vochtige ruimtes
Voor het afwerken van wanden in badkamers, wc/toilet of keukens heb je een speciale vochtbestendige gips nodig. Gaat u voor een strakke en vochtbestedige pleisterlaag? Gebruik dan Gyproc Badkamer Stuc voor mooi stucwerk in natte ruimtes!
Kimband gebruiken om de badkamer waterdicht te maken
Een belangrijke waterdichte laag achter de tegel is kimband. Kimband is een combinatie van een pasta en een soort tape. De pasta breng je ruim en dik aan in de hoeken van de ruimte. Daarna druk je de brede tape in de pasta.
Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per millimeter stuc dat is opgebracht. Het drogen kan je forceren en versnellen door er een bouwdroger op te zetten en kachels te gebruiken. Het risico van te snel drogend stucwerk is echter dat het kan gaan scheuren, hier dien je dus voorzichtig mee te zijn.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Scheuren in stucwerk ontstaan in de meeste gevallen door de werking van de constructie van een woning. Dit treedt voornamelijk op als er grote temperatuur verschillen ontstaan. De meest voorkomende scheurvorming zijn die in een aanbouw of uitbouw, maar ook in nieuwbouwwoningen wil dit helaas voorkomen.
In de regel heeft stucwerk per 1 millimeter aangebracht stuc, één dag nodig om op te drogen. Als het gestucte oppervlakte geheel dezelfde kleur heeft dan kunt u stellen dat het droog is. Onvoldoende droog is het als er nog 'donkere' vlekken zichtbaar zijn.
Vochtbestendige stucmortel: dit is een speciale mortel die weliswaar bestand is tegen vocht, maar niet in direct contact mag staan met water. Je mag deze dus niet in de natte gedeeltes van de badkamer gebruiken, tenzij je tegels plaatst (de tegels vormen een barrière tegen het water).
Het stucen van je badkamer kost ongeveer tussen de €900,- en €3.000,-. Wil je weten wat het stucen van jouw badkamer precies gaat kosten? Vraag hier gratis offertes aan bij stucadoors, die jouw badkamer graag van stucwerk voorzien.
Voor het stucwerk (egaliseren van betonwanden) kun je Schonox BM10 gebruiken.
Voor het schilderen van de badkamer gebruikt u speciale badkamerverf. Omdat badkamers vochtig zijn, ontstaan er al gauw schimmels. Met badkamerverf beschermt u uw muren en plafond tegen water, waarmee u schimmel voorkomt.
Spack of sierpleister zijn in een badkamer bijvoorbeeld niet geschikt. Het stucwerk moet bepaalde eigenschappen hebben om lang in een badkamer te kunnen vertoeven. Het beste materiaal is Tadelakt, microcement/microbeton en beton Ciré.
Scheuren in het stucwerk zijn absoluut te repareren. Zeker glad stucwerk is prima te repareren, ook door de beginnende doe-het-zelver. Bij stucwerk met structuur is dat lastiger. Sterker nog, dit is praktisch onmogelijk 'onzichtbaar' te herstellen.
Om scheuren in het stucwerk te voorkomen is het aan te raden om nat, nog te drogen, stucwerk in de inwendige hoeken in te snijden. Het is belangrijk dat u dit doet voor of tijdens de droging van het stucwerk. Droog stucwerk insnijden helpt niet meer dan bent u te laat.
Een krimpscheur is lelijk, maar constructief niet erg. Je herkent deze scheuren vast, het zijn een soort haarscheuren die je vaak in stucwerk ziet. Het is vaak een dunne scheur die door het krimpen van materiaal is ontstaan. Het materiaal is meestal stucwerk, beton of hout.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.