Om een sprinkhaan te vangen kun je een fijnmazig net, een T-shirt of een flanellen deken gebruiken. Leg het net of de deken op de grond en loop er dan naartoe. Alle sprinkhanen die zich in je pad bevinden zullen dan naar voren springen op de deken.
De beste methode om sprinkhanen zelf te vangen is door een veldje op te zoeken waar ze in grote aantallen aanwezig te zijn. Leg vervolgens een grove wollen deken neer in het veld, en beweeg alle planten / gras rondom de deken. De sprinkhanen zullen nu wegspringen en op de wollen deken springen.
Peper en knoflook zijn natuurlijke insect werende middelen. Ze bestrijden kevers, sprinkhanen en naaktslakken en houden ook grotere dieren zoals konijnen op een afstand. Wat heb je nodig? Meng de knoflook en het chilipoeder in het hete water en laat het mengsel een nacht trekken.
Voedsel. Hoewel veel sprinkhanen als schadelijk worden gezien, is deze soort vrij nuttig. Het voedsel bestaat voornamelijk uit andere insecten die op planten leven, prooien worden met de stekelige voorpoten gegrepen en door de sterke kaken aan stukjes geknipt.
Bewerken. Alle sprinkhanen zijn planteneters. Sommige sprinkhanen eten wel eens kleine dieren, zoals bladluizen, die toevallig op het blaadje zitten waar de sprinkhaan van eet, maar dat is dan ook toevallig. Sprinkhanen knagen kleine stukjes van de plant en als er te veel sprinkhanen zijn, kunnen ze een plaag vormen.
De Sprinkhaan staat voor astraal reizen, stapt over obstakels heen en maakt nieuwe stappen vooruit. Ook bezit de sprinkhaan het vermogen om snel van carrière te veranderen.
Ze kunnen flink bijten, indien vastnemen niet noodzakelijk is moet het vermeden worden. Neem ze eventueel bij het halsschild terwijl de beide achterpoten tegelijkertijd tegen lichaam worden gedrukt.
Natuurlijke vijanden zijn vogels, parasitaire wespen en roofwespen, zoals Scelio fulgidus), parasitoïde vliegen (Blaesoxipha spp., Trichopsidea oestracea en Cercia sp.), bepaalde soorten kevers, mijten (Tarsonemid sp. en Leptus sp.) en nematoden (Amphimermis).
Volwassen sprinkhanen en krekels hebben een levensverwachting van enkele weken tot maanden.
Een bidsprinkhaan kan 2 weken zonder voedsel.
Bidsprinkhanen kunnen met hun krachtige voorpoten vogels te vangen en verorberen (zie filmpje). Vooral kolibries in de Verenigde Staten zijn vaak slachtoffer van de insecten, maar ook zangvogels vallen regelmatig ten prooi aan de sprinkhanen.
Mannetjes lokken vrouwtjes met hun 'gezang'. Het is niet echt zingen wat ze doen, maar ze maken wel muziek. Door met hun achterpoten langs hun vleugels te wrijven, of hun vleugels langs elkaar te wrijven, maken ze een zoemend soms wat knerpend geluid. We noemen dat tsjirpen.
Gemiddeld kan een sprinkhaan namelijk zo'n 25 centimeter hoog en makkelijk een meter ver springen. Dat lijkt misschien niet zo indrukwekkend, maar als je zijn lichaamsomvang in acht neemt, kan je dit vergelijken met een mens van gemiddelde grootte die over een voetbalveld heen springt. Aha!
Hoe eet je insecten? Je kunt insecten los eten als snack. Verwijder wel eerst de vleugels en poten, bij sprinkhanen bijvoorbeeld, die kunnen voor beschadiging en verstopping in je darmen zorgen. Je kunt ze ook als onderdeel gebruiken in een zoete snack zoals een koekje of gebak.
Kunnen krekels bijten? De overeenkomst tussen sprinkhanen en krekels is dat de meeste soorten ongevaarlijk zijn. Toch kunnen sommige krekels bijten en gif in de wond spugen. Vooral de grote krekels kunnen best wel eens aanvallen.
Huiskrekels komen af op eten, dus dit kunt u het beste goed opruimen. Heeft u toch nog last van huiskrekels, dan kunt u eerst huiskrekels zelf vangen en bestrijden door een lijmval op te zetten. Hierbij maakt u gebruik van een kleine hoeveelheid vis- of caviavoer.
Sprinkhanen kunnen echter de mens ook tot nut zijn. Zo zouden sprinkhanen samen met andere insecten wellicht als oplossing kunnen dienen voor het wereldvoedselprobleem. Het eten van insecten is voor tachtig procent van de wereldbevolking heel normaal. Alleen in Europa en Noord-Amerika is men hier niet aan gewend.
Deze sprinkhanen eten allerlei bladgroen, hooi en soms ook wel fruit. Meestal wordt vers, droog gras, hooi, tarwe, rogge of gerst gevoerd. Voer daarnaast tarwezemelen, In de winter kunnen tarwekiemen, riet, andijvie of paksoi gevoerd worden.
Krekels zijn koudbloedig en nemen de temperatuur aan van de omgeving. Als de temperatuur stijgt, dan tjirpen ze dus sneller en ze tjirpen langzamer als de temperatuur daalt.
Door oppervlaktespanning van het wateroppervlak kunnen ongewervelden als vlinders, vliegen en heel wat soorten kevers, eens ze in het water beland zijn, er nauwelijks nog uit geraken.
Bruine sprinkhaan – Reuzenweta
Dat zijn enorme sprinkhanen, die tevens de recordhouder van de titel 'zwaarste insect ter wereld'. Het grootste exemplaar dat ooit is gevonden weegt 71 gram en is 8,5 centimeter lang. De reuzenweta is niet alleen de grootste sprinkhaan, maar ook nog eens het zwaarste insect ter wereld.
De grote groene sabelsprinkhaan is één van de grootste Nederlandse insekten. Met de lange vleugels kunnen de dieren goed vliegen, hoewel dit weinig wordt waargenomen. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel.
Met elk oogje zien ze een heel klein stukje van de omgeving. Al deze kleine stukjes bij elkaar geeft de sprinkhaan een beeld van de wereld om het dier heen. De zwarte vlekjes, die op beeld zo erg op pupillen lijken, zijn het gevolg van lichtreflectie vanuit het oog.
Krekels maken geluid door de vleugels snel over elkaar te wrijven. Ze gebruiken de geluiden om andere krekels te vertellen wie ze zijn en wat ze willen. Geluid is een communicatiemiddel. De vleugels zijn zo gebouwd, dat ze als muziekinstrument kunnen werken.