Food cravings zijn eigenlijk gewoon een signaal van ons lichaam dat we een tekort hebben aan essentiële mineralen. Niet alleen de smaak van het product zorgt er voor dat we het willen eten, maar ook de chemicaliën die het bevat. Dit zijn de meest voorkomende cravings en de betekenis erachter.
Zodra je stopt met drinken, roken of ander gedrag wat zorgt voor de aanmaak van dopamine, is de kans groot dat je cravings krijgt: een (bijna) oncontroleerbare aandrang om een sigaret te roken, een borrel te drinken of jezelf te verdoven met drugs. Cravings staan gelijk aan trek, zin, zucht en drang.
Als je vaak trek hebt in vet en gefrituurd eten, kan dit wijzen op een tekort aan essentiële vetzuren. Dit los je gemakkelijk op door meer gezonde vetten te eten. Deze zijn te vinden in vis, noten, zaden, pitten en kokosolie. Dit eten verzadigt je ook meteen goed.
Zin hebben in vlees zou kunnen betekenen dat je een tekort hebt aan ijzer of zink. Zink speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Een tekort aan zink kan je dus merken aan het feit dat je je slap, energieloos of ziek voelt. Zink is onder andere belangrijk voor een gezonde huid, haren en nagels.
Betekenis: Zin in ijs, in alle mogelijke soorten en smaken, kan wijzen op bloedarmoede en een bijhorend ijzertekort. Het verkoelend effect van ijs zou helpen tegen de pijnlijke ontsteking van de mond, een van de symptomen van bloedarmoede.
Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen. Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Boordevol suiker en vet
"Er bestaan geen superfoods", meent de wetenschapper. "Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Wat als 'craving' de kop opsteekt? Hoe onoverkomelijk het ook lijkt, craving duurt zelden langer dan 30 minuten. De eerste weken en maanden zijn de ergste. Geleidelijk aan wordt de craving minder intens en komt het minder vaak voor.
De onthoudingsverschijnselen bij alcohol duren 3 tot 7 dagen. De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen.
Sommige noten en peulvruchten zijn gezonder dan andere. Dadels en amandelen zijn een goede combinatie als je meer proteïnen in je dieet wilt opnemen. De zoete smaak van dadels stilt de trek naar suiker. Als je een hele dag aan het bureau hebt gezeten en 's avonds nog wilt gaan sporten is deze combi perfect.
Een van de bekendste en meest effectieve eetlustremmer is gember. Gember is een wortel die je stofwisseling verhoogt en zorgt voor minder trek. Het is niet voor niets dat er vaak gemberthee wordt gedronken tijdens een dieet. Voor de rest is het belangrijk dat je op dagelijkse basis genoeg vezels binnenkrijgt.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Daarom staan niet alle kazen in de Schijf van Vijf. 10+, 20+ en 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staan er wel in.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Waarom je niet kan stoppen met snoepen
Onderzoekers van de universiteit van Californië zochten uit wat er precies in je lichaam gebeurt. Waar het namelijk om draait, heeft niets te maken met je smaakpapillen maar alles met de verandering van neuronen in je hersenen wanneer je zoetigheden eet.
Je voeding bevat te weinig voedingsstoffen
Zo niet, dan wordt het hongerhormoon ghreline aangemaakt en ga je je hongerig voelen. Dus zelfs na een maaltijd kan je je nog onverzadigd voelen. Iets zoets geeft snel energie, wat kort een gevoel van verzadiging geeft. Daar snakt je lichaam dan naar.
Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen. Yoghurt vormt de basis van een ijskoude yoghurt, yoghurtijs of 'frozen yogurt'.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.