Het weghalen van een verstandskies of wortelrest gebeurt met een kleine operatie. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving in de kaak. Daarna maakt de kaakchirurg het tandvlees bij de kies of wortelrest los en boort vaak ook wat bot rond de kies weg. Daarna hecht hij de wond.
Tijdens de behandeling bent u plaatselijk verdoofd, waardoor u geen pijn voelt. Na het trekken van de verstandskiezen kunt u pijn bestrijden met paracetamol.
Tijdens de behandeling zult u geen pijn voelen dankzij de verdoving. U voelt wel dat er iets gaande is, zoals het trillen van de boor. Wanneer de verstandskies getrokken is, hecht de kaakchirurg het wondje met oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen na ongeveer twee weken vanzelf op.
Het verwijderen van verstandskiezen is heel gebruikelijk en het herstel kan, als uw verstandskies getrokken is, tot een week duren, afhankelijk van uw specifieke geval.
Na controle of de verdoving goed werkt, snijdt de kaakchirurg het tandvlees naast de kies of tand meestal in. De assistente houdt het tandvlees en de wang met een beugeltje opzij. Soms verwijdert de kaakchirurg met een boor wat bot rond de kies of tand. De boor wordt gekoeld met zout water, dat de assistente wegzuigt.
Verstandskiezen die nog geen klachten geven worden op grote schaal verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar bij het verwijderen kunnen ook complicaties als wondinfectie of schade aan de zenuw optreden. Deze complicaties leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.
Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen enzovoorts. Je mag ook even niet sporten. Doe je dit namelijk wel, dan krijg je weer pijn.
Na de behandeling mag u de rest van de dag geen alcohol drinken. Alcohol verdunt het bloed, waardoor de wond minder snel dichtgaat of blijft bloeden. Het is raadzaam uw wang zoveel mogelijk te koelen. Neem geen warm bad of hete douche en ga niet in bed liggen!
Bij beschadiging van de tongzenuw voelt u een doof, prikkelend gevoel aan één kant van de tong. De tong kan normaal bewegen, dus u kunt wel gewoon praten en slikken. Meestal gaat het binnen enkele weken tot maanden beter.
Normaal schermt een bloedklonter de tandholte af tot die volledig genezen is, maar soms komt de bloedklonter te vroeg los of lost deze op. Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand.
Het is ook belangrijk om geen zeer warme en zeer koude dranken te nuttigen. Bij warm eten kunt u uw mond verbranden als de verdoving nog niet is uitgewerkt. Na de eerste 4 uur mag u voorzichtig weer normaal gaan eten en drinken. Het is verstandig om harder voedsel te vermijden, zacht en vloeibaar voedsel is het beste.
De zwelling neemt na 3 tot 5 dagen weer af. Als dit niet het geval is, moet u contact opnemen met de polikliniek. Koorts, zelfs tot 39°C, is gedurende de eerste dagen normaal.
Bij het verwijderen van één verstandskies moet u rekening houden met een bedrag van ± € 200,-.Als u twee verstandskiezen laat verwijderen, liggen de kosten op ongeveer € 400,-. U dient ook rekening te houden met de kosten voor het eventuele intake gesprek en het laten maken van een röntgenfoto.
In de volgende gevallen is het beter om een verstandskies te laten trekken: Tandbederf (gaatjes) doordat de kies niet goed schoon te houden is. Tandvleesontstekingen door het half doorgekomen van de verstandskies. Parodontitis met botverlies (ernstige tandvleesontsteking)
Na de behandeling zelf moet u wel rekenen op 3 tot 4 dagen pijn of last in de mond. Dit begint nadat het effect van de verdoving is uitgewerkt en is volkomen normaal. Hoe veel last u ervaart, hangt af hoe complex het verwijderen van de verstandskies was.
Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets). Daarna mag u weer voorzichtig eten en drinken. Het is belangrijk voor de genezing van de wond dat u minimaal drie dagen na de ingreep niet rookt en geen alcohol drinkt.
De zwelling is na twee dagen (48 uur) het grootst en neemt dan langzaam af. U kunt het beste de eerste nacht wat meer rechtop slapen, een extra hoofdkussen nemen en niet op de behandelde zijde gaan liggen.
Snijtanden en hoektanden hebben maar 1 wortel; premolaren hebben 1 of 2 wortels en molaren of kiezen hebben 2 (in de onderkaak) of 3 (in de bovenkaak) wortels.
Wat mag u dan wel eten? Zacht en vloeibaar voedsel is het handigst, bijvoorbeeld soep, spaghetti, appelmoes of havermoutpap.
Vast voedsel eten kan na het verwijderen van een verstandskies pijnlijk zijn. Het is daarom aan te raden om vloeibaar voedsel te nemen. Vla, smoothies of yoghurt zijn daarbij goede opties. Eet op de eerste dag niet warm, dit zorgt er namelijk voor dat de wond wat langer kan blijven bloeden.
Het antwoord op die laatste vraag is nee.
Zonder verwijzing worden de kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wordt behandeling door de kaakchirurg vergoed vanuit mijn tandartsverzekering? Nee, behandelingen door een kaakchirurg valt onder specialistische hulp, en worden vergoed uit de basisverzekering, na aftrek van uw eigen risico.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Meestal is een kaakchirurgische behandeling nodig als de verstandskies half doorkomt, scheef groeit of als er sprake is van een ontsteking. Maar het gebeurt ook dat de verstandskiezen weggehaald moeten worden als zij nog niet zijn doorgekomen.