Uitgangspunt is namelijk dat diegene die het paard voor zichzelf houdt (de bezitter), de eigenaar is van het paard (het zogeheten wettelijk vermoeden van eigendom).
2.3. Hoe wordt men eigenaar van een paard? Praktisch gezien wordt men eigenaar van een paard doordat het eigendomsrecht wordt overgedragen door het te kopen, door het geschonken te krijgen, door inbreng in een vennootschap, ingevolge een huwelijkscontract of door erfenis.
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
Je kunt het eigendom het beste aantonen met een koopovereenkomst. Die is uitgebreider en geeft meer bewijs dan enkel een factuur. Alle afspraken liggen vast op schrift en met deze overeenkomst kun je dus onbetwist aantonen dat het paard jouw eigendom is.
Chipnummer en registratie paard
Op de website van de RVO.nl kunt u met het chipnummer controleren of het dier een paspoort heeft. Ook kunt u zien welke instantie het paspoort heeft uitgegeven en waar het paard is geregistreerd.
Als u de naam van het paard wilt wijzigen, moet deze ook worden gewijzigd bij het LPO en moet worden aangeleverd met de bijbehorende informatie over het paard zoals het chipnummer. Deze naamswijziging kan op elk moment worden aangevraagd via een formulier. De eigenaar draagt de kosten van de wijziging.
Het wettelijk uitgangspunt is dat jij als eigenaar aansprakelijk bent voor de schade die door toedoen van je paard ontstaat. Of dat nu is dat je paard een ander paard trapt, op een auto springt, een box sloopt of dat je bijrijder er vanaf valt: het valt allemaal onder jouw 'risico-aansprakelijkheid' voor levende have.
Bij dierziektes met gevaar voor de volksgezondheid moeten we snel actie ondernemen. Het is belangrijk om te weten waar welk paard is. Daarom zijn er regels voor de identificatie en registratie van dieren. Met deze regels ondersteunen we ook de verbetering van de diergezondheid.
Paarden worden op grond van de wet gezien als zaken en deze vallen daardoor onder het algemeen Nederlands verbintenissenrecht. Dit houdt in dat in algemene zin gebreken bij een paard op dezelfde manier behandeld moeten worden als gebreken aan een auto, of bijvoorbeeld een bankstel.
Het paardenpaspoort is een identiteitsbewijs voor paarden, pony's en ezels binnen de Europese Unie. Het is geen eigendomsbewijs. Alle paarden moeten een eigen paspoort hebben met bijbehorende chip. De chip wordt ingebracht in de hals van het dier.
In Nederland mag de naam van het paard veranderd worden. Een naamswijziging kan aangevraagd worden door het paspoort en stamboek-papier naar KWPN te sturen, waarna een nieuw paspoort wordt gegenereerd. Echter, moet de nieuwe naam wel met dezelfde letter beginnen en mag de merrie of hengst nog geen nakomelingen hebben.
Merries kunnen gerust twee weken "te vroeg" een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen.
De overschrijving kan definitief gemaakt worden door het originele registratiebewijs (stamboekpapier) op te sturen naar het KWPN-kantoor. Voor niet-leden is het uitsluitend mogelijk om het paardenpaspoort op naam te zetten. Het KWPN adviseert om registratiebewijzen altijd aangetekend op te sturen.
Ruiters en koetsiers zijn bestuurders.
Volgens onze verkeerswetgeving (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990) zijn ruiters en koetsiers bestuurders. Dat geldt ook voor geleiders van rij- en trekdieren en vee. Bestuurders zijn immers alle weggebruikers, behalve voetgangers.
Eenmalige kosten
Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.500 en 10.000 euro. Voor sportpaarden betaal je nog meer. Om prijzen te vergelijken moet je o.a. rekening houden met de leeftijd van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen.
Paarden zijn hoefdieren en familie van de ezel en zebra, maar ook van de neushoorn. Veel paarden kunnen ongeveer 60 kilometer per uur rennen.
Een paard is voor de wet een roerende zaak.
Het eigendom van een roerende zaak kan worden overgedragen. Dit is geregeld in artikel 3:83 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Hoe het eigendom van een roerende zaak kan worden overgedragen staat vermeld in artikel 3:84 BW.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden. Daarboven is planologische regeling voor bedrijfsmatige activiteiten gewenst.
De paardachtigen (Equidae) zijn een familie van onevenhoevige zoogdieren. Tegenwoordig bestaat er nog slechts één geslacht, Equus. Tot de paardachtigen behoren vier groepen: de paarden, ezels, halfezels en zebra's.
Milieuwetgeving. In de milieuwetgeving staat dat vanaf vijf paarden er een meldingsplicht geldt. Wanneer paarden hobbymatig worden houden is geen sprake van een inrichting. Daarom geldt de vuistregel dat hobbymatig maximaal vijf paarden mogen worden gehouden.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.
Wel is bekend dat na vier uur zonder ruwvoer de kans op maagzweren zeer groot wordt. Daarom raden wij aan je paard/pony maximaal 2 tot 3 uur je paard zonder ruwvoer te laten staan.
Kort samen gevat wordt er gesproken van dierenverwaarlozing wanneer men de dierenwelzijnswet niet respecteert. Deze wet zegt dat elk dier, in overeenstemming met de behoeften van het dier, recht heeft op: voeding & drinken, huisvesting en verzorging.
Het is voor het welzijn van paarden dus belangrijk dat ze met andere paarden om zich heen leven en niet geïsoleerd staan. Het is voor paarden stressvol om langdurig alleen te staan en dit kan leiden tot gedragsproblemen. Ze voelen zich onveilig en ongelukkig.
Als het paard niet geschikt blijkt te zijn voor normaal gebruik, of het kenbaar gemaakte bijzondere gebruik, heeft het paard in juridische zin een 'gebrek'. Maar de wet gaat er ook vanuit dat de koper niet zomaar tot koop dient over te gaan, maar het paard eerst onderzoekt, of laat onderzoeken.