De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Om met het antwoord te beginnen: Ja, hedera is giftig voor mensen en dieren. In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs. De Orchidee is een redelijk makkelijke plant om in huis te hebben.
De plant bevat onder andere saponinen, coumarinederivaten alsook 0,1% cyanogene heterosiden die zelf minder dan 5% cyanide bevatten. De saponinen zorgen voor irritatie in het maag en darmkanaal van je huisdier. Kortom, een echt giftige plant dus. De gedroogde bladeren worden soms gerookt als substituut voor cannabis.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
Door de aanwezigheid van hartglycosiden zijn alle delen van de plant giftig. De actieve componenten van de plant hebben een uitwerking op het hart die vergelijkbaar is met deze van vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Vergiftigingen kunnen al optreden bij inname van zeer kleine hoeveelheden plantmateriaal.
Een plant die zo giftig is dat hij vroeger gebruikt werd voor executies: de gevlekte scheerling is gewoon te vinden in bermen langs wegen. Oorspronkelijk was de plant vooral te vinden in Limburg en in duingebieden, maar nu duikt hij overal op.
Hortensia. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de mooie hortensia is geen onschuldige plant. De bladeren en bladknoppen zijn namelijk giftig. Zelfs als je kind een kleine hoeveelheid in zijn mond stopt, kan hij al last krijgen van spijsverteringsstoornissen.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.
De clematis is een geslacht van overwegend lianen uit de ranonkelfamilie. In het wild komt met name in Limburg alleen de bosrank (clematis vitalba) voor. Het sap van de clematis is giftig.
Van sommige planten zijn de bovengrondse plantendelen voorzien van een dikke bast of vochtige plantvezels. Voorbeelden zijn de kurkeik (Quercus suber), de witte affodil (Asphodelus albus), diverse heidesoorten (Ericaceae) en coniferen als de grove den (Pinus sylvestris) en de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum).
De inname van betrekkelijk kleine hoeveelheid giftige bessen kan (ernstige) klachten veroorzaken, zoals braken, maagpijn, buikkrampen, misselijkheid. Kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen voor eenzelfde dosis.
Hortensia's zijn slechts lichtelijk giftig voor katten. Gelukkig vinden katten dat deze zeer giftige plant bitter smaakt. Een klein beetje van deze plant kan je kat al vergiftigen. Deze plant is populair in de winter, maar ook zeer giftig voor katten, honden en kinderen.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Als je hond delen van de rode bloem of andere onderdelen binnenkrijgt, dan irriteren de gifstoffen de slijmvliezen. In het ergste geval kan het leiden tot krampaanvallen en verlammingsverschijnselen. Geen zorgen: geraniums zijn voor je viervoeter slechts lichtelijk giftig.
Toxiciteit. Narcissen bevatten lycorine, een giftige alkaloïde die bij inname aanleiding geeft tot braken, buikpijn en diarree. Bij volwassenen is de intoxicatie dikwijls het gevolg van het eten van narcissenbollen, die met uien kunnen worden verward.
Dit is te wijten aan te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee zeker een keer per week een dompelbadje. Vermijd ook tocht en temperatuurschommelingen.
Verse keukenkruiden zoals peterselie of munt zijn zelfs gezond voor je kat!
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.