Een klassieke combinatie bij beef wellington is dan ook een mooie, wat krachtigere Pinot Noir uit de Bourgogne. Bordeaux kan ook goed; ga bijvoorbeeld voor een mooie Saint-Émilion of Pomerol. Een niet te zware Syrah uit de Noord-Rhône of een mooi gerijpte Barbaresco of Barolo zijn ook uitstekende opties.
Bij een beenhammetje past over het algemeen een niet al te zware, frisse en fruitige rode wijn. Als je je beenham in een zoete saus met bijvoorbeeld honing bereid, kun je beter kiezen voor een rijpe witte wijn, en die mag dan een zoete toon hebben.
Denk aan Muscadet, Sauvignon Blanc, Chablis, droge Elzas (Pinot Blanc of Riesling), of Grüner Veltliner. Een mooie tegenhanger door de frisse zuren voor de relatief zware maaltijd. Boterige wijnen zoals houtgerijpte Chardonnay of mousserende wijnen als Cava en Prosecco kunt u het beste vermijden.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
Kies een stevige rode wijn met met veel tannines naast jouw côte de boeuf van de BBQ. Bijvoorbeeld een merlot of een barbera. Liever een lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad? Kies dan eens voor een sangiovese, sauvignon of syrah.
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Bereiding, Specerijen en Sauzen
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
Behalve wijn is water op tafel ook altijd lekker, eventueel met een schrijfje citroen, limoen of een takje verse munt erin. Ook een pot thee doet het altijd prima bij Aziatische gerechten. Je kunt ook zelf kruidentheetjes brouwen, zoals fruitige winterthee of kurkuma gemberthee.
Bereiding van het vlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
Op zoek naar een lekkere wijn voor bij dit kerstige hoofdgerecht? Schenk er dan een Barbera d'Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piemonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter.
Met mooie, evenwichtige wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, sangiovese en tempranillo zit je zeker safe. Denk aan Médoc, Cornas, Brunello di Montalcino en Ribera del Duero.
Een goede begeleider is bijvoorbeeld een chardonnay met wat houtlagering; de frisse zuren sluiten goed aan op de groenten, en tegelijktijdig het ronde karakter past bij de pindasaus. Maar ook een pinot gris uit de Elzas is een goede keus. Of een Viognier uit de Languedoc. Maar ook de Lemberg Lady uit Zuid-Afrika.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Kies dan een frisse wijn zonder zoetje zoals een grüner veltliner. Welke wijn bij Beef teriyaki? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
Bij een tikka masala kun je het beste kijken naar een frisse witte wijn, zoals een riesling. De smaken in wijnen van de rieslingdruif gaan goed samen met de gember en de andere kruiden.
Lichtzoete witte wijnen verzachten het pittige en, zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. We denken hierbij aan wijnen op basis van druiven zoals Gewürztraminer, (lichtzoete) Riesling, Muscat of een sappig volle Pinot Grigio (Pinot Gris).
Bij gerechten die niet zozeer pittig maar wel flink kruidig zijn, is Gewürztraminer door zijn kruidige en stevige karakter ook een aanrader (denk aan bepaalde Indiase curries of Chinese hoisin saus).
Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese. Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah.
Rauw vlees is nooit makkelijk voor wijn, het best zijn lichte rode wijnen van druiven als gamay (beaujolais) en jonge pinot noir (bourgogne). Zeker geen rode wijn met tannines.