Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Stel, het is 18 à 19 °C in de (baby)kamer, dan heb je genoeg aan een slaapzak met TOG-waarde 1, gecombineerd met een pyjama en een body met lange mouwen. Ligt je kindje in een ruimte die kouder of warmer is, dan is het schema hieronder een richtlijn om de laagjes kleding aan te passen.
Winterkleding die je baby overdag warm houdt
De ideale binnentemperatuur voor baby is tussen 18 en 20 °C maximum. Een kamerthermometer helpt je om de juiste temperatuur voor je kleintje te regelen. In de winter is het belangrijk om je kleintje warm aan te kleden zonder zijn bewegingsvrijheid in te perken.
Zorg voor luchtige kleding
Maar zodra het écht warm wordt, dan is voor baby's vaak een laagje kleding genoeg. Denk hierbij aan een rompertje of een los t-shirtje. Vooral stoffen als katoen of bamboe kunnen lekker ademen tijdens het warme weer. Stoffen zoals polyester of nylon kun je beter vermijden.
De gouden regel
Je kleintje heeft dan echt hulp nodig om zichzelf warm te houden door middel van kleertjes. Dat betekent dus ook dat je in de beginperiode je baby kleding met lange mouwen aantrekt. Ook draagt je pasgeboren baby de eerste periode altijd een mutsje (ook in de zomer).
Zo check je of je baby het warm genoeg heeft
Bij een baby kun je aan het voorhoofd goed voelen of hij het te warm of juist te koud heeft heeft. Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het warm genoeg. Een zwetende baby heeft het té warm.
2,5 TOG slaapzak:
Als het 18-21 graden Celsius is, doe je je baby een vestje met korte mouwen of een vestje met lange armen aan. Voor koudere nachten (15-18 graden Celsius) zijn een vest en een pyjama geschikter om je baby warm te houden.
Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
20-22 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 2.0. De richtlijn hiervoor is een luier, romper/laken en slaapzak of deken. 23-24 °C à houd een TOG waarde aan van ongeveer 1.0. De richtlijn hiervoor is een luier en romper/laken.
Bescherm je baby tegen de zon
Smeren met een hoge factor is dus heel belangrijk. Een romper met lange mouwen is daarom een hele fijne uitkomst. Je kunt bijvoorbeeld wel een luchtig broekje erbij aantrekken. Ook een zonnehoedje is een echte must in de zomer!
Je baby kan koude voeten en handen hebben, terwijl zijn lichaamstemperatuur verder goed is. Als je wilt weten of jouw baby het niet te warm of te koud heeft, kun je even met je vinger in zijn of haar nekje voelen.Voelt het klam, dan heeft je baby het te warm.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
In het algemeen ligt de TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak tussen 1 tot maximaal 3.5 TOG. Als standaard kan 2 TOG worden aangehouden voor veilig babyslaapcomfort. Hierbij wordt uitgegaan van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
Als je baby koude handjes heeft, hoeft dat dus helemaal niet te betekenen dat je baby het ook koud heeft! Controleer de temperatuur van je baby in de hals of bij de voetjes. Pas als deze koud zijn kun je concluderen dat je baby het koud heeft. Als de hals en voetjes klam aanvoelen, heeft je baby het te warm.
Doe jouw kindje in een lauwwarm badje voor het slapengaan. De lichaamstemperatuur van jouw kindje daalt na een badje en zorgt voor beter in- en doorslapen. Leg koude koelelementen in het bedje van jouw kindje zodat de lakens lekker fris zijn bij bedtijd. Richt een ventilator of airco nooit direct op jouw kindje.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Je kan je baby 's nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).
Ja hoor, kan prima! Ik laat mijn zoontje nu ook met deze warmte alleen met een rompertje slapen en sla de slaapzak even over.
Dan kies je best voor een pyjama of slaapzak met een iets lagere TOG-waarde, tussen 1 en 1.9 is ideaal tijdens een tussenseizoen.