Heb je de afgelopen maanden minuren opgebouwd, omdat je simpelweg niet kon werken? Dan worden deze waarschijnlijk kwijtgescholden. Maar alleen als je écht niet kon werken. Kom je - zonder geldige reden - niet opdagen op je werk, dan moet je de uren op een later moment inhalen.
Het tijdelijk niet voldoende werk hebben, komt in beginsel voor rekening en risico van jou als werkgever. Als werkgever moet je dan ook gewoon het loon over de niet gewerkte uren doorbetalen. Wel kan het in dat geval zijn dat de werknemer min-uren opbouwt. De werknemer moet deze uren op een later moment inhalen.
U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
De Wet flexibel werken (voorheen Wet aanpassing arbeidsduur) maakt het mogelijk meer of minder uren te werken. U kunt een verzoek daartoe uiterlijk 2 maanden van tevoren indienen bij uw werkgever. Voor zo'n verzoek moet u minstens een half jaar in dienst zijn. Uw werkgever moet akkoord gaan met uw verzoek.
Meestal is schriftelijk afgesproken wat de gemiddelde arbeidsduur van een werknemer per week of per jaar is. Als de werknemer deze afgesproken uren niet kan werken, bouwt de werknemer min-uren op. Bij het opbouwen van min-uren ontvangt de werknemer in beginsel volledig loon.
Hou er dan rekening mee dat je werkgever in ieder geval een minimaal aantal minuren van 6 uur mag schrijven, ook als dat meer is dan 35% van je contracturen. In een normale situatie worden minuren zo veel mogelijk ingehaald. Wel geeft de cao enige regels met betrekking tot hoeveel je werkgever jou kan vragen te werken.
Werkgever en werknemer moeten hierover in redelijkheid afspraken maken; Werkgever mag geen min-uren verrekenen met salaris indien het niet-werken voor rekening van de werkgever behoort te komen; Afspraken in arbeidsovereenkomst en cao over min-uren moeten door werknemer nagekomen worden.
Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken: U gaat aan het werk als uw werkgever u oproept. U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Maar u heeft geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat u werkt.
Je dient minimaal zes maanden in dienst te zijn; het bedrijf moet meer dan tien werknemers hebben; je verzoek dien je schriftelijk in te dienen (uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum), verzoek mag je maar één keer per jaar aanvragen.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Wanneer je minder gaat werken, heeft dit niet alleen financiële gevolgen voor je loon. Maar ook voor je pensioenopbouw en de hoogte van toeslagen. Daarom is het verstandig om niet alleen te kijken naar hoeveel je verdient, maar ook naar hoeveel je overhoudt. Dit zijn mogelijke gevolgen van minder werken.
Wanneer er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, dan is er zeer waarschijnlijk en wettelijk gezien sprake van een arbeidsovereenkomst. De werkgever moet in deze gevallen zelf bewijzen dat er géén sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Overuren vallen onder de wettelijke maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk.
Het loon is een arbeidsvoorwaarde van de werknemer. Je kunt als werkgever niet zomaar een arbeidsvoorwaarde aanpassen. Hiervoor heb je of de instemming van de werknemer nodig, of je moet als werkgever zeer zwaarwegende belangen hebben die dit rechtvaardigen.
Bedingen die schriftelijk moeten worden aangegaan, hoeven niet opnieuw schriftelijk overeengekomen te worden, tenzij die bedingen veranderen. Voor de duidelijkheid is het verstandig om de wijzigingen in een aanhangsel op te nemen, dus schriftelijk vast te leggen.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Ken je rechten bij een nulurencontract
Je moet bijvoorbeeld wel beschikbaar zijn voor werk, maar je weet niet of je opgeroepen wordt. En soms komt de oproep heel kort voordat het werk begint. Ook kan het zijn dat je hetzelfde werk doet als je vaste collega's, maar daar minder loon voor krijgt.
Het nul-urencontract is namelijk een arbeidsovereenkomst. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met de ketenregel. Dit houdt in dat er maximaal 3 contracten voor bepaalde tijd gegeven mogen worden, de maximale duur van deze contracten mochten voor 1 januari 2020 bij elkaar opgeteld de 2 jaar niet overschrijden.
Ja, (ook) werknemers met een 0-urencontract en een min-maxcontract hebben recht op het minimumloon. Per 1 juli 2022 bedraagt dit € 81,06 per dag voor werknemers van 21 jaar en ouder. Is er een cao van toepassing? Dan hebben ook de oproepkrachten recht op het cao-loon.
Uw werkgever heeft het recht om binnen een zekere periode het te veel betaalde van u terug te vorderen. Het is niet zo dat u het geld dat u te veel hebt ontvangen altijd in 1 keer aan uw werkgever moet terugbetalen. U kunt hiervoor een betalingsvoorstel doen of van uw werkgever een voorstel vragen.
Je mag loon inhouden, uitstellen of verlagen in de volgende gevallen: als afgesproken arbeid niet verricht wordt, als een werknemer structureel te laat blijft komen, als werknemers deelnemen aan een staking, bij ziekte, bij een arbeidsconflict, bij een schorsing, bij ontslag op staande voet, wegens economische ...
Uw werkgever mag met uw laatste loonbetaling nooit meer verrekenen dan dat deel van uw loon dat niet onder de zogenaamde beslagvrije voet valt. Dit houdt in dat u in elk geval ongeveer 90% van de bijstandsnorm aan loon uitgekeerd moet krijgen.