Veel mensen gaan op reis, op zoek naar nieuwe ervaringen. Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Je hersenen worden leniger van nieuwe ervaringen en worden afgeleid van de gedachtenkronkels en het gepieker die soms je denken domineren. Je wordt bevrijd van je mentale ballast.
Reizen geeft je de ruimte om buiten de gebaande paden te treden, weg van de massa te zijn en ondergedompeld te worden in de ervaringen die een andere bestemming biedt. Je leert jezelf nog beter kennen door te ontdekken welke zaken buiten jouw comfortzone liggen.
Levenslessen door het reizen
Reizen maakt je geduldig. Je wordt zelfverzekerder, omdat je met zoveel keuzes, worstelingen en emoties krijgt te maken dat je naar jouw gevoel leert luisteren en jouw gevoel ook durft te vertrouwen. Je wordt flexibeler. Er komen gegarandeerd tegenslagen tijdens de reis.
Een reis plannen heeft positieve invloed op je welzijn
Uit een studie van 2002 van de Universiteit van Surrey blijkt dat mensen die regelmatig een reis plannen zich beter en gezonder voelen. Met een vakantie in het verschiet heb je namelijk iets om naar toe te leven en je op te verheugen. Dit is goed voor je welzijn.
Vakantie is een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt; hij of zij gaat tijdelijk niet naar school, studie, of werk. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacare, dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor het vrij zijn van verplichtingen.
Een vakantie verlaagt je stressniveau
Een vakantie mag dan wel niet de remedie zijn bij langdurige stress of een naderende burn-out, ze heeft wel positieve effecten op je stressniveau. De positieve ervaringen van vakantie vormen een buffer tegen toekomstige stressfactoren.
Het merendeel van de Nederlanders gaat met de auto of met het vliegtuig op vakantie. De hoeveelheid autovakanties daalt ieder jaar een beetje. Steeds meer mensen pakken het vliegtuig. Het gemiddelde aantal nachten per vakantieganger is 12 en het gemiddelde geld dat we per persoon uitgeven is 831 euro.
Wat zoeken mensen op vakantie? Voor 29% van de Belgen staat vakantie synoniem met het ontdekken van bezienswaardigheden of leuke plekjes. Tot rust komen in de natuur of op een afgelegen plek zorgt voor die ervaring bij 19% van de ondervraagden. Voor 17% is vakantie zonnen bij het zwembad of op het strand.
Daarbij leer je omgaan met heel veel verschillende mensen zoals je nieuwe vrienden, moeilijke huisbazen, mensen met wie je een taalbarrière hebt, vervelende verkopers, en onbegrijpelijke culturen. Dit maakt je rijper en weerbaarder en je creëert een internationale mindset.
Bij een educatieve reis ga je naar een land afreizen om er vervolgens iets te leren. In vrijwel elke branche zijn organisaties te vinden die prachtige reizen aanbieden in combinatie met het leren van een specifiek onderwerp.
Echter heeft u meer vakantiedagen nodig om volledig tot rust te komen. Uit onderzoek van SD Worx, een internationaal netwerk voor bedrijven, onder 10.000 Europeanen blijkt dat Nederlanders maar liefst 18 vakantiedagen nodig hebben om helemaal te ontspannen.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
De gemiddeldes
Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg.
Voordelen van vakantie op je gezondheid
Een vakantie verlaagt de kans op ziek worden. Een vakantie verkleint het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden. Mensen worden gelukkiger van ervaringen dan van materiële aankopen. Vakantie vervult fundamentele behoeften.
Dijksterhuis weet het zeker: vakantie maakt gelukkiger. 'Het houdt ons brein fris, geeft meer tijd en schudt je hoofd op. ' Dat denkt hij niet alleen zelf, dat blijkt ook uit onderzoek: 'Mensen die op vakantie gaan zijn vooraf, tijdens én na hun reis aantoonbaar gelukkiger dan mensen die géén vakantieplannen hebben.
Studies tonen aan dat we minimaal acht dagen vakantie nodig hebben om los te komen, alle stress van ons af te schudden en “de batterijen opnieuw op te laden”. Het genoemde aantal dagen is echter wel afhankelijk van de aard van je vakantie. Plan je 'm helemaal vol, dan heeft het nog niet zo veel zin.
1. Frankrijk: 82,6 miljoen toeristen.
Scandinaviërs spannen de kroon
Uit andere onderzoeken blijkt dat ook zij meer reizen dan Nederlanders. Naast de Finnen, Denen en Zweden gaan ook Tsjechen, Fransen, Esten, Ieren, Cyprioten en Luxemburgers vaker op vakantie dan Nederlanders. Hun vakanties gaan lang niet altijd naar buitenlandse bestemmingen.
De reden dat je na je vakantie vaak extra uitgeput en gedemotiveerd bent om weer aan het werk te gaan, komt omdat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn. Geluksstofjes zoals dopamine, endorfine en serotonine worden aangemaakt door je lichaam en zorgen ervoor dat je je goed voelt.
Maar waarom gaan vakanties zo snel voorbij en wat kun je eraan doen om het langer te laten lijken? Volgens onderzoekers heeft dit te maken met het aantal herinneringen dat je hebt, deze beïnvloeden namelijk het tijdsgevoel. Zo gaat de tijd bijvoorbeeld veel sneller voorbij wanneer je nieuwe dingen probeert.
Vakantiestress is het gevoel dat een vrije periode extra spanning oproept. Deze reactie kan te maken hebben met verschillende oorzaken, zoals te hooggespannen verwachtingen, het wegvallen van vaste gewoonten of doordat privéproblemen opleven tijdens de vakantie.
Dat hangt af van hoeveel je werkt. Je werkweek keer vier is het aantal vakantie-uren dat je minimaal krijgt, dat is wettelijk geregeld. Werk je 25 uur per week, dan is dat 100 uur vakantie per jaar.
Vakantie, een must voor een goede gezondheid
In landen waar werknemers soms een beperkt aantal vrije dagen hebben, zoals in de VS, lopen mensen meer risico op hart- en vaatziekten als ze lange tijd zonder onderbreking aan het werk zijn.