Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.
Volgens wetenschappelijk onderzoek van onder meer neuropsycholoog Erik Scherder komt dat doordat muziek ervoor zorgt dat de aanmaak van stresshormonen wordt geremd. Muziek maakt dat eenzame mensen zich minder alleen voelen, kan ons tijdelijk slimmer maken en werkt verzachtend op fysieke pijn.
Muziek stimuleert de bloedsomloop
De positieve gevoelens die muziek opwekt, stimuleren de bloedsomloop. Op het moment dat muziek meer uptempo is, stijgt je bloeddruk, ademhaling en hartslag. Bij rustige muziek gebeurt het tegenovergestelde. Zo zie je maar dat muziek effect heeft op heel je lichaam.
Of u nu muziek maakt, of er alleen naar luistert: het heeft een aantoonbaar positief effect op de hersenen. Muziek kan stress verminderen, de stemming verbeteren en zelfs helpen bij dementie.
Muziek kan sociale banden versterken
Dit is een stof in je hersenen dat een belangrijke rol speelt bij de hechting en opbouwen van vertrouwen tussen mensen. Een andere studie toont aan dat bij het luisteren naar muziek het ”feelgood-hormoon” dopamine vrijkomt. Dit hormoon wordt geassocieerd met leren en geheugen1234.
Muziek luisteren is niet alleen een ontspannende bezigheid.Het is ook nog eens goed voor je lichaam en hersenen. Verschillende onderzoekers hebben het effect van muziek op mensen onderzocht. Muziek maakt slim, verhoogt het empathisch vermogen, zorgt voor stress vermindering en een algeheel verbeterd welzijn.
Het maken van muziek draagt bij aan de emotionele intelligentie van kinderen en het stimuleert hun creatieve activiteit, motoriek, sociale vaardigheden en schoolprestaties. Dat zegt Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit.
Muziekonderwijs stimuleert cognitieve ontwikkeling
Muziek draagt bij aan het leggen van die verbindingen en vormt een van de vele sleutels die nodig zijn bij het opdiepen van informatie uit het geheugen. Door de koppeling van lesstof aan klanken en ritmes worden bovendien beide hersenhelften betrokken bij het leren.
Zingen ontspant en geeft energie
Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst.
Onderzoeksresultaten. Volgens medische onderzoekers kan muziek ook een geneeskrachtige werking hebben. Het beïnvloedt de hersenen dusdanig, dat er stoffen aangemaakt worden die voor genezing kunnen zorgen. Uit een onderzoek van Lombard uit 1887 bleek namelijk dat het menselijke zenuwstelsel reageert op muziek.
In onze hersenen werkt muziek op twee neurotransmitters: op dopamine, wat onze emotionele reacties reguleert, en op serotonine, wat onze stemming en sociaal gedrag kan beïnvloeden. Dat is waarom liedjes ons soms echt kunnen grijpen en ons terugbrengen naar mooie, of minder mooie, herinneringen.
Het raakt je: verwon- dert, verbaast, emotioneert, brengt herinneringen boven. Het verbindt je met anderen. Muziek grijpt in op de diepste structuren van het brein. Het is een psychofysiologisch oermechanisme van de mens.
Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of (onhoorbare stiltes, pauzes) elementen in opeenvolging of tegelijkertijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebracht worden door een muziekinstrument of de menselijke stem.
Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking. Muziek kan stress verlagen en pijn verzachten, het een effectief, veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten. Muziektherapie kan ook uitkomst bieden voor mensen met bijvoorbeeld autisme, oorlogstrauma's of een verstandelijke beperking.
Als we muziek maken in groepsverband dan komt de stof oxytocine vrij. Dit is ook een geluksstofje dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Dit komt weer goed van pas als je deelneemt aan een orkest of een koor. Het bespelen van een instrument of het zingen in een koor is niet alleen leuk om te doen.
Muziek kan ook helen
En als je zelf muziek maakt ontwikkelen je hersenen zich. Er vormen zich meer verbindingen tussen je linker- en je rechterhersenhelft. Een bekend idee over muziek is dat het je ook slimmer maakt.
Samen liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Jonge kinderen vinden herhaling van liedjes prettig, ze herkennen het en na verloop van tijd kunnen ze op hun eigen manier meedoen. Daarnaast kun je tijdens het zingen bewegen en gebaren maken wat ook de motorische ontwikkeling stimuleert.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Wist je dat dansen goed is voor je hart? Uit onderzoek blijkt dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint, zelfs meer dan wandelen. Daarbovenop werken zingen en dansen stressverlagend. Dat is over het algemeen positief voor je gezondheid, want stress kan onder meer leiden tot hartproblemen.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine.Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk.
Liedjes zingen is namelijk goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren (nieuwe) woordjes, gaan experimenteren met hun stem, klanken en ritmes. Het herhalen van liedjes zorgt ervoor dat kinderen het liedje na verloop van tijd gaan herkennen en op hun eigen manier kunnen gaan meedoen.
Bij mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Er komt steeds meer bewijs voor de positieve effecten van het luisteren naar voorkeursmuziek bij mensen met dementie.
Als je samen muziek maakt met anderen, zoals samen zingen, produceren je hersenen nog zo'n fijn stofje: oxytocine. Dit “liefdeshormoon” zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met anderen. Muziek creëert een gevoel van eenheid en vertrouwen tussen mensen.
Muziek kan enerzijds zorgen voor een hogere concentratie, maar anderzijds ook afleiden. Iemand met een hoger concentratievermogen wordt minder snel afgeleid door omgevingsgeluiden en zal dus ook beter kunnen studeren met muziek.
Bij tieners wordt vooral het luisteren naar muziek belangrijker. Jongeren zijn vaak erg bezig met muziek. Het hebben van een voorkeur voor bepaalde muziek helpt jongeren bij het vormen van hun identiteit en het zich aansluiten bij een groep. Veel jongeren gebruiken muziek ook om uiting te geven aan hun emoties.