Wat zijn de verschillen tussen APS-C en full-frame? Het belangrijkste verschil tussen APS-C en full-frame is de fysieke grootte van de beeldsensor - full-frame sensoren zijn groter dan APS-C-sensoren - en andere verschillen tussen de twee typen camera's komen hieruit voort.
Beste beeldkwaliteit – Wil jij de minste ruis in je beelden, dan is de full-frame de beste keuze. Dat wil niet zeggen dat APS-C camera's beelden vol met ruis afleveren natuurlijk, maar de minste ruis vind je over het algemeen bij full-frame camera's. Ook hebben full-frame camera's een groter dynamisch bereik.
Het gebruik van APS-C-lenzen met full-frame camera's
Het opnameformaat kan op de camera worden ingesteld. De standaardinstelling is Auto. Opmerking: Als vignettering optreedt, kan APS-C/Super 35 mm worden ingesteld op Off (Uit).
Over het algemeen hebben fullframe camera's een groter dynamisch bereik en heb je minder snel last van ruis bij een hoge ISO-waarde. Het grootste verschil is dat je met een fullframe de volledige beeldhoek van een objectief benut. Een cropcamera gebruikt niet de volledige beeldhoek van een objectief.
De grotere sensor in full frame camera's zorgt voor een kleinere scherptediepte, wat neerkomt op mooiere bokeh in je foto's. Over het algemeen heeft de full frame sensor ook een groter dynamisch bereik dan een cropcamera. Zo heb je minder snel last van ruis bij hogere ISO-waardes.
Je hebt full frame camera's (dit zijn professionele camera's) en de breedte van de beeldsensor is 35mm. Dit is even groot als de vroegere 35mm film. Dus de sensor van een full frame camera is even groot als de film van vroeger. Bij een cropfactor camera is de beeldsensor echter kleiner.
APS-C staat voor Advanced Photo System type C, en is de meest populaire beeldsensor die er gebruikt wordt in de consumenten camera's. Deze sensor is kleiner dan de full frame dus je krijgt een uitsnede van wat je door de zoeker ziet.
Systeemcamera's zijn lichter en fotograferen met meer frames per seconde. Dit is handig voor sport- en actiefotografie. Een spiegelreflexcamera kies je voor de optische viewfinder en de lange batterijduur. Je gebruikt hem bijvoorbeeld als je portretten fotografeert.
Bij een overstap naar full-frame zul je dus EF- of RF-objectieven moeten aanschaffen voor je nieuwe camerabody. EF-objectieven zijn geschikt voor alle full-frame Canon-camera's.
De "F" in F-stop staat voor de "focal length" of de brandpuntsafstand van de lens. Hoewel de brandpuntsafstand zelf verwijst naar het gezichtsveld van een lens, gaat het bij de F-stop om de hoeveel licht die je via het diafragma op de sensor laat vallen.
E-lenzen werken op FF-camera's, maar geven sterke vignettering. Op een E-mount camera kan je dus zowel E als FE-lenzen gebruiken. FE-lenzen zijn Sony E-mount lenzen met een grotere beeldcirkel bestemd voor camera's met een Full-frame sensor (α7II).
Een sensor van het type APS-C heeft een formaat van 22,5 bij 15mm (3:2, 338 mm2). Dat is een stuk kleiner dan een zogeheten full-framesensor die de afmetingen heeft van het vroegere kleinbeeld negatief, zijnde 36 bij 24 mm (3:2, 864 mm2).
Fullframe is de term die gebruikt wordt voor camera's die een sensor met een afmeting van 24 x 36 millimeter hebben. Dat formaat is even groot als het lichtgevoelige gedeelte van het ouderwetse filmrolletje. Fullframe camera's maken bovendien gebruik van de volledige beeldhoek die objectieven bieden.
De Nikon Z5 is de instapper in de fullframe systeemcamera's van Nikon.
De Canon 1D X Mark III en de Nikon D850 zijn de beste spiegelreflexcamera's van dit moment. De één is razendsnel, de andere heeft hoge resolutie. Beide zijn juichend besproken door alle reviewers. Hieronder staan de allerbeste spiegelreflexcamera's van dit moment voor je op een rij.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video.Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
Het aantal megapixels van een camera is essentieel als je foto's wil afdrukken in goede kwaliteit. Zo volstaat een camera van drie megapixels om een foto af te drukken in een standaardformaat voor een fotokader. Is de resolutie lager, dan zul je blokjes zien op de afdruk.
De Nikon Z9
De Nikon Z9 is het topmodel van Nikon en op dit moment de beste systeemcamera van 2024. De Z9 is namelijk uitgerust met een full frame stacked (gestapelde) CMOS-sensor met maar liefst 45.7 megapixels. Daarnaast schiet je tot maar liefst 120 beelden per seconde en kan je in 8K video-beelden opnemen.
Sluitertijdvoorkeuze (de Tv- of S-stand)
Bij de Tv- of S-stand heb jij de controle over de gekozen sluitertijd en ISO en past je camera de diafragma zelf aan. Zo kun je er zelf voor kiezen om een bewegend onderwerp in beeld te 'bevriezen' of juist het gevoel van de beweging mee te geven.
Met de functie Handmatige scherpstelling (MF) past de fotograaf zelf, en niet de camera, handmatig de scherpstelling aan. Hoewel fotograferen met autofocus (AF) gebruikelijker is bij digitale camera's, is MF effectief wanneer het moeilijk is om scherp te stellen met autofocus, zoals bij macrofotografie.
Specifiek voor de fullframe camera's heeft Canon de EF-lenzen. Deze serie lenzen herken je aan de rode streep op de lens. De lenzen hebben ook een rode stip, die overeenkomt met de cameravatting van de fullframe camera.
Als je camera niet scherpstelt, zit je misschien te dicht op je onderwerp. Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand. Is het onderwerp te dichterbij, dan kun je niet scherpstellen. Neem iets meer afstand en focus opnieuw op je onderwerp totdat deze scherp in beeld is.