Hoewel je vanwege de naam zou denken dat het een typisch Oostenrijks gerecht is, ligt de oorsprong van de schnitzel in Italië! Al in de 16e eeuw werd in Venetië kalfsvlees in broodkruim gebakken. Naar verluidt heeft de Oostenrijkse legeraanvoerder Josef Radetzky de schnitzel pas in 1857 in Wenen geïntroduceerd.
Maar hoe komt het dat wij dit gerecht onder de Oostenrijkse naam kennen? De Oostenrijkse veldmaarschalk Radetzky werd verliefd op de Milanese kotelet. Hij nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf het aan de keizer. Zo werd de Oostenrijkse Wiener Schnitzel geboren.
Hoewel we schnitzels associeren met Oostenrijk, ligt de oorsprong van het gerecht in Venetië. In de 16e eeuw bakten Italiaanse chefs vlees in broodkruim. Diverse bronnen melden dat de schnitzel rond 1857 zijn intrede maakte in de Oostenrijkse keuken.
Een varkensschnitzel heet soms 'Schnitzel Wiener Art' om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel desondanks 'wienerschnitzel'.
WINTERSWIJK - De grootste én beste schnitzels eet je in de Achterhoek. Bovendien kent deze regio een hoge concentratie aan restaurants die zich grotendeels richten op het uitserveren van de gepaneerde lap vlees, liefst formaatje kettingkast, of deurmat, zo u wilt.
Is schnitzel rood vlees? Schnitzels worden gepaneerd en ongepaneerd te koop aangeboden en kunnen ook als zodanig worden bereid. De wienerschnitzel is de meest bekende, maar hoort uit gepaneerd, mager kalfsvlees te bestaan.
Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Voor één schnitzel wordt 100 tot 150 gram vlees gesneden van 3 tot 5 mm dik. Het vlees wordt aan beide kanten geplet met een vleeshamer (of hakmes, deegroller of koekenpan).
Kant en klare schnitzels kun je kopen bij zowel de slager als in de supermarkt. Meestal zijn ze gepaneerd en dus klaar om te bakken, soms kun je ook ongepaneerde schnitzels kopen.
3 minuten frituren is voldoende. Halverwege de baktijd omkeren.
Meestal beginnen de Oostenrijkers met een soepje en daarna een flink stuk vlees (vaak wild) met aardappels of pasta en heerlijke gemengde salades. Groentes worden vaak van het land gehaald en samen met een aardappelsalade gegeten. Na het eten volgt nog een Oostenrijks, meestal zoet nagerecht.
Wiener Schnitzel is een klassiek vleesgerecht, dat gemaakt zou moeten zijn van kalfsvlees. Sterker: het zou gemaakt moeten zijn van de platte bil oftewel de kalfsfricandeau. De lappen die voor de schnitzel gesneden worden, dienen mooi egaal en even dik te zijn, met een gemiddeld gewicht van 150 gram.
Een schnitzel is een zeer dunne kotelet zonder bot. Schnitzels worden gemaakt van kalfsvlees, varkensvlees, rundvlees of kip. Dat is ofwel gepaneerde en diep gebakken of pan gebakken met of zonder paneren. Een schnitzel wordt bereid door het stuk vlees al dan niet gepaneerd te bakken in olie of reuzel.
Het gerecht is mogelijk bedacht door de Zwitserse kok van het turbineschip Bremen dat van 1929-1933 de Blauwe wimpel voerde - maar de Franse naam daarvoor is Ruban bleu. In het Engels wordt de Cordon bleu dan ook Blue ribbon genoemd.
Een kalfslapje wordt ook wel escalope genoemd. Het is een lekker stukje mager vlees dat snel gebakken kan worden.
1 stuk (100 gram) wienerschnitzel, bereid bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Kan je schnitzel opwarmen? Dan of de schnitzel verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, of eerst bakken voordat je het vlees verpakt in invriest. Bij dit laatste is de bewaartijd langer, en kun je het vlees na ontdooien makkelijk opwarmen in magnetron of airfryer.
Onbereide schnitzel kun je doorgaans 1 tot 1,5 maand in de vriezer bewaren. Gebakken schnitzel kun je daarentegen drie maanden bewaren in de vriezer. Gebakken schnitzel, net als nog niet gebakken schnitzel, kun je maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Zet het vuur half hoog en bak de schnitzel aan beide zijden goudbruin. Wanneer de schnitzel goudbruin van kleur is, haal je hem met de tang uit de pan. De baktijd, die afhangt van de dikte van de schnitzel, bedraagt circa 7 minuten per kant. De paneerlaag moet krokant zijn.
De prijzen voor een Wiener Schnitzel in de diverse skigebieden liggen uiteen. Zo betaal je voor een schnitzel in Restaurant Rüfikopf in Lech am Arlberg maar liefst € 18,50. In Kleinwalsertal hoef je slechts € 13,80 af te rekenen.
Verhit op hoog vuur 5 eetlepels Croma Bakken en Braden Vloeibaarin een koekenpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de schnitzel snel aan beide kanten lichtbruin. Draai het vuur dan lager en braad de schnitzels in 8 minuten gaar en krokant. Keer het vlees af en toe om.
Rauw varkensvlees eten in West-Europa draagt geen risico's meer met zich mee. Mocht je op vakantie willen gaan naar Oost-Europa raden we je aan om je schnitzel wel goed doorbakken te vragen, omdat de parasiet in die landen, zoals Bulgarije en Roemenië, wel nog kan voorkomen.
We hebben niet de gewoonte varkensvlees saignant of rauw te eten. Vlees kan bacteriën en parasieten bevatten, maar die dood je door het vlees goed te bakken. De meeste bacteriën bevinden zich aan de buitenkant van het vlees. Vlees uit één stuk, zoals een varkenshaasje, kun je daarom rosé eten.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.