Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
Olijfolie of babyolie
Eigenlijk zijn alle soorten olie goed te gebruiken als scheermiddel. Olie hydrateert en maakt je huid superglad. Omdat olijfolie een natuurlijk product is, zal het ook niet zorgen voor een geïrriteerde of droge huid – tenzij je er heel toevallig allergisch voor bent, natuurlijk.
Hoe minder kracht je nodig hebt voor elk haartje, hoe comfortabeler je scheerbeurt. Smeren. Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
Scheerschuim maken met scheerzeep
Meestal gaat de scheerzeep na 20-30 seconden en schuim produceren. Het kan nog wel eens helpen om vooraf het scheren de harde scheerzeep even natmaken met een klein beetje water. Hierdoor gaat de zeep al licht oplossen.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.
U kunt naar babyolie grijpen als uw gebruikelijke scheerproducten bijna op zijn. Veel babyoliën zijn voornamelijk gemaakt van minerale olie en kunnen je huid bevochtigen. Het scheren met babyolie kan een goede vervanging zijn voor scheerschuim, omdat het je huid glad en zacht kan maken voor het scheren.
Gebruik extra vierge olijfolie om te scheren, niet de lichte of pure, want extra vierge olijfolie is de natuurlijke ertussenin. Extra vierge olijfolie is de beste kwaliteit olie tussen lichte en pure olijfolie, en heeft geen slechte invloed op je huid, dus gebruik extra vierge olijfolie om te scheren.
Om ervoor te zorgen dat je geen irritaties krijgt na het oksels scheren, is het belangrijk dat je altijd scheerschuim of een scheerolie gebruikt. Wanneer je een mesje op je huid zet zonder een schuim te gebruiken is je huid nog erg droog, wat irritaties en wondjes kan veroorzaken.
Scheren, het is en blijft een tijdrovende taak. Geen wonder dat velen – om tijd te besparen – weleens shampoo, conditioner of douchegel gebruiken in plaats van scheerschuim. Maar dit blijkt dus een echte no-go te zijn.
Het scheren met conditioner werkt precies hetzelfde als met scheerschuim. Laat de conditioner wel even intrekken, zodat de verzorgende ingrediënten ook echt de tijd krijgen om de haartjes zacht te maken. Deze hack is natuurlijk ook ideaal voor op vakantie.
Met elke dag scheren beschadig je weer de nog niet geheel herstelde huid en er onstaat weer scheerbrand en steeds iets heftiger, er is zeg maar sprake van perpetuum mobile. Als je je om de dag scheert krijgt de opperhuid natuurlijk meer tijd om te genezen dus zal de scheerbeurt minder snel tot irritatie leiden.
“Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Babyolie voor scheerschuim
Smeer je benen (of oksels) goed in met babyolie voordat je scheerschuim aanbrengt. Water en olie gaan niet samen, dus de olie verdwijnt vanzelf, maar het eindresultaat liegt er niet om. Zo zijn je benen na het scheren vrij van een branderig gevoel en zijn ze zachter dan ooit.
Onthaarde benen zorgen voor minder luchtweerstand waardoor er makkelijk sneller kan worden gefietst. Veel onderzoekers zeggen echter dat dit pure onzin is. Het aerodynamische voordeel van geschoren benen is te verwaarlozen volgens hen. Professionele wielrenners scheren hun benen om een verrassende reden: massage.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Wanneer je droog scheert, dan snijd je het haar kort genoeg dat het niet zichtbaar is, maar nog steeds gevoeld kan worden met de hand. Een ander groot voordeel van droog scheren, is dat je minder scheerproblemen ervaart. Je zult minder ingegroeide haren, minder huidirritatie en nooit scheerbrand hebben.
Elektrisch scheren
Je hebt minder kans op snijwondjes, huidirritaties en ingegroeide haren. Met een scheerapparaat oefen je zachte druk uit op de huid en duwt de de haartjes omhoog zodat deze zich gemakkelijk en pijnloos laten verwijderen.
Conclusie. Het grootste verschil tussen scheerapparaten en scheermesjes is het scheerresultaat en het gebruiksgemak. Je koopt een scheerapparaat wanneer je een gemakkelijke scheerbeurt wil, een gevoelige huid hebt of omdat je jouw baard soms wil trimmen en stijlen.