In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen. Dat betekent dus dat je vanwege jouw hogere leeftijd niet zomaar extra rechten hebt.
Doorbetaalde, uitbetaalde en onbetaalde vrije tijd
Werknemers die in 2016 60 jaar oud waren, hebben t/m 2021 recht op 10 doorbetaalde seniorendagen en 2 niet op te nemen maar uitbetaalde dagen. Vanaf 1 januari 2022 hebben ze alleen nog recht op 12 onbetaalde seniorendagen.
Oudere werknemers hebben in sommige cao's recht op extra vrije dagen, ook wel seniorendagen of 'ouwelullendagen' genoemd. Hierdoor kosten oudere werknemers u relatief meer.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. Bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
Om dit door te berekenen naar 32 uur deel je het aantal bovenwettelijke uren door 40 maal 32. Je wilt namelijk het aantal vakantie uren bij 32 uur weten. In het voorbeeld komt dit neer op 32 bovenwettelijke uren, wat resulteert in 4 extra dagen.
Opbouw leeftijdsdagen
- die de 60-jarige leeftijd heeft bereikt per vakantiejaar recht verwerft op 3 extra vakantiedagen met behoud van salaris.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Het is in principe verboden om de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. De vakantiedagen moeten dus opgenomen zijn op 31 december 2021.
In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Wanneer je medewerker een aantal jaren werkt in je bedrijf, kan je deze belonen door extra vakantiedagen te geven. Er bestaat geen wettelijk kader rond verlofdagen voor anciënniteit. Er zijn wel verschillende paritair comités waarin dit is opgenomen, maar als werkgever heb je altijd het recht om meer dagen te schenken.
Wat adv-dagen en atv-dagen precies zijn
Het recht op adv-dagen of atv-dagen is niet in de wet geregeld. Dat betekent dat je er alleen recht op hebt als er afspraken staan in je cao of bedrijfsregeling. Je bouwt ze op door elke week een vast aantal uren meer te werken dan in je contract staat.
Roostervrije dagen zijn de zogeheten ADV-dagen. Hoewel het zowel bij vakantiedagen als bij roostervrije dagen om vrije dagen gaat, is het recht op ADV-dagen niet vastgelegd in de wet. Roostervrije dagen worden alleen geregeld in een cao, personeelsgids of je arbeidsovereenkomst.
Zorg dat de afspraken goed vastgelegd worden in de verlofregistratie. Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
Voor werknemers die binnenkort met pensioen gaan, gelden er eigenlijk geen specifieke regels inzake de opname van hun vakantiedagen. Het is dus niet verplicht dat werknemers alle verlofdagen nog opnemen voor het pensioen, maar dit kan wel indien u als werkgever hiermee akkoord gaat.
Als je 55-jaar of ouder bent kun je op verzoek vier dagen (gemiddeld 32 uur) gaan werken. Je arbeidsovereenkomst wijzigt niet, die blijft uitgaan van een vijfdaagse werkweek. Hierdoor zijn er geen gevolgen voor de opbouw van je pensioen, vakantietoeslag en het aantal vakantiedagen en (extra) roostervrije dagen.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
In de arbeidsovereenkomst, de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement kan worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie.
Dat zijn de extra vakantiedagen die werknemers in de zorgsector na hun vijfenveertigste krijgen. Het systeem van de rimpeldagen werd in 2000 ingevoerd om ervoor te zorgen dat de oudere personeelsleden hun zware beroep zouden volhouden tot hun pensioen.
55-plussers met 20 jaar beroepservaring kunnen halftijds of vier vijfde tijdskrediet nemen met een hogere uitkering. De zogenaamde landingsbaan. Dit systeem biedt heel wat voordelen: het is mogelijk tot de pensioenleeftijd, het is volledig gelijkgesteld voor het pensioen en je krijgt dus een verhoogde uitkering.
Definitie. Een zachte landingsbaan betekent dat de werkgever op een gunstige wijze (vrij van sociale bijdragen) een compenserende vergoeding kan toekennen aan zijn oudere werknemer. Dit omwille van het loonverlies door de overschakeling naar een minder belastende arbeidsinvulling.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen boven het wettelijk minimum. Deze dagen vervallen pas na vijf jaar. Deze uren kunt u dus gerust meenemen naar het nieuwe jaar. De bovenwettelijke uren die u dit jaar heeft opgebouwd, moet u uiterlijk binnen vijf jaar gebruiken.