Bijwerkingen. Er is een kleine kans dat u - door de verdoving - na de operatie moeite heeft met plassen. In het uiterste geval kan het nodig zijn om de blaas te katheteriseren. Er wordt dan een slangetje ingebracht om de blaas te legen.
Na de TOT operatie
Meestal kunt u na enkele uren zelf plassen. Na een ruggenprik krijgt u een katheter tot de verdoving is uitgewerkt. Nadat u zelf de eerste keren geplast heeft, controleert een verpleegkundige met een scan of u de blaas voldoende leegt. Na twee à drie keer plassen lukt dit meestal goed.
Moeite met plassen na de operatie. Het ondersteunen van de plasbuis kan zo effectief zijn dat u na de operatie moeite kunt krijgen met uitplassen. Soms komt het plassen na enkele dagen tot weken weer spontaan goed op gang en is katheteriseren niet nodig.
Er kan misselijkheid en/of jeuk optreden in de dagen na de operatie. Dit is eenvoudig te verhelpen met medicijn(aanpassingen). Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen.
Volgens één onderzoek blijkt dat de kans op blijvende verlamming of overlijden na een ruggenprik ligt tussen de 1 op 54 500 en 1 op 141 500 ruggenprikken. Blijvende letsel komen waarschijnlijk voor in 1 op 23 500 tot 1 op 50 500 spinale of peridurale inspuitingen.
Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 1,5 tot 5 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen dat de verdoving aan het uitwerken is, zijn bijvoorbeeld tintelingen of het terugkomen van de kracht in uw onderlichaam. Ook kan pijn optreden.
Verder kunt u last hebben van koorts, jeuk of hoofdpijn. De plek van de ruggenprik kan een aantal dagen gevoelig zijn. Rugpijn is na elke zwangerschap normaal. Dit komt meestal niet door de ruggenprik.
Er bestaat een heel klein risico dat de ruggenprik verkeerd wordt geplaatst.Daardoor kan een bloeding ontstaan of kan een zenuw geraakt worden. Je kunt dan op de plek waar de zenuw is geraakt een gevoelsstoornis krijgen of prikkelingen voelen. Dit verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf na enkele weken of maanden.
Een ruggenprik kan gegeven worden vanaf 2 of 3 centimeter ontsluiting en werkt door tot aan de persfase.
Een totaal spinaal blok
Dit is een zeer zeldzame complicatie. Bij een totaal spinaal blok verdooft de verdovingsvloeistof ook het bovenste gedeelte van het lichaam. Zelf ademen is niet mogelijk en de anesthesioloog zal u narcose moeten geven om u te kunnen beademen.
Bekende oorzaken van urineretentie bij zowel mannen als vrouwen zijn een beroerte en een trauma waarbij de hersenen of het ruggenmerg beschadigd is (bijvoorbeeld een dwarslaesie). Een andere oorzaak van niet kunnen plassen is het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals verschillende medicijnen tegen longaandoeningen.
Gemiddeld gaan mensen zes tot acht keer per dag naar het toilet. "Dat is normaal, met ongeveer drie uur pauze tussen elke plas", vertelt John Heesakkers, uroloog van het Radboud UMC in Nijmegen en bestuurslid van Continentie Stichting Nederland. Met vier uur ertussen, wordt het lastiger.
Bij een acute urineretentie is het belangrijk om de urine weg te laten stromen, omdat anders schade aan de nieren ontstaat. Een katheter plaatsen waardoor de urineafvoer plaatsvindt, vermindert direct de klachten. Een slangetje inbrengen via de plasbuis is de beste oplossing, dit brengt de verpleegkundige bij je in.
U kunt moeite hebben met plassen. Een enkele keer kan het nodig zijn de blaas met een katheter (slangetje) leeg te maken. De plek waar u de ruggenprik heeft gekregen kan nog wat gevoelig zijn. Dit gaat na een tijdje vanzelf over.
Nazorg. Na de punctie brengt de verpleegkundige een steriel verband aan op de insteekplaats en moet u 2 uur plat in bed blijven liggen.
Symptomen bij urineretentie
Buikpijn, • Pijnlijke zwelling in de onderbuik, • Niet of druppelsgewijs plassen, • Ongewild urineverlies, • Slappe urinestraal, • Vaak kleine beetjes plassen, • Snel een terugkerende aandrang om te plassen.
Verdoofde zenuwen
De ruggenprik staat bekend als de best werkende pijnbestrijding tijdens een bevalling. Dat komt omdat de pijnstilling via een prik in de rug meteen terecht komt in de epidurale ruimte waar de onderbuikzenuwen liggen. De prik verdooft deze zenuwen. Zo voel je de bevallingspijn bijna tot niet meer.
In Nederland bevalt 18 procent van het eerste kind via een keizersnede. In andere landen varieert dit tussen de 16 en 48 procent. In Nederland kreeg 30 procent bij het eerste kind een ruggenprik, in Finland 83, in België 82 en in de VS 80 procent.
Een bevalling kan prima zonder pijnbestrijding. Je kunt zelf veel doen om de weeën op te vangen, Je krijgt ruim voor de bevalling informatie van ons over hoe je zelf met de weeën om kan gaan en hoe je ze goed kunt opvangen. Bijvoorbeeld door in bad te gaan, afleiding te zoeken of op je ademhaling te letten.
Na een operatie is binnen een aantal uren geplast hebben van belang om te weten "dat alles weer werkt" . Tijdens een operatie wordt alles min of meer stil gelegd,dus dat moet weer op gang komen.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Voor de operatie is het van belang dat de huid niet te vet is. U wordt daarom gevraagd om geen bodylotion te gebruiken. Als u aan uw gezicht geholpen wordt, mag u geen make-up of dagcrème gebruiken.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Sedatie (roesje)
Sedatie betekent 'verlaging van het bewustzijn'. Als u hiervoor in aanmerking komt, kunnen we u, bij operaties waarbij u verdoofd bent door een ruggenprik, een roesje geven.