Acetylcysteïne is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Bisolbruis, Fluimucil en Hoest bruistabletten acetylcysteïne en als het merkloze Acetylcysteïne. Het is te verkrijgen in tabletten, drank, bruistabletten, zuigtabletten en poeders.
Acetylcysteïne bruistabletten kunnen voor of na de maaltijd worden ingenomen. U mag de bruistabletten niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder een arts te raadplegen.
Fluimucil breekt taai, vastzittend slijm af. Je kunt het gebruiken bij slijmhoest zoals bij luchtwegaandoeningen als astma, bronchitis en taaislijmziekte. Fluimucil is verkrijgbaar als capsule, tablet, bruistablet, zuigtablet, poeder, drank of inhalatievloeistof. Fluimucil is geschikt voor kinderen en volwassenen.
Het is verkrijgbaar als merkloze acetylcysteïne en onder de merknamen Fluimucil, Lysomucil, Vicks en Bisolbruis. Zelden ontstaan bijwerkingen van acetylcysteïne.
Volwassenen: 1 maal per dag 1 tablet Bij patiënten die moeite hebben met het ophoesten, (ouderen en verzwakte patiënten), wordt aanbevolen om de tablet 's ochtends in te nemen. De tablet met een glas water innemen. Gebruik dit middel altijd precies volgens de voorschriften.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.
Acetylcysteïne is een slijmverdunner. Het maakt taai slijm in de luchtwegen dunner (ofwel vloeibaarder), waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten. Het kan worden gebruikt bij hoest, COPD, astma en cystische fibrose.
Fluimucil 600 mg bruistabletten bevatten sulfieten. Dit kan in zeldzame gevallen ernstige overgevoeligheidsreacties en ademhalingsproblemen (bronchospasme) veroorzaken.
Acetylcysteïne drank
De dosering voor volwassenen is 200 mg drie keer per dag óf 600 mg één keer per dag. Kinderen boven de 7 jaar krijgen 200 mg drie keer per dag. Kinderen van 2 tot 7 jaar krijgen 200 mg twee keer per dag. Met een speciale maatbeker meet je de juiste hoeveelheid drank af.
N-Acetyl-L-Cysteïne is effectief gebleken bij aandoeningen als astma, bronchitis en sinusitis. NAC heeft namelijk een slijmoplossende werking. Het zorgt ervoor dat slijm in de luchtwegen wordt afgebroken, waardoor het makkelijker opgehoest kan worden.
Bij het vermoeden van ernstige paracetamolintoxicatie is acetylcysteïne het antidotum van eerste keus. Intraveneuze toediening van acetylcysteïne heeft hierbij de voorkeur, omdat niet-optimale therapie door braken (t.g.v. paracetamoloverdosering of bij orale inname van acetylcysteïne) is te voorkomen.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
Acetylcysteïne wordt acetylsalicylzuur | Farma Actueel.
tot de orale mucolytica behoren broomhexine, dat de in het slijm aanwezige mucopolysaccharidevezels verbreekt, en acetylcysteïne en carbocisteïne, stoffen die sulfhydryl (SH) bevatten. Daarvan heeft acetylcysteïne (N-acetyl-L-cysteïne) een vrije SH-groep.
4.2 Dosering en wijze van toediening
Mits niet anders is voorgeschreven door de arts: Volwassenen: 300 - 2100 mg (3-21 ml), elke 2 tot 6 uur, gewoonlijk 600 - 900 mg (6-9 ml) 3 tot 4 maal per dag. Kinderen: 300 - 600 mg (3-6 ml), 2 tot 3 maal per dag.
Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt. Er zijn geen gegevens bekend over het effect van acetylcysteïne op de rijvaardigheid. Een effect is echter niet waarschijnlijk. Dit middel bevat 139 mg natrium (een belangrijk bestanddeel van keukenzout/tafelzout) per bruistablet.
Acetylcysteïne breekt taai slijm af, waardoor je het makkelijker kunt ophoesten. Doorgaans geeft acetylcysteïne geen bijwerkingen.
Er zijn geen gegevens bekend over het effect van acetylcysteïne op de rijvaardigheid. Maar een effect is niet waarschijnlijk. kan schadelijk zijn als u fenylketonurie heeft, een zeldzame erfelijke aandoening waarbij fenylalanine zich ophoopt doordat het lichaam dit niet goed kan omzetten.
Taai slijm ontstaat door droge lucht, irritatie aan uw luchtpijp of als u veel rookt of recent gerookt heeft. Om dit taaie slijm op te lossen kunt u het volgende doen: Druppel 1 a 2 keer extra per dag met Nacl 0.9%. Bevochtig de luchtpijp met de stoom van de douche.
Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm gemakkelijker is op te hoesten. Het wordt daarom gebruikt bij een productieve hoest (slijm-hoest). De werking begint na 2 tot 4 uur. Het effect duurt enkele uren tot een hele dag.
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.