Houtduiven landen als meeuwen op het water en kunnen daaruit ook weer moeiteloos opstijgen. Het zwemmen zelf, dat maar kort duurt, gaat een beetje onbeholpen omdat ze geen zwempoten hebben, maar dat maakt het niet minder bijzonder. Er wordt gezwommen in vijvers en zwembaden en wat er maar is.
In fonteinen en laag water in de stad kom je ze dan ook regelmatig pootjebadend tegen. Maar duiven zijn geen watervogels en hoewel hun verenpak echt wel een klein buitje kan hebben zullen de meeste duiven bij neerslag een beschutte plek opzoeken. Denk hierbij aan bomen, bruggen en onder afdakjes van gebouwen.
Duiven kunnen verschillende geluiden produceren, maar in de regel noemen we het geluid dat ze maken 'koeren' of 'roekoeën'. Waarom duiven koeren? De geluiden hebben altijd een doel: zo koeren mannetjes om vrouwtjes te verleiden of ze proberen andere mannetjes te intimideren om eigen territorium te verdedigen.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Na een viertal weken is het normaal dat een groep jonge duiven een halfuurtje goed doorvliegt, al iets verder van het hok weg.
De geur van cayennepeper, ui, kaneel, peper of knoflook zorgt ervoor dat duiven snel op zoek gaan naar een andere plek. Hang reflecterende voorwerpen op om duiven af te schrikken. Met bijvoorbeeld aluminiumfolie of cd's weerspiegelt het licht, waardoor duiven niet goed zien en schrikken.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Dieren worden ziek van brood
Vogels eten zaden, insecten en groen uit de natuur. Van brood en ander mensenvoedsel worden vogels ziek, ook al eten ze het graag.
Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
De tranen dienen echt enkel om de ogen te bevochtigen, en de uitroep om de aandacht van een potentiële partner te trekken." Met andere woorden: als je de definitie van huilen als een emotionele gebeurtenis volgt, kunnen duiven niet huilen.
Duiven vinden hun weg steeds weer terug door gebruik te maken van verschillende 'navigatiemethoden'. Duiven bepalen hun richting door de stand van de zon. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat duiven gebruik maken van het magnetisch veld rond de aarde.
Waarom vogels één been optrekken tijdens het slapen, heeft waarschijnlijk alles te maken met warmte. Een vogelpoot heeft nauwelijks isolatie: het is letterlijk vel over been. Via die naakte poten verliezen ze dus heel wat warmte, zeker als één van die poten dan ook nog eens in het water staat.
Water drinken
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten. Drinken is voor postduiven dan ook heel belangrijk en moet altijd aanwezig zijn op het hok. Maar toch drinken duiven liever uit de goot of uit een plas water ergens in de tuin.
Duiven zijn niet-agressieve vogels die gehecht kunnen raken aan jou als verzorger, als je er veel tijd mee doorbrengt. Ze zijn volgzaam en ze hechten zich graag aan je. Hiervoor moet je elke dag 30 minuten in het duivenhok of volière zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld verwennen met duivenvoer of andere lekkernijen.
Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes.
Vorm kan je niet forceren, maar je kan wel de optimale omstandigheden creëren waarin je duif in vorm kan raken. Zoals een correcte voeding, bijvoorbeeld granen met een licht verteerbare korrel (de zogenaamde. mengelingen), vers water, en voldoende zuurstof en warmte.
De grootte van het hok bepaalt hoeveel duiven je kunt houden. Uitgangspunt is een halve kubieke meter per duif. Wanneer er teveel duiven in het hok zitten, vergroot je de kans dat de duiven ziek worden.
Met ultrasoon geluid kun je duiven afschrikken.
Je zag hem opstijgen en verbaasd weer neervallen.” De vlieglessen duren ongeveer een week en dan, ongeveer 35 tot 37 dagen na de geboorte, zijn de duivenjongen klaar om uit te vliegen.Volledig volgroeid zijn ze dan nog niet – in de stad zie je dus wel degelijk opgroeiende duiven.
Elke dag opnieuw verschijnen zij op vaste tijden en plaatsen waar mensen samen komen. Duiven produceren per jaar ongeveer 14 kilo poep.
Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte. Als mensen via de mond uitwerpselen van duiven binnenkrijgen, kan dit leiden tot klachten van de maag of de darmen.
Duiven mogen alleen 's avonds en 's nachts vliegen.
Deze schimmel kan bij inademing infecties veroorzaken bij kwetsbare mensen. Het inademen van stof of waterdruppels dat besmet is met duivenpoep kan leiden tot andere ziekten zoals psittacose en salmonella. Als je aan het opruimen bent of in contact komt met uitwerpselen, dien je voorzorgsmaatregelen te nemen.