E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Toevoegingen aan ons eten kunnen er voor zorgen dat het product bijvoorbeeld langer houdbaar is, mooier van kleur of minder snel gaat klonteren.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Enkele E-nummers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals kaliumnitriet (E249) en natriumnitriet (E250). Fabrikanten voegen deze stoffen toe aan vleeswaren om te voorkomen dat de producten besmet raken met de bacterie die botulisme veroorzaakt.
Waar zitten veel E-nummers in? U kunt zelf altijd zien op de verpakking welke E-nummers aanwezig zijn op een product maar in het algemeen komt het veel voor in snoep, frisdranken, kant en klaar maaltijden, sauzen welke u kant en klaar koopt, light producten.
Zijn E-nummers schadelijk voor de gezondheid? Alle E-nummers zijn uitgebreid onderzocht. Alleen als uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een stof veilig is, mag het worden gebruikt als hulpstof in Europa.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Verborgen verslaving
En zout is verslavend. Maar ook andere stoffen zetten in op smaak en zorgen ervoor dat je steeds meer wilt. Zoals suiker en additieven als E621 (ook gekend als MSG, mononatriumglutamaat). Samen zorgen de additieven ervoor dat je moeilijk van dit tussendoortje kunt afblijven.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.
En de producten waarmee we gezond oud worden zoals volkoren granen, groenten, fruit, verse vis en bonen bevatten bijna nooit E-nummers. De producten die wel veel E-nummers bevatten moeten we laten staan omdat ze teveel zout en suiker bevatten, en niet omdat er een van de 400 stofjes met een E in zit.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Andere E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Ze zitten in eiwitten in je lichaam, maar ook in dierlijke producten zoals varkensvlees, rundvlees, kip en vis. Het glutaminezuur dat in voedingsmiddelen wordt gebruikt, wordt gemaakt met behulp van bacteriën.
Een E-nummer wordt alleen toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Het is dus niet hetzelfde als de ingrediënten zout, suiker, azijn of saffraan, want dit zijn op zichzelf ook voedingsmiddelen.
E211 – Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat bacteriën, gisten en schimmels doodt in zure producten zoals vruchtendranken. Er zijn aanwijzingen dat natriumbenzoaat in een reactie met vitamine C die aanwezig is in het lichaam, kan leiden tot het ontstaan van benzeen, wat kankerverwerkend is!
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen.
Opvallend: het enige ingrediënt dat Coca Cola ligt en Coca Cola zero van elkaar onderscheidt is voedingszuur E331,wat staat voor natriumcitraat (een zout van citroenzuur), dat dienst doet als zuurteregelaar in het drankje. Rode E-nummers in cola light en zero: aspartaam (E951) en acesulfaam-k (E950).
Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
E-nummers worden ook wel toevoegingen of additieven genoemd. Ze worden toegevoegd aan producten om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid.
"E-nummers zijn veilig, maar je kan niet spreken van gezond of ongezond. E-nummers hebben meestal geen voedingskundige functie. Ze worden toegevoegd in kleine hoeveelheden aan een product en zijn functioneel.
Het komt weleens voor dat mensen klachten krijgen na het eten van producten met E-nummers. Geregeld wijten mensen deze klachten aan een overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers, bijvoorbeeld voor glutamaat of bepaalde kleurstoffen. In de praktijk komen overgevoeligheden voor E-nummers echter heel weinig voor.
Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.