Biljoenen vergeten dierenVissen zijn de meest geconsumeerde dieren ter wereld. De dieren worden niet geteld, maar op basis van hun gewicht wordt geschat dat er jaarlijks zo'n 3 biljoen (dat zijn duizend miljard) vissen worden gedood voor voedsel.
Rund- en varkensvlees worden in Nederland het meest gegeten. Het vlees is heel breed inzetbaar. Producten zijn bijvoorbeeld gehakt, biefstuk, tournedos, entrecote, stoofvlees en nog veel meer. Maar ook in veel snacks en kant-en-klaar producten, zoals kroketten, frikandellen en worst wordt rund en varken gebruikt.
Per jaar zijn dat er zo'n 45 miljard. Dat is zo'n 6 keer de wereldpopulatie aan mensen (lees: het aantal kippen dat wordt geslacht is zes keer het totaal aantal mensen dat op de aarde leeft). Hiermee is kippenvlees ongetwijfeld 's werelds populairste stukje vlees.
In Nederland worden nu jaarlijks zo'n 200 miljoen kippen gegeten. "Die hebben bijna allemaal een rotleven in overvolle, dichte stallen", zegt Hilhorst.
Moslims mogen wel vlees eten van runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
Het eten van kat en hond vind je als Nederlander misschien verschrikkelijk en ook veel Vietnamezen zijn er op tegen, maar het gebeurd nog wel. Met name in noord Vietnam wordt dit nog wel gezien als delicatesse, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je het overal op straat ziet.
Het eten van schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, vogels en zeedieren (met uitzondering van palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) zijn wel toegestaan.
Kippen worden gemiddeld 10 jaar oud, maar uitzonderingen van 15 jaar en ouder zijn bekend. Gezonde kippen zijn levendig, hebben felgekleurde (meestal rode) kam en lellen en een mooi aansluitend verenkleed.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren.
Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag.Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Varkensvlees meest geconsumeerd
In 2020 blijft varkensvlees met 51,8 procent op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België. Kippenvlees volgt met 18,7 procent op de tweede plek en rundvlees volgt met 18,6 procent op plek drie.
De 5 vaakst gegeten fruitsoorten zijn appels, bananen, mandarijnen, aardbeien en sinaasappels.
Maar in welk land eten ze nu het meeste vlees? De 'U.N. Food And Agriculture Organization' heeft dit onderzocht! Uit dit onderzoek is gebleken dat Luxemburg helemaal bovenaan staat al het aankomt op de gemiddelde consumptie van vlees per persoon.
Een veel gebruikt model in leveronderzoek is de zogenaamde plofmuis. Deze muis is zodanig genetisch gemanipuleerd dat het dier altijd honger heeft en nooit verzadigd raakt.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Slakkenwouw: en heel af en toe een schildpad. De slakkenwouw, een roofvogel die alleen in Florida en Midden- en Zuid-Amerika voorkomt, eet vrijwel niets anders dan zoetwaterslakken. Met zijn klauwen pikt hij ze al vliegend op in moerasgebieden en vervolgens pulkt hij ze leeg met zijn kromme snavel.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Zonder menselijk ingrijpen hebben kippen in een liefdevolle en gezonde omgeving een levensverwachting van gemiddeld tien jaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze zelfs nog ouder worden. De oudste kip ooit heette Matilda. Deze Guiness-recordhoudster stierf in 2006 op de gezegende leeftijd van 16 jaar.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten. Het is moeilijk om ze buiten de ren te houden, het kleinste gaatje is al genoeg om je ren binnen te dringen.
Verboden vruchten voor moslims: haram
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
In de Islam zijn alle vissen en zeedieren in principe Halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Ook zijn er geen reglementen waar de moslims zich aan dienen te houden wat de bereiding van zeedieren betreft.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.