Paardenvlees is nog steeds goedkoper.Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
Dit alles zonder het aan de consument te vertellen om meer winst te kunnen maken aangezien paardenvlees stukken goedkoper is dan zijn tegenhanger, rundvlees.
Daarnaast bevat paardenvlees meer ijzer en minder vet dan rundvlees. Misschien is het zelfs een idee om een lasagne op de markt te brengen die 100 procent uit paardenvlees bestaat? Het zou een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
'Paardenvlees heeft qua smaaktoon iets meer zoetheid, dus het is zoeter dan rundvlees, waar het vaak mee wordt vergeleken', vertelt TV-kok René Pluijm. 'Het is ook heel erg mals. De spiermassa is goed doorbloed, dus het is malser. Het is ontzettend lekker.
Eigenschappen. Paardenvlees is zeer mager en rijk aan ijzer (myoglobine), waardoor het sneller verkleurt (tot bijna zwart). Een andere stof die veel voorkomt in paardenvlees is glycogeen. Door het hoge gehalte glycogeen is de smaak zoeter dan rundvlees en kan daardoor bij de bereiding wat sterker gekruid (peper) worden ...
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
Paardenvlees is nog steeds handel
En een enkele Nederlandse slager verkoopt nog paardenworst en paardenbiefstuk.
Paardenslagers zijn in Nederland niet of nauwelijks te vinden. Er zijn wel slagers die ook paardenvlees in hun assortiment hebben. Ook in Rotterdam. Er zit er o.a. eentje op de Zwart Janstraat en nog een op zuid.
Paardenvlees is één van de gezondste vleessoorten. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Bovendien is het uitermate geschikt voor honden met een voedingsallergie. Paardenvlees is afkomstig van dieren die veel bewegen, die gezonde voeding eten en een vol leven leiden.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Er zit 0,1 gram vet in 1 voor snee (10 gram) paardenrookvlees, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Waterverbruik. Om een koe 1 liter melk te laten produceren is er 1050 liter water nodig.
Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter.
Welke vleessoorten zijn goedkoop? Het goedkoopste vlees uit de supermarkt is afkomstig van een kip of varken. Diepvriessnacks (zoals frikandellen) zijn het goedkoopst en te koop vanaf een gemiddelde kiloprijs van €1,61. Voor goedkoop vers vlees betaal je minimaal gemiddeld €3,96 per kilo.
Naast een verschil in smaak is er ook een duidelijk verschil in prijs. 'Vlees bij de slager kost gemiddeld 5 euro per kilo meer dan bij de supermarkt. Bij de biosupermarkt is het vlees vaak nog duurder. ' Biovlees is dus het duurste.
Wie wil besparen kan daarom beter gaan voor vlees van de borst of schouder. Minder duur, want minder populair, maar zeker niet minder lekker. De stukken zijn minder populair omdat ze minder mals zijn, maar vaak juist wel van relatief goede kwaliteit (als je ze bij een goede slager haalt) én heel smaakvol.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.