Waar moet je de rookmelders plaatsen? Plaats een rookmelder op elke verdieping, tegen het plafond. Dus niet tegen de muur! Zorg dat deze minimaal 50 centimeter van een muur of hoek hangt, en niet op de tocht of in de buurt van mechanische ventilatie.
Nog even dit. Veel mensen vragen zich af: mag een rookmelder verticaal hangen? Als daarvoor een bevestigingssysteem is bijgeleverd, dan kan dat inderdaad.
De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.
De beste plek voor je rookmelder
Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.
Rook en warmte stijgen namelijk, en zullen dus eerst het plafond bereiken en zich tegen het plafond verspreiden. Een rook- of hittemelder zal bij gevaar dus een stuk sneller in alarm gaan als hij aan het plafond hangt, dan wanneer hij bijvoorbeeld op de muur hangt of (nog erger) op een kast ligt.
Hang je hem aan het plafond, dan behoort er 50 cm van de zijmuur en hoeken van de ruimte te zijn. Hoe hoger de melder hangt (vandaar dat het plafond de beste plaats is), hoe beter. Rook stijgt immers op en wordt dan al in een heel vroeg stadium gedetecteerd. Wil je ook een rookmelder op de zolder hangen, dan kan dat.
Wil je niet boren? Maak dan gebruik van een magnetische montageset. Die bestaat uit twee magnetische plaatjes: eentje plak je op de melder, eentje op het plafond. Zo blijft je melder magnetisch hangen en hoef je dus niet te boren.
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.
In de woonkamer kan je een rookmelder het beste plaatsen in het midden van de kamer, zo hoog mogelijk tegen het plafond, op minstens 30 centimeter van een lamp en op minstens 50 centimeter van een muur of hoek. Plaats de rookmelder niet tegen de muur.
Mag ik een rookmelder op de kast leggen of boven een kast plaatsen? Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Sinds 1 juli 2022 is in iedere woning een rookmelder verplicht. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen.
De ideale plaatsing van een rookmelder in het trapgat is het midden van het plafond van de eerste verdieping. Dit zelfde geld voor als uw een trapgat naar de zolder toe. Het zou verstandig zijn om zijn om een potentiele brandhaard bij voorbaat te bedenken.
Welke rookmelder adviseert de brandweer? De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto.
Bij alle rookmelders wordt standaard montagemateriaal meegeleverd. Dit zijn vaak 2 schroeven en 2 pluggen. Hiermee kun je de grondplaat van de melder tegen het plafond plaatsen d.m.v. het boren van 2 gaten. Met de schroeven monteer je dan de grondplaat tegen het plafond en draait de melder hieraan vast.
In het kort: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet.
Vanaf 1 juli moeten alle huizen op elke verdieping een rookmelder hebben. En dat is niet voor niets. In 2020 ontvingen verzekeraars 66.657 claims voor woningbranden, zo blijkt uit de meest recente Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars. Dat komt neer op gemiddeld 181 claims per dag.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
De magnetische montageset bestaat uit 2 metalen, magnetische plaatjes die beide voorzien zijn van stevige 3M dubbelzijdige tape. Het ene plaatje kleef je op de bodemplaat van de rookmelder, en het andere plaatje kleef je op het plafond. Zorg er voor dat je de plaatjes bij installatie 10 seconden lang stevig aandrukt.
Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond. Koolmonoxide zal in dit geval namelijk wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Als daar een CO-melder hangt word je op tijd gewaarschuwd.
Daarom is het belangrijk om naast een rookmelder, ook een koolmonoxidemelder in uw huis te installeren. Voor €67,50 installeren wij tot 3 rook- en/of koolmonoxidemelders op batterij.
In uw huis moet sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand. In een zolder of kelder die u alleen gebruikt voor bijvoorbeeld het drogen van was of als berging, is een rookmelder niet verplicht.
Rookmelders verplicht in iedere woning
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder verplicht op iedere verdieping van uw huis met een slaapkamer, woonkamer of keuken. Lees meer informatie over hoeveel rookmelders u in huis moet hebben.
In de keuken komt veel rook en condens vrij bij het koken. Hierdoor kan een optische rookmelder, die werkt op basis van infrarood met een lichtgevoelige cel, onterecht alarm slaan.