Koffiedik strooien: meng wat koffiedik door de tuingrond heen en verspreid de aarde op plekken waar je mieren vandaan wil houden. Mieren houden niet van koffiedik en een beetje koffiedik op z'n tijd is ook nog eens goed voor jouw tuinplanten.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer.
Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Dood zichtbare mieren met zeepsop.
Meng in een plantenspuit gelijke delen water en afwasmiddel. Schud de plantenspuit goed door elkaar en besproei alle mieren zodra je ze ziet met het zeepsop. De zeepoplossing blijft aan de mieren plakken. Door het afwasmiddel stikken ze en gaan ze dood.
Mieren zijn zeer nuttige dieren. Wanneer mieren in de tuin aanwezig zijn en je er niet teveel last van hebt is het verstandig om de mieren hun gang te laten gaan. Mieren vangen insecten en ruimen onder andere dode diertjes in de tuin op. Ze doen in dat opzicht goed werk.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Maar dat is niet de enige reden waarom er dit jaar meer mieren opduiken. Volgens entomoloog Wouter Dekoninck moeten de mieren ook extra werkkrachten uitsturen. Want door de langere winter zijn de voedselvoorraden uitgeput en moeten de werkkrachten op zoek naar voedsel.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Er blijft uiteindelijk een mierennest over met alleen maar glanzende houtmieren. Dit nest kan tot wel 20 jaar actief blijven, kortom een mierensoort die voor nogal wat overlast kan zorgen. De kolonie van de glanzende houtmier kan beschikken over één koningin, maar ook over meerdere koninginnen.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen, ze hebben namelijk een hekel aan koper. Leg kopertape langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen.
Bakpoeder verandert de zuurtegraad (pH). Mieren komen echter door deze verandering in pH te overlijden. Dat gaat niet direct en daardoor zijn de mieren in de gelegenheid om het bakpoeder mee naar hun nest te nemen. Daar worden ook de andere mieren die met het bakpoeder in aanraking komen gedood.
Mieren verafschuwen de geur van teatree, citroen eucalyptus en pepermunt. Vooral teatree is zeer effectief. Klik hier voor uitleg over het gebruik van vloeibare etherische olie.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren. Kleine mieren dringen binnen in tunnels van grote mieren en stelen hier voedsel.
Mieren weren met kruiden en planten
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.