Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar wel van een aantal Europese projecten zoals de EVA, de EER en de Schengenruimte. Het wel of niet toetreden van Noorwegen tot de EU vormt een van de meest polariserende onderwerpen in de Noorse politiek sinds de Tweede Wereldoorlog.
Zweden maakt geen gebruik van de euro, en heeft tot op heden geen plannen om de Zweedse kroon (SEK) te vervangen door de euro. Het land heeft zich bij toetreding tot de EU (1994) verplicht tot het invoeren van de Europese munteenheid.
Politiek gezien bestaat Scandinavië uit Zweden, Denemarken en Noorwegen. Strikt genomen vallen Finland en IJsland hier dus niet onder.
De samenstelling van de Europese Unie per 1 januari 2013: België, Bulgarije, Duitsland, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, ...
Welke niet-EU-landen zijn Schengenlanden
IJsland; Noorwegen; Zwitserland.
Duitsland draagt in euro's het meeste af
Kijken we naar de totale bijdragen in euro's, dan staat Duitsland op plaats één. Dat land droeg vorig jaar ruim 24 miljard euro af aan Brussel en was daarmee goed voor ruim 20 procent van de btw- en bni-afdrachten aan de EU.
Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef het land neutraal, al bleek dat erg moeilijk omdat zowel Frankrijk als Duitsland plannen beraamde om elkaar via Zwitserland aan te vallen. De Zwitsers vallen nu terug op die neutraliteit om geen lid te worden van de NAVO.
Naast het bankgeheim heeft Zwitserland zijn welvaart ook te danken aan haar sterke munt: de Zwitserse Frank. De Zwitsers betalen al eeuwen lang met deze munteenheid, die tot één van de sterkste eenheden ter wereld behoort.
Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.
Welke valuta gebruiken ze in Noorwegen
In Noorwegen betaal je niet met de euro, maar met de Noorse Kroon (NOK). De Noorse kroon is beschikbaar in munten van 1, 5, 10, 20 kronen, en in biljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen¹.
Veel zaken (sociale zaken) zijn erg goed geregeld, dit komt overigens wel goed overeen met Nederland. De lonen liggen in Noorwegen gemiddeld hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het dagelijks leven ook duurder is. Daarnaast is het in veel gevallen financieel aantrekkelijk om in Noorwegen te gaan wonen.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
Daarnaast voorziet het akkoord in de instelling van een regeling voor vrij verkeer van alle burgers uit de deelnemende staten, de overige staten van de Europese Unie en een aantal derde landen. De naam komt van het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het akkoord op 14 juni 1985 is ondertekend.
Van de EU-landen maken Roemenië, Bulgarije en Kroatië nog geen deel uit van de Schengenzone; voor Cyprus is het verdrag nog niet in werking getreden. Ook vier landen die geen lid zijn van de Europese Unie, maken wel deel uit van het Schengengebied: Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
EU-lidstaat sinds 1973, voert de euro niet in, lid van de Schengenzone sinds 2001 en meer over de rol van Denemarken in de EU.
Zweden, officieel het Koninkrijk Zweden (Zweeds: Konungariket Sverige; Noord-Samisch: Ruoŧŧa Gonagasriika), is een Scandinavisch land in Noord-Europa.
Deens, Noors en Zweeds zijn van oorsprong Oergermaanse talen en hebben dus dezelfde basis. Veel woorden lijken op elkaar, maar per land is de uitspraak anders. Het Deens is wat dat betreft het ingewikkeldst: de laatste helft van een woord wordt ingeslikt.
De Noordse landen oftewel Noordse Raad: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. In het Deens, Noors en Zweeds wordt dit aangeduid als "Norden" en in het Fins als "Pohjoismaat". Wordt vaak foutief gezien als "Scandinavië".
Zweeds. Deze Germaanse taal vertoont vaak grote gelijkenissen met zowel het Engels als het Nederlands. De uitspraak is trouwens erg melodisch en zingerig, wat het meteen ook een aangename taal maakt om te leren.