Kopergravure en ets daarentegen, worden tot het diepdrukprocédé gerekend. Met een graveerstift (bij de kopergravure) of een graveernaald (bij de ets) worden in een koper- of metaalplaat de lijnen van de tekening ingegraveerd of gekrast, die naderhand bij de druk ook als tekening verschijnen.
Bij een gravure tekent de graveur rechtstreeks op de metalen ondergrond. Hiervoor gebruikt hij een burijn, een driezijdig aan het einde afgeschuind instrument. Door de hardheid van het materiaal (koper of staal) kenmerkt de gravure zich door haar ietwat hoekig karakter. De graveur steekt met de burijn van zich af.
Hoe worden kopergravures gemaakt? Een gravure is een afbeelding die gemaakt is door het afdrukken op papier van een tekening ,die is ingekerfd in een printplaat. Op de plaat wordt inkt aangebracht. De inkt wordt daarna van het plaatoppervlak afgeveegd, maar inkt in de inkervingen blijft achter.
Bij oude kaarten werd meestal koper gebruikt, maar voor gravures kun je gebruik maken van staal of zink. Scherpe beitels zorgen voor de lijnvoering. Een graveur bewerkt de metalen plaat waarvan de gravure een afdruk is. Hij tekent rechtstreeks op de metalen ondergrond met behulp van een burijn.
Een gravure is een afdruk in diepdruk-techniek van een afbeelding of een tekst die in een metalen plaat is gegraveerd (gesneden). Anders dan bij een ets, waarbij de tekening door zuurinwerking wordt verkregen, wordt bij een gravure de afbeelding direct in de plaat gemaakt.
Bij de gravure wordt met kracht een lijn in het metaal gesneden, tegenwoordig meestal met een v-vormig beiteltje. Bij de ets wordt de metalen plaat bedekt met een waslaag en met een naald tekent de etser door de waslaag heen.
Wat is emissiehandel (of ETS)?
ETS staat voor Emission Trade System en is het handelssysteem in Europa voor de CO2-uitstoot van de industrie. Een industrieel bedrijf moet in dat systeem voor elke ton (1000 kilogram) CO2 dat het uitstoot één emissierecht inleveren. Die emissierechten kunnen worden gekocht en verhandeld.
Echter een ets, litho of zeefdruk noemen we grafiek en dit is kunst gemaakt in een bepaalde oplage. Bij grafiek hebben we het over meerdere gelijke kunstwerken. Bij grafiek is de prijs doorgaans lager, omdat er bijvoorbeeld 300 van zijn gedrukt.
Gedrukte etsen en tekeningen zijn zelden waardevol. Meestal brengen ze tussen de 50 en de 200 euro op. Zelfs van gerenommeerde namen zijn etsen amper een paar honderd euro's waard.
Vanaf een paar honderd euro kunt je bijv. een litho of zeefdruk van Corneille, Herman Brood, Jan Cremer of Karel Appel in huis halen.
Een ets is een afbeelding gemaakt in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat waarin de afbeelding door zuur geëtst is.
Een graveur, uit het Oudgrieks: γράφειν, graphein, schrijven, is een ambachtsman of -vrouw die door met scherpe instrumenten in metalen of glazen voorwerpen te kerven graveert. De afbeeldingen, die worden gegraveerd kunnen bijvoorbeeld figuren, initialen en namen zijn.
Wanneer de lithografie zo wordt toegepast, is het te herkennen aan een product met een erg korrelig eindresultaat. Lithografie in de handen van een kunstenaar/meesterdrukker kan daarentegen zeer gedetailleerde nuances tonen. Met name monochrome lithografieën verraden of de lithografie kunstambachtelijk is toegepast.
Originele litho's zijn te vinden van enkele tientallen euro's tot enkele honderden euro's voor gewilde kunstenaars zoals Toulouse Lautrec, Veel, Foujita, Soulages, Jasper Johns, Alechinsky, Buffet, Sam Francis, Warhol, Nikki de Saint-Phalle, Picasso.
Een giclée wordt op ambachtelijke wijze, één voor één gedrukt en nadien kritisch gecontroleerd op kwaliteit. Er wordt met de kunstenaar een limiet afgesproken, de werken zijn dus beperkt in oplage, wat het zeer exclusief maakt!
Etsen; een onderdeel van grafische kunst, ofwel grafiek
De etsplaat wordt licht verwarmd, met drukinkt ingewreven en daarna schoongemaakt. Alleen in de groeven en ruwe delen zit nu inkt. De plaat wordt op licht vochtig papier gelegd en door de druk van de etspers wordt het papier in de groef met drukinkt geperst.
Wat heb je nodig: etspasta – silhouette heeft eigen merk, ik gebruik een eigen merk van Druma. een sjabloon van vinyl en transfertape. beschermende handschoenen.
Het etsen gebeurt door een elektrolytische reactie tusen de zink en koper-ionen in het bad. De zink-ionen gaan onzichtbaar op in de oplossing. Tegelijkertijd veranderen de koper-ionen in koper of koper oxide, hetgeen zichtbaar is als een residu op de plaat. Er komen geen schadelijke dampen vrij.
Tot de diepdruk worden alle technieken gerekend waarbij aan het oppervlak van de drukvorm de inkt lager ligt dan het omringende materiaal. Voor alle ambachtelijke diepdruktechnieken geldt dat men bij het afdrukken met een tampon een laag drukinkt aanbrengt over de hele plaat.
Een droge naald is een diepdruktechniek uit de prentkunst waarbij men, doorgaans door middel van fijne, staalharde etsnaalden, een tekening krast in een plaat. Vroeger was die plaat meestal van koper; tegenwoordig wordt ook zink of kunststof gebruikt.
Etspasta is pasta waarmee je eenvoudig afbeeldingen kunt creëren op glas. Door de hoge zuurgraad van etspasta wordt er een bovenste laagje van het glas verwijderd. Op die manier kun je met een snijplotter en glasets materialen blijvende ontwerpen aanbrengen in glazen voorwerpen.
Etsen is een bewerkingstechniek waarbij RVS, messing of bronzen oppervlaktes met een zuurmiddel wordt behandelt. Doordat het zuurmiddel in contact komt met het oppervlak, treedt er een chemische reactie op. Deze reactie heeft als gevolg dat het oppervlak gedeeltelijk oplost (weg beitst).
De afkortingen 'EA' (Epreuve d'Artiste) in het Frans of 'AP' (Artist Proof) in het Engels worden gebruikt om de exemplaren aan te duiden die bovenop de geplande oplage gedrukt worden. Normaal gesproken zouden deze exemplaren ook genummerd moeten zijn, meestal met Romeinse cijfers, maar dat gebeurt lang niet altijd.