Het opzwellen van uw voeten of enkels kan ook veroorzaakt worden door de hitte. We spreken dan van warmte-oedeem.
Dat je veel vocht vasthoudt kan komen door het warme weer. Je kunt ook nog letten op je zoutgebruik, dat is belangrijk voor de bloeddruk.
Drink veel water en smeer de huid in met een vocht inbrengende crème. Doordat je transpireert verlies je niet alleen maar vocht, maar ook zout. Bij overmatig transpireren is het dus ook aangeraden om extra zout te nuttigen. Let er ook goed op dat de huid niet verbrandt.
We denken aan uitdroging, zwelling door warmte (warmte-oedeem), warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Hitte kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid. Een hitteberoerte kan zelfs dodelijk zijn.
Ook een gebrek aan beweging kan een oorzaak zijn van gezwollen voeten. Wanneer het erg warm is, bewegen we gewoonlijk minder, wat het effect alleen maar versterkt. Na een nachtje rusten, eventueel met je benen omhoog, is het probleem vaak verdwenen, maar na een dag rechtstaan in de warmte slaat het des te harder terug.
Door de warmte kunnen handen en voeten dikker worden. Podotherapeut Lotte Haverkorn van RondOm Podotherapeuten legt uit hoe dat kan. "Dikke voeten ontstaan doordat bloedvaten wat meer open gaan staan door het warme weer.
Verder behoren onder andere verse vis, eieren, peulvruchten en noten tot vochtafdrijvende voeding. Neem ook zo min mogelijk zout bij het eten! Behalve water kun je het beste koffie en vochtafdrijvende thee zoals gemberthee, verse muntthee, groene thee en brandnetelthee drinken bij vochtophoping.
Oedeem is vaak het resultaat van een onderliggende aandoening. Als u last heeft van oedeem, is het daarom verstandig om hiermee naar uw huisarts te gaan. U herkent oedeem door met uw vinger op de opgezwollen plek te drukken en deze vervolgens weg te halen.
Voor alle patiënten met nefrotisch syndroom is het belangrijk om minder zout te eten. Te veel zout zorgt voor vochtophoping in het lichaam (oedeem) en in de bloedvaten, waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat. Ook is bekend dat bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen beter werken als je minder zout eet.
Ook bewegen helpt het bij het afvoeren van vocht. Ga bijvoorbeeld eens wandelen of fietsen.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Het vocht komt buiten de bloedvaten omdat de bloedvaten lekken. Hierdoor ontstaat er zwelling. Angio-oedeem ontstaat vaak plotseling en verdwijnt vaak vanzelf binnen twee dagen.
Maar wist je dat je ook daadwerkelijk zwaarder kunt zijn als het buiten warm is? Zo kun je tot wel twee kilo extra op de weegschaal zien staan door de hitte.
Verschijnselen van vocht vasthouden
Als u vocht vasthoudt, kunt u dat merken aan de volgende verschijnselen: gewichtstoename van meer dan 1 kg per dag of 2 kg per drie dagen. Weeg uzelf elke dag rond een vast tijdstip ('s ochtends, na het plassen en voor het ontbijt/aankleden);
STRESS zorgt voor aanmaak van cortisol, hierdoor houdt je ook vocht vast. ZIEK ZIJN (GEWEEST) zet je lichaam vaak aan tot vasthouden van alle energie om beter te kunnen worden. SLECHTE / GEEN ONTLASTING is ook extra gewicht dat nog in je darmen zit. TIJDSTIP WEGING kan zomaar 2 – 3 kilo schelen op een dag.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem. Let wel op! In dit instructie filmpje wordt enkel een basis methode van masseren voorgedaan. Omdat iedere vorm van oedeem anders is kan het zijn dat deze methode niet helemaal bij jou aansluit.
Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen zijn af te raden. De oedeemtherapeut kan u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aanleren.
Oorzaken van oedeem
Een verstopte ader (bijvoorbeeld door trombose). Beschadiging of blokkade van lymfevaten (lymfoedeem).
Gelukkig is er een oplossing: water drinken. En dat niet alleen. Voldoende water drinken op warme dagen zorgt er voor dat je minder snel vocht vast houdt. Wanneer je te weinig drinkt en er dus een tekort aan vocht dreigt te ontstaan, gaat je lichaam vocht vasthouden (een soort spaarstand dus).
Als het hart door een instroombelemmering, een uitstroombelemmering of een defecte pompwerking niet voldoende veneus terugvloeiend bloed kan verwerken, stijgt de veneuze druk en treedt er meer vocht uit het vaatstelsel. Oedeem ontstaat vooral van de onderbenen en de laagliggende delen van het lichaam.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Thee van guldenroede is een weldaad voor je nieren. De thee werkt vochtafdrijvend en bloeddruk verlagend.
De meeste bekende vochtafdrijvende vitamine is vitamine B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D3 kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.