U heeft in principe het recht om voor medische zorg naar een ander EU-land te gaan, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een specialist, voor een operatie of voor een behandeling tegen een bepaalde ziekte.
De vuistregel is: als de basisverzekering een bepaalde behandeling dekt, heb je ook recht op vergoeding als je die behandeling in het buitenland is. Volgens de Zorgverzekeringswet kun je namelijk voor elke behandeling in alle EU-landen terecht, als je: Een verwijzing hebt van de huisarts en eventueel specialist.
Het is in Europese regelgeving vastgelegd dat Europese burgers in het buitenland behandeld moeten kunnen worden voor operatieve zorg.
We vergoeden spoedeisende zorg in het buitenland tot maximaal de Nederlandse prijs. U betaalt eigen risico. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg. Dit bedrag noemen we het eigen risico.
U moet zich in België voor ziektekosten verzekeren. U moet uw Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Een Belgische ziektekostenverzekering kost u ongeveer € 10,00 per maand. U bent dan verzekerd voor bezoek aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen.
Als je tijdens een vakantie in het buitenland wordt opgenomen in het ziekenhuis, neem je steeds binnen de 48 uur contact op met de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt dan contact op met het ziekenhuis om afspraken te maken over de behandeling en de betaling ervan.
In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Medische kosten in het buitenland worden vergoed door je zorgverzekering. Deze vergoeding kan te laag zijn. Hierdoor moet je alsnog zelf een gedeelte van de kosten betalen. Deze kosten kun je meeverzekeren via een aanvullende zorgverzekering of via de dekking geneeskundige kosten op je reisverzekering.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
Er is opnieuw onderzoek gedaan naar de beste ziekenhuizen in Nederland. Er zijn wederom twee winnaars: het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is het beste topklinische ziekenhuis en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem het beste streekziekenhuis.
Wanneer je verblijf langer dan 3 maanden duurt, moet je vaak je Nederlandse zorgverzekering opzeggen. Wanneer je het hebt opgezegd ben je verplicht in het buitenland een nieuwe zorgverzekering afsluiten.
Reisbijstandsverzekering. Als jouw soort reis of je bestemming niet gedekt wordt door je ziekenfonds, dan kan je een reisbijstandsverzekering nemen.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Spoedeisende zorg: de verzekerde is in het buitenland en heeft zorg nodig. Als een Nederlandse verzekerde naar het buitenland gaat bijvoorbeeld voor vakantie en in het vakantieland onverwacht zorg nodig heeft, dan is dat spoedeisende zorg.
Wat zijn medische kosten? Medische kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor medicijnen of behandelingen door een medisch specialist. Ook de kosten voor het verblijf in een ziekenhuis of het opvragen van een medisch dossier vallen hieronder.
Als Nederlander in Spanje
Echter, de kosten van medische zorg verschillen per land, en omdat zorg in Spanje goedkoper is dan in Nederland, wordt dit verrekend zodat de bijdrage lager wordt. Dit wordt gedaan aan de hand van de woonlandfactor, die voor 2019 voor Spanje is vastgesteld op 0,4001.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten
Een ziekenhuisopname in het buitenland zorgt vaak voor extra niet-medische kosten, zoals reis- en verblijfskosten. Een reisverzekering dekt deze kosten wél. Een zorgverzekeraar kijkt altijd naar de medische noodzaak bij terugkeer naar Nederland (repatriëring).
Nee, een reisverzekering is niet verplicht. Maar een reisverzekering kan je veel geld schelen, mochten er dingen misgaan op vakantie. Zo dekt de basisverzekering van de Doorlopende ING Reisverzekering diefstal en beschadiging van jouw bagage, medische kosten en repatriëring (naar huis op medisch advies) binnen Europa.
Bij de huisarts in Duitsland kunt u net als in Nederland terecht met de meest voorkomende kwaaltjes. Net zoals in Nederland dient u in de meeste gevallen eerst een afspraak te maken voordat u bij de huisarts terecht kunt. De huisarts kan u, wanneer nodig, doorverwijzen naar een specialist.
Wat moet je nu doen als ziek wordt? Gebeurt er iets tijdens je reis in Spanje en heb je medisch hulp nodig dan waarschuw je binnen de 48 uren de de bijstandscentrale die vermeld staat achteraan op je EZVK kaart. De dienst werkt zeven dagen op zeven. en is 24 uur bereikbaar.