Een bod bij een advertentie is nooit bindend op Marktplaats. Heb je een bod gedaan op een advertentie, maar wil je deze intrekken? Dit mag je altijd doen.
Het bod dat de koper uitbrengt op de advertentie wordt wel gezien als een aanbod. Indien de verkoper het bod aanvaardt, is er sprake van een koopovereenkomst. Aan een koopovereenkomst zitten verplichtingen vast. De verkoper is verplicht om te leveren en de koper is verplicht om te betalen.
Als de verkoper uw bod accepteert, zit u nog niet aan de koop van het huis vast. De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen.
Omdat een aanvaard bod wel degelijk een bindend karakter heeft, bekijk je best op voorhand of je er al dan niet een opschortende voorwaarde aan wilt koppelen. De meest bekende is de opschortende voorwaarde voor het bekomen van een financiering. Je moet eveneens afwegen welk belang voor jou primeert.
Er van uitgaande dat je als particulier met een particulier een koopovereenkomst via marktplaats sluit, geldt het beginsel “garantie tot aan de deur”. Met andere woorden, er is geen ontbinding meer mogelijk zodra de koopovereenkomst gesloten is.
Bij dwaling kunt u de koopovereenkomst 'vernietigen'. Dit betekent dat u de koop terugdraait. U krijgt uw geld terug. En u moet het product teruggeven of terugsturen.
Voorkom oplichting als u verkoopt via Marktplaats. Ook verkopers worden vaak opgelicht via Marktplaats. Daarbij worden oplichters steeds geniepiger.
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt. Met andere woorden, de verkoop of aankoop is op dat moment dus definitief. Je zet het bod beter meteen op papier. Een officieel document heb je daarvoor niet nodig, zelfs een simpel bierviltje volstaat.
Na het tekenen van het koopcontract heeft u nog 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in op de dag nadat u het koopcontract heeft ontvangen. Tijdens de bedenktijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. U hoeft daarvoor geen reden op te geven.
Maar in een notendop: Nadat het bod werd aanvaard zal een onderhandse verkoopsovereenkomst (of compromis) opgemaakt worden. De compromis wordt dan bezorgd aan je bank en je notaris (dit kan je zelf doen maar bij een aankoop via een vastgoedmakelaar zal deze dit voor jou in orde brengen)
Als de verkoper toch van de koop af wil, hoeft u daar niet zomaar mee akkoord te gaan. U kunt de verkoper laten weten dat u hem of haar aan de koop van de woning houdt en vragen om de woning alsnog aan u te leveren.
De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers. De koper kan zich ook niet meer terugtrekken. Het bod en de aanvaarding moeten niet schriftelijk gebeuren, maar om bewijsredenen is dit wel aan te raden.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
Volgens de regels van Marktplaats is een bod niet bindend en verplicht het niet tot aan- of verkoop. Dat geldt dus ook voor de verkoper. Die kan u zelfs zijn adres sturen (zodat u kunt komen kijken) en ondertussen met een andere koper een deal sluiten, zodat u voor niets komt.
Betalen via Ideal op Marktplaats niet is zo anoniem als je denkt. De tenaamstelling van de rekening van de verkoper wordt aan de koper doorgegeven. Niet het rekeningnummer, daarvoor wordt een tussenrekening gebruikt.
Boven of onder de vraagprijs bieden
Als je een bod doet onder de vraagprijs, is dat een start van de onderhandelingen. De verkoper kan dan weer een tegenbod doen.
Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.
Consumenten hebben meestal bedenktijd als u iets op een bepaalde manier verkoopt, zoals online of per telefoon. Zij mogen tot en met 14 dagen nadat het product is geleverd of het contract is bevestigd van de koop af. Dat mag zonder reden. U moet dit vóór de koop uitleggen.
Wanneer een bod wordt aanvaard door de verkoper, komt in principe een verkoop tot stand. Bijgevolg is een bod niet vrijblijvend, en steeds bindend voor diegene die het uitbrengt. Om die reden vermeldt de kandidaat-koper best een geldigheidsduur van bijvoorbeeld één week. Doet hij dat niet, dan blijft zijn bod geldig.
Ja. Het is geen verplichting om het bod te aanvaarden, maar de overeenkomst met de vastgoedmakelaar kan wel vermelden dat de makelaar zijn commissieloon definitief verwerft vanaf het moment dat de koper een schriftelijk geldig bod uitbrengt.
Met een non-binding offer brengt een potentiële koper een eerste bod uit op basis van het verstrekte informatie memorandum. Dit bod is nog niet bindend en wordt daarom een non-binding offer genoemd. Een non-binding offer laat de verkoper zien of een potentiële koper het waard is om verder mee te onderhandelen.
Een bod op een woning kan via verschillende kanalen, zoals mail, sms of zelfs mondeling, bindend zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat zodra de verkoper laat weten dat hij uw bod accepteert, de verkoop juridisch gezien gesloten is. Het is mogelijk om als koper terug te trekken, maar dit kan gevolgen hebben.
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.
Risico op oplichting: niet honderd procent veilig
Het idee achter Gelijk Oversteken is dat betalingen tijdelijk op een tussenrekening worden geparkeerd. Dat moest de kans op oplichting verkleinen, want pas zodra de koper aangeeft dat het product ontvangen is, krijgt de verkoper het geld gestort.
Wat doet de politie? Je aangifte wordt beoordeeld op het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie. Bij 5 of meer aangiftes over dezelfde verdachte, worden banken geïnformeerd. De politie bekijkt alle aangiftes van internetoplichting op aanknopingspunten voor verder onderzoek.