In het algemeen houdt Vedisch koken in dat je dagelijks op regelmatige tijden drie verse maaltijden neemt. Een andere belangrijke richtlijn is dat de lunch de grootste maaltijd van de dag is en het ontbijt de kleinste. De Vedische keuken maakt veel gebruik van melkproducten, zoals ghee, paneer en yoghurt.
Op het menu voor een Vata
Zoals soepen, curry's of havermoutpap. In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata veel kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember of kurkuma. Ook zijn bananen, avocado's, mango's en pruimen heel goed voor een Vata dosha.
Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
In de Ayurveda alles draait om uitersten en om tegenstellingen. Deze vind je terug in de natuur, in je lichaam en in je voeding. Voor het optimale evenwicht tussen lichaam, geest en bewustzijn is het van belang om deze elementen, energieën en kwaliteiten te balanceren.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen. Dit proces kan mogelijk bijdragen aan versnelde veroudering en gezondheidsklachten.
Volgens Ayurveda ligt het geheim van een goede gezondheid in een gezonde spijsvertering. In de Ayurveda hebben we het dan over Agni, je spijsverteringsvuur. Je kan je spijsvertering zien als een altijd brandend vuurtje. Dit vuur is verantwoordelijk voor alle omzettingsprocessen in je lichaam.
In de Ayurveda staat Pitta bekend als de bio-energie van de spijsvertering en stofwisseling. Transformatie is dus de primaire functie van Pitta. De Pitta dosha komt voort uit de elementen water en vuur en komt tot stand door het dynamische samenspel van beide elementen.
– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
Vata – het bewegingsprincipe
is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata-dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
Kapha-types hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen.
In het algemeen geldt dat Kapha's beter zwaar en vettig voedsel vermijden evenals zuivelproducten, koolhydraatrijke producten, suiker en ijskoude dranken. Eet licht, droog voedsel en pas op met de smaken zoet, zout en zuur. Stimulerend voedsel met een scherpe, bittere en/of wrange smaak heeft de voorkeur.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Tweede portie. Wanneer eet je dan best de tweede portie? Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Ook het eten van fruit voor het slapen gaan, kan een positief effect hebben op uw nachtrust. In veel fruitsoorten zitten namelijk bepaalde stoffen die de slaap bevorderen. Zo zijn kersen namelijk een natuurlijke bron van melatonine. Dit is een hormoon dat vaak in slaappillen wordt gebruikt.
Ayurveda [spreek uit: ajoerweda] – stamt uit de duizenden jaren oude Indiase vedische cultuur en heeft ten doel lichaam en geest in evenwicht te brengen, omdat dit – volgens de ayurvedische wetenschap – de basis is voor duurzame gezondheid en tevredenheid.
De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha's : Vata, Pitta en Kapha. Deze 3 dosha's zijn weer opgebouwd uit vijf elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha's heeft iedereen een dominerende dosha.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.