Wat is Marseille zeep? Marsiglia, oftwel Marseille is bekend van de authentieke zeep afkomstig uit jawel: het franse Marseille! Deze romige, boterzachte zeep doet je denken aan de geur van vroeger!
Herken de kleur
Echte Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crèmekleurig of wit/lichtgeel. Dan weet je zeker dat je goed zit en de echte Savon de Marseille in handen hebt een fijne natuurzeep met tal van goede eigenschappen en mogelijkheden.
Wat is de geschiedenis van zeep? Zeep wordt al vijfduizend jaar gebruikt. De eerste zepen stammen uit Babylon, waar een cilinder van klei uit de periode rond 2800 voor Christus een zeepachtige substantie bleek te bevatten. Uit hiëroglyfen blijkt dat de oude Egyptenaren reeds baadden en ook zeep gebruikten.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Marseille Zeep kun je gebruiken als shampoo om je haar te wassen. Deze natuurlijke zeep is vrij van kunstmatige toevoegingen en dus een ideale vervanger voor synthetische zepen die je haar op lange termijn droog en/of dof maken.
Marseille Zeep | Gemaakt van natuurlijke olien en geschikt als handzeep.
Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen.
Natuurlijke zepen bevatten geen synthetische stoffen (zoals SLS) die huid op lange termijn uitdrogen. Drie waanzinnige en effectieve natuurlijke zepen zijn: African Black Soap, Aleppo Zeep en Marseille Zeep.
De geschiedenis van Aleppo Zeep gaat meer dan duizend jaar terug en vindt zijn oorsprong in Aleppo, een stad in het noordwesten van Syrië. Aleppo Zeep bevat geen chemische toevoegingen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Kan zeep bederven? Harde, blokken zeep kunnen in principe niet beschimmelen of bederven. Wel kunnen de oliën die in de zeep zijn gebruikt, bijvoorbeeld amandelolie, op een gegeven moment gaan oxideren en ranzig worden. Een zeep is over de houdbaarheidsdatum heen wanneer het begint te ruiken naar oud frituurvet.
Najel is overigens de énige Aleppo Zeep die gecertificeerd is, dus je kunt wel stellen dat dit de allerbeste Aleppo Zeep ter wereld is! Vriendelijk voor het milieu en tegelijk ook voor je huid.
Geur. Klassieke Marseillezeep ruikt alleen naar zeep. Er is geen parfum toegevoegd of andere geurstoffen. Dat is goed nieuws voor mensen die een gevoelige huid hebben en slecht op toegevoegde (chemische) geurstoffen reageren.
Het stoere, niet perfect vierkante, blok traditionele franse zeep is 100% natuurlijk en op basis van 72% olie. De zeep wordt dus gemaakt van voornamelijk olijfolie, soda en zout! Volgens traditionele bereidingswijze wordt dit verhit en maar liefst 10 dagen gekookt.
Marseillezeep is bovendien ook 100% biologisch afbreekbaar en goed voor het milieu.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
Met Sunlight zeep kan jij de afwas doen, keuken, badkamer of toilet schoonmaken, wasgoed voorbehandelen en zelf wasmiddel maken. Bovendien is deze huishoudzeep ook geschikt om jezelf mee te wassen en is de zeep bovendien nog huidzuiverend ook.
3. kan ik de geraspte zeep rechtstreeks in de wasmachine doen zonder er wasmiddel van te maken? Neen, de zeepvlokken maken teveel schuim en kunnen je wasmachine binnenin verstoppen. Je maakt dus beter wasmiddel van de zeepvlokken met water.
In onze shop zijn ontzettend veel lekkere Marseille handzepen te koop, maar het is ook leuk om eens zelf te maken. Rasp van ongeveer 40 gram zeep van het blok. Doe 1 liter water in een pan en breng dit aan de kook. Voeg als het water kookt de geraspte zeep toe en roer dit door tot het is opgelost.
Minder snel vet haar
Je hoofdhuid en je haar zijn gewend aan de grondige reinigingsmiddelen die je al jarenlang gebruikt. Door het gebruik van haarzeep gaat je hoofdhuid minder talg aanmaken én wordt je haar dus minder snel vet.
Je kunt je haren wassen met groene zeep
Zoals eerder in deze blog geschreven heeft groene zeep ontvettende eigenschappen. Het verwijdert ook huidvetten, de vraag is of je niet te veel huidvetten verwijdert als je groene zeep gebruikt.
HARDE ZEEP
Weet je waar de harde (of wrongel) zeep van gemaakt is? Het is een combinatie van kaliumzouten met hogere carbonzuren, citroenzuur, glycerol en natriumchloride.
Zwarte zeep is geschikt voor het reinigen van alle huidtypes en wordt gebruikt op zowel gezicht als lichaam. Zwarte zeep zou met name zeer geschikt zijn bij bepaalde huidproblemen zoals eczeem, acne, mee-eters. Verder zou gebruik van Afrikaanse Black Soap ook striae en littekens kunnen verminderen of verzachten.