In theorie is het mogelijk om binnen 10 minuten een koppeling te vernielen. Onderzoek zal de toedracht moeten vertellen. Als de koppeling nog goed was is de voering nog dik maar verbrand.
Het gebruik van de koppeling is flink van invloed op de levensduur. Het is goed mogelijk om in extreme situaties door met slippende koppeling weg te rijden bijvoorbeeld als een auto vast zit of heel zwaar moet trekken, de koppeling te verbranden.
U vraagt of een koppeling alleen stinkt als hij slipt. Het antwoord is: ja, een koppeling stinkt uitsluitend als hij oververhit wordt. Oververhitting komt uitsluitend voor tijdens slip.
Oververhitting koppelingsplaat
Het gevolg van het laten slippen van de koppeling, is dat de koppelingsplaat heel erg heet wordt. Zo heet zelfs, dat hij begint te roken. Geen paniek, de boel staat niet in de brand. Hulp van een sleepauto of garage is in dit geval niet nodig, je moet hem gewoon even af laten koelen.
Elke keer dat de koppeling in de volgende versnelling glijdt, brandt meer van het gezicht van de koppeling. Dit stoken ruikt een beetje meer naar het verbranden van papier dan het verbranden van rubber.
De kosten voor het vervangen van de koppeling liggen tussen de 300 tot 800 euro. Tijdens het vervangen gaan wij aan de slag met de koppeling, de koppelingsplaten en de drukgroep van het merk LuK. Wanneer een koppeling wordt vervangen, is het vaak ook zo dat de transmissie olie ververst moet worden.
Gemiddeld gaat een koppeling ongeveer 150.000 km tot 250.000 km mee. Er staat geen vaste termijn voor vervanging. Bij intensief gebruik, hard rijden, file, veel stadskilometers, is de levensduur van de koppeling minder lang en dus eerder aan vervanging toe.
Meestal kondigt een versleten koppeling zich aan door dat deze begint te slippen. Je laat het koppelingspedaal opkomen maar de auto komt slechts traag in beweging. Ook bij het rijden kun je het merken. Bij plotseling gasgeven hoor je het toerental wel oplopen maar de auto versnelt niet of maar langzaam.
Je kunt doorrijden met een versleten koppeling, maar verstandig is het niet. Ten eerste omdat een versleten koppeling zorgt voor schade aan het vliegwiel en een nieuw vliegwiel kost honderden euro's. Ook verbruikt de auto veel meer brandstof per kilometer omdat de kracht niet volledig overgebracht wordt naar de wielen.
Bij het nemen van de bocht met de koppeling ingedrukt zal je snelheid veel lager zijn, terwijl je als je niet de koppeling indrukt de motor stationair de snelheid blijft aanhouden. Wat misschien ook is, is dat je stuurtechniek niet snel genoeg is om de bocht aan die snelheid te nemen.
Schakel de hoogste versnelling in met de handrem van de auto stevig aangetrokken. Laat nu de koppeling langzaam opkomen. Als de koppeling defect is, zal de motor gewoon blijven draaien en zullen er geen veranderingen optreden.
Een brandluchtje kan heel wat oorzaken hebben. Ruikt je auto naar verbrande olie, dan is het oliepeil misschien te laag of lekt je auto olie. Maar het kan ook zijn dat de motor oververhit is. Andere mogelijke oorzaken van brandlucht zijn onder meer remmen of remblokjes die niet meer naar behoren werken.
Als het muf ruikt zit er meestal vocht ergens in de auto. Vooral in de koude maanden verzamelt zich veel vocht in je wagen. Het probleem wordt verergerd door onvoldoende onderhoud: verstopte afvoeren of poreuze afdichtingen zijn een gemakkelijke toegangspoort voor nattigheid.
Een versleten druklager maakt juist geluid als de auto in de vrij staat met draaiende motor. Als je de koppeling in trapt is het geluid meestal weg, omdat je het lager in elkaar perst tegen de drukgroep aan. Hierdoor wordt enige speling tijdelijk verholpen. Je kan lang doorrijden met een versleten druklager.
Wanneer een vliegwiel niet overmatig slijt en de auto 'normaal' gebruikt wordt, zal deze minimaal 150.000 km. meegaan.
Hoe herken je een defect druklager
Het geluid verandert meestal wanneer het koppelingspedaal wordt ingedrukt. In ernstige gevallen zijn er problemen met de keuze van de versnelling, want als het druklager of de ontgrendelhendel beschadigd is, kan de koppeling niet meer goed worden gescheiden.
Tip van de Wegenwacht: rijd niet met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Daarvan slijt de koppelingsplaat zeer snel – dat is een dure reparatie – en het kan op vakantie zelfs voor paniek zorgen!
Het is verstandig om zo min mogelijk met ingetrapte koppeling te rijden. Niet alleen omdat dit leidt tot slijtage aan je koppeling, maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn, zeker in de bochten. Als je remt met ingetrapte koppeling, dan rem je ontkoppeld. Dat kost energie en dus ook brandstof.
Als u bijvoorbeeld heel veel in de file staat of bijvoorbeeld heel veel veel stadskilometers maakt, zal de relatief koppeling snel slijten. Ook “sportief” rijgedrag en het befaamde “voetje op de koppeling” is vaak een oorzaak van vroegtijdige slijtage.
Andere oorzaken van een versleten koppeling kunnen zijn: Te laag oliepeil / lekkende versnellingsbak. Verkeerde manier van schakelen door eigenaar van de auto. Te vaak te hoge toeren maken.
Geen voet op koppeling
Het is raadzaam om het koppelingspedaal alleen kort in te trappen wanneer dit echt nodig is. Het aanraken of licht intrappen van het pedaal leidt al tot hogere slijtage en een kortere levensduur.
De meest simpele manier is het feit dat het koppelingspedaal hoog aangrijpt. Dit wil zeggen dat pas aan het eind van de koppelingsslag de auto in beweging komt. Meestal is vloeiend optrekken onmogelijk geworden.
Eerst gas loslaten (dus afremmen op de motor), daarna remmen met de voetrem (remsysteem) en niet voor de 1000 toeren de koppeling in te trappen. Wanneer je stationair rijdt (is iets onder de 1000 toeren) mag wel eerst ontkoppeld worden en daarna worden geremd.
Schakelen zonder koppeling naar een hogere versnelling is heel eenvoudig. Hou hem in z'n eerste versnelling (of welke versnelling je dan ook zit) en laat het gas los. Trek heel lichtjes aan de pook in de richting die hij op moet, maar trek niet hard genoeg om hem uit z'n versnelling te halen.
Wanneer de koppeling versleten is, zal deze moeten worden vervangen. Het vervangen van een versleten koppeling is in principe niet moeilijk, maar wel tijdsintensief. Wilt u zelf de koppeling vervangen, dan zal dit zeker een paar uur in beslag nemen.