Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland! Hoe donkerder de hemel des te meer sterren er te zien zijn. Op Schiermonnikoog zijn er op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat in een gebied zoals de Gelderse Vallei maar zeshonderd zijn.
In het hart van Nederland vind je de Veluwe. Ook hier heb je relatief weinig lichtvervuiling. In het hart van de Veluwe vind je Radio Kootwijk nabij Apeldoorn. Radio Kootwijk zal voor een waanzinnige voorgrond zorgen in je sterrenfoto.
Je ziet de Melkweg het best rondom nieuwe maan. Je ziet de sterren het best als de zon meer dan 18 graden onder de horizon is verdwenen. De beste tijd van het jaar om de Melkweg te gaan kijken is in augustus, september en oktober aan het begin van de avond. In april en mei zie je hem aan het eind van de nacht.
“Elke generatie kan steeds minder sterren zien. Dat komt omdat Nederland één van de meest verlichte landen van Europa is. Dat zie je duidelijk op de kaart van NASA. We doen van alles om de kwaliteit van ons water, onze natuurgebieden, onze lucht en onze stiltegebieden te behouden.
Sterren die in Nederland dus precies op de zuidelijke horizon staan, komen dus op een hoogte van 24° terecht, en sterren die in Nederland helemaal onzichtbaar zijn doordat ze tot 24° onder de horizon staan, zijn in de Canarische Eilanden dus wel zichtbaar.
Waar moet je zijn als je sterren en planeten wilt zien? In Nederland is het nog maar op heel weinig plekken echt donker. We spreken ook wel van lichtvervuiling. Om sterren en planeten goed te kunnen bekijken, moet je naar een plek waar weinig lichtvervuiling is.
Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is de enige publiekssterrenwacht in Nederland met twee van dergelijke grote telescopen. Bij helder weer kan je door de telescopen kijken.
Voor een van de donkerste plekken op aarde moet je naar Nieuw-Zeeland. Daar ligt het Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve, Nieuw-Zeelands grootste Dark Sky-park. Je vindt er ruim vierduizend vierkante kilometer aan donkerte.
De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zondag 13 augustus 2023, rond 14 uur, zijn maximum. De meteoren van de Perseïden zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 85 meteoren per uur vallen.
Deze vakantie is in het natuurpark Serra da Estrela, de "bergen van de sterren", de hoogste bergketen op het vasteland van Portugal oplopend tot 1993 meter. De landschappen van de Serra met kastanje-, beuken- en dennenbossen, meren en gletsjervalleien genieten allemaal van schone, frisse berglucht.
Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Het beste sterrenkijkweer is onbewolkt en droog, weinig of geen wind en niet te koud. Het liefst heb je toch wel een gevoelstemperatuur ruim boven het vriespunt. Naast weer zijn nog enkele zaken belangrijk: vrij zicht en weinig lichtvervuiling in de omgeving.
Een eenvoudige telescoop (genre Dobson) met een spiegeldiameter van 200 mm heb je al voor ongeveer 400 euro. Ideaal om op een donker plekje op zoek te gaan naar nevels, sterrenhopen en melkwegstelsels.
Door de vergrotingskracht van de telescoop kun je details zien in de hemel die met het blote oog niet te zien zijn. Daarnaast kan het kijken naar de sterren en planeten met een telescoop ook een ontspannende en meditatieve activiteit zijn.
De grootste enkelvoudige telescoop van dit moment is de Spaanse Gran Telescopio Canarias op La Palma. Die lijkt qua ontwerp veel op de twee Keck-telescopen op Hawaii, maar de (gesegmenteerde) spiegel heeft een middellijn van 10,4 meter.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
In Nederland is het erg lastig om de Melkweg met het blote oog te zien. De omstandigheden moeten daarvoor heel erg goed zijn. De camera vangt meer licht op dan ons blote oog, waardoor je de Melkweg veel beter kunt zien op je foto's. Planning van het vastleggen van de Melkweg, vooral hier in Nederland, is cruciaal.
Definitie: melkwegstelsel (ook sterrenstelsel of galaxie)
Een meestal afgeplatte en spiraalvormige verzameling van miljarden sterren, gas en stof die door onderlinge aantrekkingskracht worden samengehouden. Ons eigen melkwegstelsel heet de Melkweg. De diameter van de kern bedraagt zo'n 10 000 lichtjaar.
Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 19:15 uur, wanneer deze voldoende hoog boven de oostnoordoostelijke horizon komt (de opkomst was al om 18:32 uur). De planeet is zichtbaar met het blote oog, het best rond 2:00 uur.
Je kan de Poolster spotten door De Grote Beer te zoeken en een lijntje van de twee buitenste sterren van de pan naar boven te trekken. De eerste heldere ster die je tegenkomt? Dat is de poolster!
De donkerste nachten van Europa
Om de heldere band van de Melkweg met het blote oog te kunnen zien, moet het echt donker zijn. Nationalpark Gesäuse in de Steiermark met de plaatsen Admont, Johnsbach, Weng, Hieflau, Landl en St.Gallen voldoet aan deze eis.