De zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Denk bijvoorbeeld aan wijnen van pinot noir, zoals een mooie rode Bourgogne of een Duitse Spätburgunder. Wijnen van nebbiolo kunnen ook erg goed, Barolo of Barbaresco bijvoorbeeld. Als je voor Syrah gaat, zijn wijnen uit de Noord-Rhône een goede keuze.
Frisse lichte witte wijnen 'blussen' de pittigheid in een gerecht. TIP | frisse, lichte witte wijnen kun je het beste drinken als je wil dat de pittigheid wordt onderdrukt.
Bereiding, Specerijen en Sauzen
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Welke wijn bij Surinaamse kerriekip? De zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië.
Bij roti, een licht pittig gerecht waar veel gebeurt, past een bier wat niet té aanwezig en in your face is, maar wat qua smaak het gerecht mooi kan complementeren. Ik koos voor een ur-pilsner.
Roti is de naam van een Indiaas platbrood dat in vele landen, waaronder Suriname, gegeten wordt. Tevens is het de naam van een Surinaams gerecht: een ronde, platte rotiplaat die wordt geserveerd met kipcurry, aardappelcurry, kousenband en een ei. Er bestaan ook varianten zonder kip.
De reerug is zoals de naam al doet vermoeden de rug van de ree. Het vlees van de ree is erg mager, mals en sappig. Reeën zijn echte lekkerbekken en dat proef je terug in hun vlees, ze eten kruiden, knoppen van bomen en gewassen en zachte blaadjes.
Het vlees van het ree is wonderbaarlijk fijn en zacht van smaak met een zachte typerende wildsmaak. Bovendien is het vlees van het ree ook nog eens heel mooi mager!
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij. Liever rood? Probeer een volle Pinot Noir d'Alsace, of een fruitige equivalent uit de nieuwe wereld.
De Pinot Grigio druif staat ook bekend onder andere namen, lees je Pinot Gris of Grauburgunder op een etiket? Dit zijn andere namen voor dezelfde druif. Dit heeft er vooral met de afkomst van deze druif te maken. Komt de druif uit de Elzas (Frankrijk), dan staat er Pinot Gris op het etiket.
Roti bestaat uit rotivellen (hoog in koolhydraten) en bevat vaak aardappel. Ook aardappel heeft een hoge glykemische index (dit geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed). Overweeg daarom de aardappel achterwege te laten en voeg extra groenten toe.
Niet met mes en vork, maar gewoon. lekker met je handen. Onze Surinaamse chef laat je zien hoe zij altijd haar.
De rotiplaat kan – in de aluminiumfolie – mee in de oven (ongeveer 5 minuten of in de magnetron (afgedekt met of gerold in magnetronfolie) ca.1-2 minuten op 600 Watt. Eventueel kan je de roti plaat ook opbakken in een droge koekenpan (let op: ze kunnen dan wel wat droog worden).
Welke wijn bij gele curry met kip? Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Zo doet de kruidigheid en het peperachtige van Syrah of Shiraz het goed bij pittige gerechten. Maar ook een rondere meer zuiderse Pinot Noir doet hier wonderen. Soepele rode wijn uit het Franse en Italiaanse zuiden, uit Spanje of uit de Nieuwe Wereld zijn eveneens mogelijk.
Faja Lobi Roti Masala Speciaal is een vers bereide romige Surinaamse woksaus, waarmee meer dan 25 verschillende échte authentieke Surinaamse Roti Gerechten volgens de originele (geheime) Surinaamse recepten, overgedragen van moeder op dochter, bereid kunnen worden.
Heb je vlees met een zachte smaak of romige saus, kies dan voor een soepele wijn. Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese. Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus. Dit geldt bijvoorbeeld voor Chablis wijn.
De gezondheidseigenschappen van wijn zijn voor een groot deel te danken aan de ingrediënten en stoffen die tijdens het productieproces vrijkomen. Rode wijn blijkt meer gezondheidsbevorderende eigenschappen en tien keer meer antioxidanten te bevatten dan witte wijn.