Is soja milieuvriendelijk? Niet-duurzaam geteelde soja zorgt voor ontbossing, verwoestijning en erosie. In veel producten zit echter duurzaam geteelde of biologische soja, die niet ten koste gaat van het kappen van regenwoud. Deze soja komt steeds vaker uit Europa.
CO2-uitstoot per kilo
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Als je vlees vergelijkt met andere eiwitrijke producten kun je voor het milieu beter kiezen voor plantaardige producten (zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu). Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact.
Niet alleen de oorsprong van de soja, maar ook de industriële verwerking ervan heeft zijn impact op het milieu. Zo blijkt uit tal van studies dat een kilogram sojabonen zo'n 0,6 kg CO2-equivalenten uitstoot, terwijl bij de productie van een kilogram tofu in totaal 0,7 kg CO2 vrijkomt.
Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer. Maar er wordt ook sojaolie gebruikt in sauzen en snacks, en ook in producten als zeep en biobrandstof.
Is sojadrink duurzaam? Sojadrink heeft een lagere milieubelasting dan koemelk, maar de productie vraagt wel veel energie, omdat de sojabonen verwerkt moeten worden en de verse drink gekoeld wordt. De niet-duurzame teelt zorgt ook voor ontbossing, verwoestijning en erosie.
Door de grote vraag naar soja worden jaarlijks miljoenen hectare aan bos en andere natuurgebieden vernietigd om plaats te maken voor nieuwe plantages. Dit gaat ten koste van kwetsbare natuur en biodiversiteit, met name in Zuid-Amerika.
Een reden om soja uit je dieet te schrappen is dat het phyto-oestrogenen bevat. Ons lichaam beschouwt deze als natuurlijke oestrogenen. Bij mannen kan dit leiden tot een schommelende testosteronspiegel, onvruchtbaarheid, afname van spermacellen en een verhoogde kans op kanker.
In soja zitten isoflavonen, fyto-oestrogenen en andere antinutriënten. Deze stofjes zouden onder andere invloed hebben op (borst)kanker, een verstoorde hormoonhuishouding en borstgroei bij mannen. Een ander mogelijk probleem zou zijn dat soja genetisch gemodificeerd wordt en daarmee ook schadelijk is.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Tofu en tempé zijn qua CO₂-impact duurzamer dan vleesvervangers op basis van zuivel en kaas. Zo heb je bij tofu 3,5 kilo CO₂-uitstoot, terwijl dat voor een vegaburger met kaas 6,5 kilo CO₂-uitstoot is. Toch scoren tofu en tempé op CO₂-uitstoot niet het allerbeste.
De sojaboon is een peulvrucht, afkomstig van de sojaplant. Deze plant groeit voornamelijk in Azië en Amerika en wordt daar al eeuwen lang gebruikt als gezond product. Je kunt de soja bonen biologisch of niet-biologisch, in zijn puurste vorm gebruiken, maar ze worden tevens verwerkt tot sojamelk, tofu of tempé.
Vitamine A is dus niet per se een kritische voedingstof binnen het plantaardig dieet. Soja-drink heeft dubbel zoveel vitamine E. Kortom, soja-drink die is verrijkt met vitamine D, vitamine B2, vitamine B12 en calcium is een gezonder en duurzamer alternatief voor koemelk.
Zijn de verpakkingen van Alpro recyclebaar? De verpakkingen van Alpro drinks zijn gemaakt van Tetra Pak®. Deze verpakkingen zijn lichtgewicht, gemaakt van milieuvriendelijke materialen en recyclebaar. Voor de productie en transport is minder energie nodig.
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.
Kun je soja telen in Nederland? Soja is goed in Nederland te telen maar er zijn wel rassen nodig die zijn aangepast aan het Noordwest Europese klimaat. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd er al op kleine schaal geteeld in Nederland maar dat bleek nog niet zo succesvol.
Veganisten gebruiken 95% minder landbouwgrond
Voor de voedselvoorziening van een veganist is gemiddeld 675 vierkante meter landbouwgrond nodig. Voor de voedselvoorziening van een vegetariër is 3 keer zoveel grond nodig (2025 vierkante meter).
We kunnen deze vraag volmondig met “ja” beantwoorden. Tofu wordt algemeen beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.
Een vegetarisch dieet is meestal rijk aan voedingsmiddelen die soja bevatten en kan het risico op het ontwikkelen van een trage schildklier verhogen. Voedingsmiddelen die soja bevatten: Soja melk. Edamame boontjes.
Sojabonen bevatten alle essentiële aminozuren, zijn rijk aan eiwit, onverzadigd vet en ze bevatten ijzer en vitamine B1. Daarmee zijn sojabonen, tofu en tempeh dé perfecte vleesvervangers. Een normale sojaconsumptie van 2-4 sojaproducten per dag past dus prima binnen een gezond voedingspatroon.
De gevaren van soja
'Gezoete sojayoghurt is geen gezonde voeding', zegt ze. Een dieet met grote hoeveelheden producten op basis van bewerkte vormen van soja, is waarschijnlijk ontoereikend en zal hardlopers niet alle voedingsstoffen geven die ze nodig hebben.
"Soja bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, dat is een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt", vertelt ze. "Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af."
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lijkt sojamelk qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen.
Sojabonen zijn rijk aan goed bruikbare eiwitten. Gedroogde sojabonen bevatten ongeveer 35% eiwit. Daarmee is het een goede en goedkope vleesvervanger. Soja wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie als structuurverbeteraar, sojalecithine als emulgator en 'eiwitvuller'.
Lecithine gewonnen uit sojabonen (E322) wordt in brood onder andere gebruikt om de malsheid te verbeteren.
Geen van onze bonen komt uit de Amazone of een ander regenwoud. Al onze soja is GGO-vrij. 100% van onze biologische bonen en de meeste van onze gewone bonen worden geteeld in Europa (vooral Frankrijk) De rest komt uit Canada.