Kleinschalig wonen staat voor het samenwonen van een kleine groep dementerende ouderen, waarbij de focus ligt op intensieve belevingsgerichte zorg. Het doel van kleinschalig wonen is de bewoners de regie van hun leven in eigen handen te geven en thuis laten voelen in een vertrouwde omgeving.
Voordelen van kleinschalige woonvormen
Ook zijn er vaak meer prikkels; bewoners krijgen meer stimulans om mee te doen met dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld het huishouden, in de tuin werken of koken en bakken. Verder wordt er in kleinschalige woonvormen vaker vers gekookt, met alle voordelen die daarbij horen.
In een kleinschalige woonvorm woont u met een klein aantal andere mensen samen. Er is zorg en ondersteuning in de woning beschikbaar. Kleinschalige woningen staan meestal in een 'gewone' wijk, dus niet op het terrein van een zorginstelling.
Een wooninitiatief is een woonvorm voor mensen die met elkaar begeleiding en zorg willen regelen maar hun eigen woonruimte willen hebben. Er is dan wel sprake van een gezamenlijke ruimte waar de bewoners de gezamenlijke activiteiten kunnen organiseren.
Een seniorenwoning is een zelfstandige woning die bedoeld en geschikt is voor mensen van 55 jaar en ouder.
Een seniorenwoning is een woning die geschikt is voor iedereen vanaf ongeveer 55 jaar. De woning is geschikt voor mensen die wat minder mobiel zijn, maar wel zelfstandig willen/kunnen wonen. Ze zijn vaak gelijkvloers en hebben brede gangen en deurposten.
op mensen met psychische of psychosociale problemen. Om met beschermd wonen te starten is het mogelijk om zelf contact op te nemen met de gewenste zorginstelling maar de route hiervoor kan ook via de gemeente gaan. Beschermd wonen valt onder de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
In een grootschalig verpleeghuis wonen meestal meer mensen met dementie bij elkaar. Zij hebben een eigen kamer met badkamer. Veel verpleeghuizen hebben een gemeenschappelijk restaurant. Praktisch altijd hebben ze ook een activiteitenruimte waar activiteiten worden georganiseerd waaraan je naaste mee kan doen.
Bij Cordaan kunnen mensen met een verstandelijke beperking zelfstandig wonen of wonen in een groep. Bij alle vormen wordt begeleiding geboden. Alle huizen zijn in Amsterdam. Sommige huizen zijn speciaal voor ouderen, andere huizen speciaal voor jongvolwassenen.
Werken in een kleinschalige wooneenheid betekent dat zij zich meer moeten bezighouden met het runnen van het huishouden en het organiseren van activiteiten. Ook de inbreng van familieleden vereist aandacht, evenals koken en boodschappen doen. Veel verzorgenden werken solistisch.
Ongeveer 74% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door een naaste. In totaal zijn er 350 duizend mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie.
Meestal gaat het om meerdere woningen bij elkaar die samen de woonzorgvoorziening vormen. Een cliënt kan in deze vorm gebruikmaken van buurtvoorzieningen en woont tussen 'normale' gezinnen en huishoudens.
Herkenbaarheid, huiselijkheid en privacy zijn belangrijk. Kleinschalig wonen is een woonvorm voor je naaste met dementie die zo veel mogelijk op thuis lijkt. Herkenbaarheid, huiselijkheid en privacy zijn hier belangrijke uitgangspunten.
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
Wil je vader of moeder niet naar een verzorgingshuis? Dan is een zorgwoning een goed alternatief. Bij deze woonvorm wordt een huis onderverdeeld in twee wooneenheden; eentje voor jouw gezin, en eentje voor je vader/moeder. Er bestaan ook mobiele zorgwoningen om in de tuin te plaatsen.
Mensen met dementie leven gemiddeld 6,5 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie. Uiteindelijk overlijdt een patiënt aan de gevolgen van dementie.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Een indicatie beschermd wonen wordt afgegeven door de Wmo-consulent. De consulent bepaalt hoelang deze indicatie loopt. Aan het einde van de indicatie krijg je opnieuw een keukentafelgesprek voor een eventuele verlening of uitstroom.
een gezin van twee of meer personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben. Dit is dan één duurzaam gemeenschappelijk huishouden; een groep van twee of meer personen een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert of wil voeren. Hieronder wordt ook een woongroep verstaan.
Een 55+ woning is een woning waarvoor een minimale leeftijdsgrens is van 55 jaar. Alleen als u (of uw medewoningzoekende) 55 jaar of ouder bent, maakt u kans op deze woning. De corporatie die de woning adverteert bepaalt of de woning een '55+ woning' is.
50plus & diversiteit
50plus woningen zijn al lang geen aanleunwoningen meer. Het gaat nu vaak om levensloopgeschikte woningen, waarbij toegankelijkheid en aanpasbaarheid essentiële criteria zijn. Nieuwbouw voor 50plus is flexibeler en een groeimarkt.
Mindervalide systemen
Een MIVA-woning is een woning die goedgekeurd is om te bewonen met rolstoel of beperking. De woning is helemaal aangepast zodat een persoon in een rolstoel volledig zelfstandig kan wonen. Het wordt ook wel een rolstoeltoegankelijke woning genoemd.
Een sociale huurwoning kost minimaal 500 euro per maand. In de stad kan de prijs oplopen tot meer dan 700 euro. Maakt de woning deel uit van een complex? Dan betaalt u meestal ook servicekosten.
Sinds 1 november 2014 is er geen vergunning meer nodig voor plaatsing, wel gelden de minimale regels van het Bouwbesluit. Een kangoeroewoning is een pand met twee zelfstandige woonruimtes. Deze ruimtes staan binnen met elkaar in verbinding via een (afsluitbare) deur.