Op het fornuis: doe de rijst samen met kokend water (of bouillon) en een snuf zout in de pan en breng aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten op laag vuur garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is.
Rijst koken kun je beter in een rijstkoker doen, maar rijst opwarmen gaat prima. Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven. Vervolgens kun je allerlei producten toevoegen om er echt een gezond feestmaal van te maken.
Op iedere verpakking van een pak rijst staat dat je eerst het water moet koken, voordat je de rijst in de pan doet. Vervolgens laat je de rijst koken in het water voor zo'n 10 minuten (afhankelijk van het type rijst hoe lang je de rijst laat koken).
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water.
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Kun je rijst koken in de magnetron? Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Sommige gerechten vragen daar echter om. Denk maar aan het maken van risotto gerechten of sushi.
Naast het wassen van de rijst is het laten rusten een tweede cruciale stap in de bereiding. Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door.
Alle voordelen op een rij
Voor iedere maaltijd is veel minder vet nodig. Iedere rijstsoort kan gebruikt worden in een rijstkoker. Door de automatisch timer kookt de rijst niet over. Je hoeft de rijst niet in de gaten te houden.
Als rijst het belangrijkste zetmeel van de maaltijd is, maak dan ongeveer 100 tot 120 gram droge rijst per persoon. Dat komt overeen met ongeveer een ½ kopje per portie. Als je bijvoorbeeld voor 4 personen kookt, of als je van plan bent 2 porties rijst per persoon te eten, heb je 2 kopjes ongekookte rijst nodig.
In principe is de rijst een wezenlijk onderdeel van je nasi. Net zoals in veel andere gebakken rijst recepten. Daarom kun je vaak uitgaan van ongeveer 100 gram (ongekookte) rijst per persoon als je zelf nasi gaat maken.
Weet je nog, de verhouding is 1:1,5 Dus voeg 600 gram koud water aan de (gekruide) rijst toe. Deksel op de pan en breng de rijst snel aan de kook. Draai het vuur naar de laagste stand en laat 8-10 minuten zachtjes stomen. Niet spieken: laat de deksel op de pan!
Laten weken
De derde methode bleek uiteindelijk de beste: laat de rijst eerst een nacht weken in water. Op die manier verminder je het arseengehalte in de rijst met 80 procent.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Een rijstkoker is niet onmisbaar in de keuken, maar het kan wel erg handig zijn. Bij ons mislukt de rijst soms namelijk. Het is soms te nat of juist te droog. We vergeten ook altijd welke verhouding we moeten nemen met rijst.
Rijst stomen in een stoommandje
Geen zorgen. Je kunt ook je rijst stomen in een stoommandje. Verhit een pan met ruim water en zet een mandje met de (gewassen) rijst erop als het water kookt. Zorg ervoor dat de bodem van het mandje boven het water hangt en het water niet raakt.
Hoe weet je of de rijst gaar is? Hoe je de rijst het liefst eet is een kwestie van smaak, maar de stelregel hiervoor is in principe dat de rijst gaar is als deze makkelijk doorgebeten kan worden of tussen de vingers kan worden fijngeknepen.
Je kookt toch ook geen pasta zonder dat je zout in het water doet? Hetzelfde geldt voor rijst. Het zout haalt alle smaken in de rijst omhoog en transformeert de neutrale korrel naar een gerecht waarvan je niet kan stoppen met eten. En niet te zuinig, het mag best een flinke snuf zijn.
Is je rijst te ver doorgekookt en daarmee zompig en klef? Zonde om op te eten bij je curry, maar je kunt er echt nog wel wat mee. Maak er bijvoorbeeld congee van. Zet de overgare rijst op met nog meer water of bouillon tot een heerlijke hartige rijstepap ontstaat.
Er zit vaak vaak een laagje zetmeel omheen. Door het vervoeren van de verpakkingen schuren de korrels tegen elkaar waardoor het laagje zetmeel los kan laten. Hierdoor kan de rijst wat stoffig lijken. Tijdens het koken van ongewassen rijst kan de losgelaten zetmeel ervoor zorgen dat het gaat schuimen.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Water kookt sneller wanneer je het deksel op de pan zet. Dat komt doordat de warmte in de pan gevangen blijft, waardoor het water sneller het kookpunt bereikt. Logisch gevolg: doordat dingen sneller koken, verbruik je minder energie.