Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Wanneer u een standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten gaat maken, dan heeft u een 2-aderige grondkabel nodig. Voor meer uitgebreide aansluitingen kiest u voor een minimaal 3-aderige grondkabel.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Op basis van de erfgoedverordening is het verboden om zonder (omgevings)vergunning de bodem dieper dan 40 cm onder de oppervlakte te verstoren, tenzij het gaat om onder andere een gebied met lage archeologische verwachtingswaarde.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Normaal gesproken geldt voor bekabeling een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Maar zoals opgemerkt kunnen bepaalde omstandigheden de levensduur flink bekorten. Met name licht met UV-straling en wisselende hoge of lage temperaturen kunnen de levensduur bekorten naar 10 tot 20 jaar.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
Je hebt in principe een 4 aderige kabel naar de schuur (fase, nul (grijs) en schakeldraad (zwart).
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Een grondkabel gebruiken zonder specifieke bescherming is toegestaan, maar alleen in sleuven die zestig centimeter of dieper onder de grond liggen. Slimmer is om bij voorbaat te kiezen voor goed beveiligde bekabeling. Een goede beveiliging kun je realiseren door de kabels door een pvc buis te trekken.
Wat is de aardlitze? Een aardlitze is te vinden onder de ijzeren mantel van de grondkabel en wordt gebruikt als aarde. Wanneer u 3 aderige installatiekabel inclusief aarde besteld voor een installatie boven de grond, gebruikt u een 2 aderige grondkabel voor dezelfde installatie die ondergronds wordt aangesloten.
Grijs is de vroegere kleur van aarde, nu dus groen/geel. Makkelijkst is kijken aan de andere kant van de kabel hoe hij aangesloten zit. Ware het niet je in de tijd van grijs aarde je groen de fase had en rood de nul.
Het verschil tussen de YMVK en XMVK kabels ligt op het gebied van drie aspecten: isolatiedikte, kwaliteit en toepassing. De isolatiedikte van de XMVK kabel is altijd 0,6mm en die van een YMVK kabel minstens 0,7mm. Een YMVK kabel is dus dikker, wat betekent dat deze kabel beter is geïsoleerd.
Kabel splitsen of verlengen
Maak dan een waterdichte verbinding met een Waterdichte Grondkabeldoos. Hierin bevestig je de installatiedraden en aardedraad aan elkaar. Vervolgens vul je de kabeldoos met vloeibare kunsthars. Als de kunsthars is uitgehard, heb je een waterdichte las gemaakt.
Lange tijd heeft men gedacht dat dit magma uit de aardmantel afkomstig was. Er zijn nu echter aanwijzingen dat dit materiaal uit een tot nu toe voor onmogelijk gehouden diepte komt: het grensvlak tussen aardmantel en kern, zo'n 3000 km diep. Het vulkanisme van Hawaii is een gevolg van een zogeheten mantelpluim.
De munten of baren worden gewikkeld in lucht- en waterdichte verpakking en dan opgeborgen in een PVC-buis welke de grond in gaat. Kiest u voor deze methode, denk dan aan het graven van een diep gat (ruim 1 meter diep) en pas op voor ongewenste toeschouwers. Vergeet vooral niet WAAR in uw tuin het goud verstopt zit.